Champions League 2022/23: Vores vinderbud

Champions League-finalen 2021/22, hvor Real Madrid slog Liverpool 1-0 på Stade de France i slutningen af maj, er stadig forholdsvis frisk i vores hukommelse. Men opmærksomheden er allerede rettet mod den næste udgave af turneringen, hvis kvalifikationsrunder allerede er i gang.

Champions League 2022/23: Introduktion

Champions League 2022/23 tegner til at blive lige så underholdende og spændende som altid. Europas største fodboldturnering skuffer aldrig, og det bliver spændende at se, hvilket hold der vil triumfere denne gang.

Kan Real Madrid beholde trofæet, som de vandt sidste sæson med Carlo Ancelotti ved roret, eller kan Barcelona snuppe titlen foran næsen på ærkerivalerne og resten af kontinentet? Liverpool, Manchester City og Chelsea skal dyste om at bringe prisen tilbage til England, mens Bayern München og Paris Saint-Germain skal vise flaget for henholdsvis Tyskland og Frankrig. Måske bliver det sæsonen, hvor Champions League igen vindes af en italiensk klub. Inter stod for Serie A’s sidste Champions League-triumf tilbage i 2010.

Ikke alle ved, at der afholdes snesevis af Champions League-kampe, før gruppespillet går i gang i september. Samtidig med at de ovennævnte storhold er taget på verdensturné før sæsonstart, begynder mange mindre europæiske holds forsøg på at kvalificere sig til den største klubturnering i verden.

Champions League-kvalifikation: Seneste solstrålehistorier

Den indledende kvalifikationsrunde fandt sted i juni. Den 5. juli begynder første kvalifikationsrunde, efterfulgt af anden runde den 19. juli, tredje runde den 2. august og slutspillet (playoffs) den 16. august. Forskellige hold starter deres deltagelse i forskellige faser afhængigt af diverse faktorer såsom deres præstation forrige sæson og deres oprindelsesland.

26 hold har automatisk kvalificeret sig til gruppespillet i Champions League, inklusiv alle sværvægterne, vi omtalte tidligere. Det betyder, at der kun er seks pladser på højkant til de 52 hold, der skal deltage i kvalifikationsrunderne.

Vi har allerede tabt tre af disse kandidater nemlig FCI Levadia, La Fiorita og Inter Club d’Escaldes, som alle blev elimineret i den indledende runde. Dette betyder, at der stadig er 49 hold tilbage. I denne artikel har vi gransket lidt i tallene for at finde ud af, hvilke seks hold der sandsynligvis vil kvalificere sig til gruppespillet og have yderligere mindst seks CL-lodtrækninger at se frem til.

Første runde

Lad os begynde med den dårlige nyhed for langt de fleste af de 29 klubber, der skal starte deres europæiske rejse i første kvalifikationsrunde, herunder hold fra Nordirland, Kosovo, Albania, Gibraltar og Nordmakedonien. For langt de fleste af disse hold er det højst usandsynligt, at de klarer sig igennem til den egentlige turnering.

Det er kun de mest genkendelige navne i dette afsnit, såsom Malmø, Ludogorets Razgrad og Qarabag, der har en realistisk chance for at klare sig igennem hele processen.

I de sidste fem år har kun fire hold formået at klare hele turen fra første kvalifikationsrunde til gruppespillet: Malmö og Sheriff Tiraspol i 2021/22, Ferencvaros i 2020/21, Red Star Beograd 2019/20 og 2018/19.

Anden runde

Når det gælder hold, der starter deres deltagelse i anden runde, herunder Olympiacos, Dynamo Kyiv og Fenerbahce, har de større chance for at komme blandt de 32 i gruppespillet.

I de sidste fem år, er det lykkedes Young Boys (2021/22), FC Midtjylland (2020/21), Olympiacos, Dinamo Zagreb (begge 2019/20), Ajax (2018/19), og Celtic, APOEL, Maribor og Qarabag (alle 2017/18) at begynde i anden kvalifikationsrunde og efterfølgende krydse klinger med giganter som Real Madrid, Manchester City og Bayern München i gruppespillet.

Det lyder måske ikke af meget, men tænk på, at der kun har været 64 automatiske deltagere til anden runde i den tid, hvilket giver en kvalifikationssuccesrate på 14 procent – væsentligt højere end de 3,7 procents chance for deltagere i første runde.

