Pione Sisto hjem til Herning? FCM venter bare på den rette åbning.

AF SØREN SORGENFRI

Billede: TT


Der er et lige et mesterskab, der skal placeres før der for alvor åbnes for sommerens store transferbal. Det er det slutspil, som Superligaen nu tager hul på og vil give ti forhåbentlig spændende runder, der skal give fodboldfolket drama for skillingerne, men også vil influere på klubbernes planlægning for spillerhandler.

Guldet bliver helt indlysende et anliggende mellem FC Midtjylland og FC København og med et forspring på ni point, så kan FCM relativt hurtigt lukke luften ud af spændingsballonen, hvis de holder sæsonens niveau helt frem til målstregen.

Derefter venter det forjættede eller for FCM måske rettere forbandede land – den europæiske kvalifikation hvor mange sensomre har set midtjyske ambitioner og håb knust på tærsklen til gruppespillet. Uanset om det bliver CL eller EL-kval, så er det nu, de skal gøre deres ypperste for at tage næste skridt. Ikke flere ’vi må se indad’ eller ’vi var ikke klar’ forklaringer.

FCM har brug for gruppespillet, Superligaen har brug for flere hold end FCK bidrager i europæisk sammenhæng, og når nu den nye landstræner, Kasper Hjulmand efterlyser landsholdsspillere med høj kvalitet fra Superligaen så har ligaen som helhed brug for det. Klubberne har egentlig også brug for det som signal – det eneste der tages med fra de seneste års struktur-rodeo i ligaen, er et mesterskabsslutspil, der især skal skærpe de danske topholds evner i Europa. Det vil vi gerne se bevis på nu tak.FCM kommer næppe udenom at tilføre truppen vitaminer, hvis efterårets kalender skal byde på europæiske opgaver på den anden side af kvalen.

Derfor var det interessant læsning, da gratisavisen BT kunne melde, at FCM har Pione Sisto i kikkerten.

Jeg tog rygtet i hånden og forhørte mig i den del af fodboldens univers med fingeren på pulsen udi fodboldhandler og svarene kogt ned til en fond lød:

”FCM venter kun på det rigtige øjeblik.”

Som BT skrev, vil aftalen være en stor løn- og sign on pakke mod at Celta Vigo slipper Pione Sisto billigt. Celta må for deres part se håbet om at udvikle Pione Sisto til en guldrandet transferfugl er brast – spanierne skal egentlig bare beslutte sig for om de vil gøre brug af ham i kontraktens sidste 12 måneder, eller det giver mere mening at frigøre lønkronerne til en mere driftssikker spiller og betingede sig procenter af et salg, hvis FCM lykkes med at få Sisto i gang og senere solgt.

Sisto og FCM-forbindelsen er interessant af flere årsager. Sisto er en fantastisk fodboldbegavelse, når det svinger for ham. Det har det ikke gjort længe af årsager, som han selv har fortalt om i Politiken over tre lange interviewartikler. Essensen af hans forklaringer var udmattelse og mental nedtur. Og læste man lidt mellem linjerne var der kraftige noter af præstationsangst og fysisk træthed, der nok især skal tilskrives en art depression eller stress.

Han har et år tilbage af aftalen med Celta Vigo. Giver det mening at tage det år med? Burde han overhovedet være i Vigo? Eller skulle han have sagt ja til henvendelsen fra Ajax Amsterdam i 2015? Med tanke for den tryghed, som han i Politiken giver udtryk for at have brug for så synes de hollandske eksperter udi talent-håndtering at være en mere oplagt hylde. Sådan gik det ikke.Så hvad nu? Pione Sisto er 25 år, og burde være på vej ind i sin bedste alder som fodboldspiller – nu skal han finde en ret kurs. Og her er FCM oplagt.

For det første kommer Pione hjem til familien og velkendte trygge rammer. For det andet så vil det være endnu et kapitel i Superligaens transfer-udvikling.

Der var engang, hvor danske spillere kom hjem til ligaen for at takke af og pleje en slidt krop med karrierens sidste kontrakt. FCK har i de senere år været den fremmeste eksponent for at gribe danske spillere strandet i udlandet med rod i karrierekompasset. Andreas Cornelius, Zanka, Nicolaj Jørgensen og senest Viktor Fischer (der lige skal finde sine fødder igen). Aftalen er klar – kom hjem til en ok løn, få en nøglerolle, find formen og tag ansvar for at finde niveauet igen. Dermed gik Superligaen fra at være en elefantkirkegård til springbræt for at komme ud igen. FCK er naturligvis en særlig case her på grund af de kontinuerlige fine europæiske resultater og heraf udstillingsvindue.

Det er samme øvelse FCM skal igennem nu. Erik Sviatchenko kom hjem efter en tid i Celtic og har luftet tanker om at prøve udlandet igen. Pione Sisto kan følge efter og efter to-tre gode sæsoner søge ud igen. Læg hertil muligt europæisk gruppespil og hvis han igen kommer ind omkring landsholdet – så er der potentielt EM og VM-slutrunde som udstillingsvindue. Det kan blive en fremragende case for FCM, hvis Sisto igen spiller som Sisto.

Det er i givet fald hans ansvar at finde sig selv på banen igen. For FC Midtjylland er klar – de venter bare på den rette åbning. Og det giver god mening.