Transfer Talk: Landshold er også en transfermotor

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Det danske landshold er samlet disse dage til møder med Holland og Serbien. Det er reelt startskuddet til at spille sig ind i varmen hos Kasper Hjulmand med henblik på den VM-trup, han skal udtage til efteråret.

Og med tanke for at Hjulmands forberedelser og mulighed for at samle spillerne op til selve slutrunden bliver korte, så er det allerede nu spillerne skal gribe chancen.

Men set i transferperspektiv har landsholdet en anden betydning end ’bare’ at være med i truppen for nationens bedste.

At være A-landsholdsspiller kan være den blåstempling som sender X eller Y spiller til en stor adresse i Premier League, Serie A eller Bundesligaen.

I den optik er der flere interessante cases i Hjulmands nuværende trup. Spillere som Jonas Wind, Alexander Bah og Andreas Skov Olsen.

En angriber med Jonas Winds potentiale er en ren karrierekabale. EM blev ikke den forventede succes for ham og det kostede et skifte, men man skal ikke tage fejl – Wolfsburg som næste station efter FCK er et stort skifte. Men ikke endestationen. Leverer han varen for tyskerne de næste halvandet år og tilbageerobrer startpladsen på landsholdet, så er næste skridt Premier League. Muligvis allerede sommeren ’23 med klubber som West Ham, Newcastle, Brentford, Aston Villa og Southampton inde i billedet.

Med Daniel Wass ude er døren åben for Alexander Bah. Da fynboen skiftede fra Sønderjyske til Slavia Prag var der mange lidt forundrede reaktioner på sociale medier.

Men masser af spilletid på et tophold og europæiske kampe giver Bah det boost, der har sendt ham ind omkring landsholdet samt vakt interesse fra klubber i Bundesligaen, Serie A og England. Klubber som West Ham, der har et godt øje for køb af spillere i den tjekkiske liga, der kan træde direkte ind på holdet og kombinationen af kampene for Slavia Prag samt landsholdsudtagelse giver de point, der skal til for at skifte til England jf. transferreglerne efter Brexit.

Andreas Skov Olsens case kan sammenlignes med Jonas Wind. Club Brugge har ikke købt ham for at lade ham gå kontrakten ud eller forvente han bliver i den belgiske mesterklub i mange år.

Faste læsere af denne klumme har fulgt med i Club Brugge og Skov Olsens transfer-saga, men belgierne vandt forløbet ikke mindst takket være evnerne som udstillingsvindue og videresalgsmotor. Og med den plan så er en fast plads på landsholdet en vigtig delkomponent for at få prisen maxet op og tiltrukket de rette klubber.

Her er ambitionen, at Skov Olsen skal levere varen max to sæsoner endnu og derefter sælges til Premier League alternativt Bundesligaen. Club Brugge har fra sæsonen 19/20 og frem solgt spillere for i runde tal 100 millioner pund heraf er hovedparten af pengene scoret i engelske klubber.

Et skifte fra Bologna til storklub var ikke logisk – lever han op til forventningerne i Club Brugge så vil det være et naturligt og logisk næste skridt til f.eks. ovennævnte engelske klubber, der også har ham på blokken.

Landsholdet er ikke bare en ’æressag’ med hånden på hjertet under nationalsangen, men karrierefremmende. 

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.