Tredje runde og slutspil

Otte hold starter i tredje kvalifikationsrunde i år, herunder Benfica, Rangers og Red Star Beograd. I løbet af de seneste fem sæsoner har 39 hold indledt deres Champions League-sæson på nuværende tidspunkt – og i alt er otte hold gået videre til gruppespillet, hvilket giver en succesrate på 20,5 procent.

Endelig er to hold – FC København og Trabzonspor – blevet fredet helt frem til playoff-runden, hvilket betyder, at de er to kampe fra at kvalificere sig til CL-gruppespillet. I de fem sæsoner siden 2017/18 er 18 hold startet i slutspillet, og 11 af dem er gået videre i turneringen, hvilket indikerer en beståelsesprocent på 73,3 procent.

Champions League-kvalifikationen 2022/23: Hvem klarer sig igennem?

I tabellen nedenfor finder du de 32 hold, som vi antager, vil kvalificere sig til turneringens gruppespil. Vores prognoser er baseret på mandskabernes seneste resultater i Champions League, som vi kigger nærmere på nedenfor. De hold, der ikke står med fed skrift, er dem, der automatisk kvalificerede sig til gruppefasen via forskellige metoder.

HoldLandKvalifikationsmåde
Real MadridSpanienVinder af Champions League
Eintracht FrankfurtTysklandVinder af Europa League
Manchester CityEnglandVinder af Premier League
AC MilanItalienVinder af Serie A
Bayern MünchenTysklandVinder af Bundesligaen
Paris Saint-GermainFrankrigVinder af Ligue 1
PortoPortugalVinder af Primeira Liga
AjaxHollandVinder af Æresdivisionen
LiverpoolEnglandLigaplacering
ChelseaEnglandLigaplacering
BarcelonaSpanienLigaplacering
JuventusItalienLigaplacering
Atletico MadridSpanienLigaplacering
SevillaSpanienLigaplacering
RB LeipzigTysklandLigaplacering
Tottenham HotspurEnglandLigaplacering
Borussia DortmundTysklandLigaplacering
NapoliItalienLigaplacering
InterItalienLigaplacering
Shakhtar DonetskUkraineVinder af Ukrainsk Premier League
Bayer LeverkusenTysklandLigaplacering
Sporting CPPortugalLigaplacering
Red Bull SalzburgØstrigVinder af Bundesliga
MarseilleFrankrigLigaplacering
Club BrüggeBelgienVinder af 1. division A
CelticSkotlandVinder af Premiership
OlympiacosKvalifikationsrunderAntaget
BenficaKvalifikationsrunderAntaget
PSVKvalifikationsrunderAntaget
Red Star BeogradKvalifikationsrunderAntaget
MonacoKvalifikationsrunderAntaget
Dynamo KievKvalifikationsrunderAntaget

Så hvordan kan det være, at vi favoriserer seks hold til fordel for f.eks. Rangers, PSV Eindhoven og Dinamo Zagreb, som også vil deltage i Chapions League-kvalifikationen 2022/23?

Ganske enkelt hjalp vores objektive analyser os med at nå frem til denne konklusion.: Vi kiggede på data fra de sidste fem sæsoner og kalkulerede, hvor mange gange hver af disse 52 hold, der deltager i dette års kvalifikationsrunder, kvalificerede sig til gruppespillet.

Olympiacos og Benfica har gjort det fire gange i de sidste fem sæsoner. Af denne grund mener vi, at de har gode chancer for at gøre det igen denne gang. Olympiacos får det dog sværere, eftersom de begynder deres kvalifikation til Champions League i anden runde.

Dynamo Kiev, Monaco og Red Star Beograd har deltaget i gruppefasen to gange inden for de seneste fem år. Ligesom Olympiacos gør Dynamo Kyiv også sin entré i anden runde, hvilket potentielt set komplicerer deres vej frem til gruppespillet.

Det efterlader en plads på højkant. PSV, Dinamo Zagreb, Viktoria Plzen, Qarabag, Malmø, Sheriff Tiraspol, Ferencvaros, Maribor og FC Midtjylland har alle kvalificeret sig til Champions League-gruppespillet en enkelt gang siden 2017/18. For at komme med vores endelige antagelse kombinerede vi derfor denne viden med nogle subjektive analyser, hvilket faldt ud til PSV’s favør. PSV gav Ajax kamp til stregen i kampen om det hollandske mesterskab i sidste sæson. Og det faktum, at de starter i tredje kvalifikationsrunde, betyder, at de er to kampe fra at kvalificere sig gruppespillet.

Champions League-gruppespil 2022/23

Det er nu tingene bliver virkelig spændende. Lad os anvende den samme formel, som vi brugte tidligere, til gruppespillet for at finde ud, hvilke hold der har størst chance for at kvalificere sig til ottendedelsfinalerne. Som udgangspunkt er dette på ingen måde en videnskabelig undersøgelse, og ligesom med investeringer er de seneste gode resultater ikke en garanti for gode resultater i fremtiden. Bare fordi en klub formåede at komme blandt de sidste 16 i fire af de sidste fem sæsoner, betyder dette ikke, at de vil gentage bedriften i 2022/23.

En anden ting at have i mente er lodtrækningen til gruppespillet, som vil finde sted i slutningen af august. Sidste sæson kom Barcelona i en dynamitgruppe sammen med Bayern München, Benfica og Dynamo Kiev og blev slået ud før knockout-fasen. En nemmere lodtrækning kunne have givet dem mulighed for at avancere.

Et andet relevant eksempel er Eintracht Frankfurt, hvis Europa League-triumf sidste sæson betyder, at de er i Pot One ved lodtrækning til gruppespillet sammen med Bayern München, Real Madrid, Liverpool og Manchester City. I teorien burde de få en gunstig lodtrækning, eftersom de kvalificerede sig ved ende blandt de fire første i Bundesligaen. Faktorer som disse er afgørende, når det skal afgøres, hvilke 16 hold der går videre fra gruppespillet.

Alligevel er der masser, vi kan lære af de sidste fem års data. Det er en rimelig tilstrækkelig stikprøvestørrelse, der giver holdene chancen for at kompensere for de dårlige sæsoner. Dem, der har fulgt Champions league længe, ved, at der er en håndfuld hold, som år efter år avancerer til ottendedelsfinalen, som regel uden de helt store problemer.

Så uden videre viser tabellen forneden de 16 hold, vi antager vil kvalificere sig til knockout-fasen i Champions League-sæsonen 2022/23.

Ottendedelsfinalen

HoldLandAntal gange i ottendedelsfinale
Real MadridSpanien5
LiverpoolEngland5
Manchester CityEngland5
Paris Saint-GermainFrankrig5
Bayern MünchenTyskland5
JuventusItalien5
BarcelonaSpanien4
ChelseaEngland4
Atletico MadridSpanien4
Tottenham HotspurEngland3
Borussia DortmundTyskland3
PortoPortugal3
SevillaSpanien2
AjaxHolland2
RB LeipzigTyskland2
InterItalien1

Vi vil se på holdene Manchester City, Real Madrid og Bayern München senere i denne artikel – i dette afsnit fokuserer vi på hold, der været i ottendedelsfinalen tre eller færre gange i de seneste fem år.

Tottenham blev nummer to i 2018/19, men var fraværende fra turneringen sidste gang. Med Antonio Conte i trænersædet har de en af de bedste trænere i europæisk fodbold, og der er ikke mange spillere, der overgår Harry Kane og Son Heung-min på deres respektive positioner. Borussia Dortmund og Porto har for det meste også kvalificeret sig til knockout-fasen siden 2017/18. Hvis lodtrækningen ikke er for hård ved dem, burde begge hold gå videre igen.

Sevilla, Ajax og RB Leipzig har hver især optrådt to gange i ottendedelsfinalerne i den omtalte periode. Det spanske hold blev knebent slået ud af Borussia Dortmund i denne runde i 2020/21.  Ajax nåede semifinalen i 2018/19, før de tabte til Tottenham, mens Leipzig var blandt de sidste fire i 2019/20.

Det efterlader en plads på højkant. Valget står mellem Napoli, Inter, Shakhtar Donetsk, Benfica, Sporting CP og Red Salzburg, som alle har nået ottendedelsfinalen én gang i de sidste fem år.

Statistisk set har Benfica de bedste resultater. De nåede frem til kvartfinalen sidste sæson. Men den portugisiske storklub har endnu ikke kvalificeret sig til gruppespillet. Deres deltagelse i turneringen begynder i tredje kvalifikationsrunde. Situationen i Ukraine gør det vanskeligt for Shakhtar at gå videre, mens Sporting CP og Napoli har brug for en god lodtrækning for at avancere.

Vores valg om, hvem der går videre til ottendedelsfinalen, falder derfor på Inter. Det italienske mandskab tabte knebent det italienske mesterskab til Milan sidste sæson, og de gav også Liverpool kamp til stregen i ottendedelsfinalen. Inter har underpræsteret i Europa i de seneste år, men har en god chance for at komme blandt de sidste 16 for anden sæson i træk.

Kvartfinaler

HoldLandAntal gange i kvartfinale
Manchester CityEngland5
LiverpoolEngland4
Bayern MünchenTyskland4
Real MadridSpanien3
BarcelonaSpanien3
ChelseaEngland2
Paris Saint-GermainFrankrig2
Atletico MadridSpanien2

Endnu en gang fokuserer vi i dette afsnit på hold, der ligger i den nederste del af ovenstående tabel. Fem klubber har nået kvartfinalerne to gange i de seneste fem sæsoner: Chelsea, Porto, Atletico Madrid, Juventus og Paris Saint-Germain.

Når vi graver lidt dybere, er det tydeligt, at disse fem klubber ikke har identiske resultater på nogen måde. For eksempel har Juventus aldrig nået en semifinale inden for den betragtede tidsperiode, og ingen af deres kvartfinale-optrædener har fundet sted inden for de seneste tre år.

Juventus er gået tilbage, siden Max Allegri forlod trænersædet, og de kan få svært ved at nå kvartfinalen denne sæson. De sluttede nummer fire i Serie A sidste sæson, hvilket er endnu en indikation på tilbagegang – husk på, det er ikke længe siden the Bianconeri vandt deres niende Serie A-titel i træk.

Vi antager, at Porto er det andet mandskab, hvis CL-rejse vil slutte, når vi når kvartfinalerne. Det portugisiske mandskab er ikke kommet længere end kvartfinalerne i de seneste fem år, og de gik med nød og næppe videre fra de to seneste ottendedelsfinaler, henholdsvis mod Juventus i 2020/21 og mod Roma in 2018/19.

Semifinaler

HoldLandAntal gange i semifinale
Real MadridSpanien3
LiverpoolEngland3
Bayern MünchenTyskland2
Manchester CityEngland2

Det er først nu, at det rigtigt bliver alvor. I løbet af de sidste fem år har 13 forskellige hold deltaget i semifinalerne i Champions League. Villarreal, Lyon og Roma er blandt dem, men ingen af disse hold har kvalificeret sig til gruppespillet i år. Ajax og RB Leipzig har også nået semifinalerne siden 2017/18.

Med tre optrædener hver især tror vi på, at Real Madrid og Liverpool vil nå semifinalen igen. Baseret på deres resultater i de sidste fem år, er Bayern München og Manchester City stærke kandidater til at gøre dem selskab.

Vi kunne også have valgt Paris Saint-Germain. De franske giganter har ligesom Bayern og City nået semifinalerne ved to lejligheder siden 2017/18. Med Lionel Messi, Kylian Mbappe og Neymar har de indiskutabelt fodboldhistoriens bedste trio op foran – selvom den sidstnævnte i trioen måske er på vej væk fra Parc des Princes. Mbappe tænkes at slutte som Champions League-topscorer.

Men PSG har gang på gang skuffet i denne turnering. Det skal siges, at de nåede finalen i 2019/20 og ikke var bemærkelsesværdig ringere end Bayern München på kampdagen, der løb af med en 1-0 sejr. Men PSG trådte meget ved siden af i sidste sæson, hvor de blev slået ud af Real Madrid i ottendedelsfinalen, på trods af at de var foran med en samlet score på 2-0 med mindre end 30 minutter tilbage af kampen. Vi forventer, at PSG endnu en gang vil fejle i deres fortsatte jagt på at vinde klubbens første Europa Cup nogensinde.

Finale og vinder

HoldLandAntal gange i finale
LiverpoolEngland3
Real MadridSpanien2

Lyder det bekendt? Data fra de sidste par år indikerer, at Liverpool og Real Madrid sandsynligvis vil gå hele vejen til CL-finalen, ligesom de gjorde i sæson 2021/22. I de seneste fem sæsoner, som vi har kigget på i denne artikel, er de de eneste to hold, der har optrådt på den helt store scene mere end én gang. Manchester City og Bayern München, de to andre formodede semifinalister, har kun været med i én finale hver.

Madrid er det mest succesrige mandskab i turneringens historie. Deres triumf i sidste sæson var deres 14. i rækken, hvilket betyder, at de har dobbelt så mange Champions League-titler end AC Milan, som er det næstmest vindende hold.

Hvis turneringen var blevet spillet i et round-robin-format, ville Madrid sandsynligvis ikke have vundet den i 2021/22. De blev til tider udspillet i alle deres knockout-kamp henholdsvis mod PSG, Chelsea og Manchester City. Alligevel betød deres potente kombination af kvalitet og erfaring, at de hele tiden formåede at finde en måde at vinde på, inklusiv finalen på Stade de France.

Liverpool havde mere boldbesiddelse i kampen. De havde 23 skud mod mål sammenlignet med Madrids tre, og ni af dem var inden for rammen mod Madrids ene. Men på trods af, at de så ud til at dominere statistisk set, var Liverpool ikke i stand til at undgå et nederlag. Vinicius Junior scorede det altafgørende mål i det 59. minut, der bragte pokalen tilbage til Madrid.

Disse to mandskaber har været de mest konsekvente i Champions League i de seneste sidste fem år, hvor Madrids to sejre sammenlignet med Liverpools ene, giver dem en fordel. Men kan 2021/22-sæsonen have været dette Madrid-holds sidste jubelråb? Luka Modric og Karim Benzema, uden tvivl deres to vigtigste spillere, er nu midt i 30’erne. Madrid har nogle talentfulde unge, der venter på at overtage, men det kan tage noget tid før Rodrygo, Eduardo Camavinga og Aurelien Tchouameni kan etablere sig som stamspiller på holdet.

Hvis disse to hold igen skulle mødes i finalen, ligesom de gjorde i 2018 og 2022, kunne tredje gang være lykkens gang for Liverpool. Jürgen Klopps mandskab har stor erfaring i Champions League, og tilføjelsen af Darwin Nunez til truppen burde give dem yderligere slagkraft oppe foran. Deres spillestil kan faktisk være bedre egnet til knockout-fodbold end ligafodbold, og hvis alle holder sig i form, har Liverpool ingen bemærkelsesværdige svagheder.

Historien viser, at en gentagelse af forrige års finale er en sjældenhed, så måske når en af holdene ikke til Ataturk Olympic Stadium den 10. juni. Manchester City eller Paris Saint-Germain får måske endelig deres gennembrud i Europa, mens Bayern München og Chelsea – som begge har vundet turneringen i de seneste fem år – kan snuppe trofæet endnu en gang. Én ting er sikkert: Champions League-sæsonen 2022/23 vil som altid sælge mange billetter.

Potentielle undertippede hold

Eintracht Frankfurt er Europa League vindere og slog blandt andet Barcelona ud på vejen mod hæder i sidste sæson. Det faktum, at de er i Pot One, øger deres chancer for at nå knockout-fasen; det er sandsynligt, at deres modstandere i gruppespillet kan blive Sevilla, Shakhtar Donetsk og Club Brügge.

AC Milan er også i Pot One takket være deres Serie A-triumf. Dette er en klub, der ved, hvad der kræves for at få succes i Europa, selvom det nuværende hold har minimal erfaring på dette niveau. Alligevel kan en god lodtrækning hjælpe Milan til at ende blandt de sidste 16 – og derfra kan de måske gribe chancen og avancere til de sidste faser.

Ajax er et andet hold, der kunne overraske mod mere fornemme navne. Erik ten Hag er taget til Manchester United, men de hollandske giganter har en tendens til at håndtere trænerskiftet godt. Ajax var suveræne i gruppespillet i sidste sæson og er ligesom Frankfurt og AC Milan i første seedningslag til lodtrækningen. De kan også være potentielle det undertippede hold i Champions League 2022/23.