Optakt fra London: Kan Tottenham overvinde Liverpool-komplekset?

Foto: TT

Det siges, at mere end 60.000 Spurs fans er rejst til Madrid for at bakke op om deres hold i Champions League-finalen. Liverpool støttes af mindst 80.000 ifølge pressen her i England.

Torsdag aften i Østlondon blev der ikke talt om andet end den forestående finale på de to pubber, jeg nåede at runde før lukketid. Og så lidt Brexit naturligvis. Som regel efterfulgt at bandeord, latter og velkendt engelsk sort humor.

Af Søren Sorgenfri

Tottenham kan vinde første finale

Lørdag aften bliver der intet at grine af. Så er det alvor. Liverpool stod i finalen sidste sæson og forlod den som tabere, men de rødblusede fans er ikke ukendte med europæiske finaler.

Det forholder sig noget anderledes for Tottenham som for første gang i klubbens historie er at finde i en Champions League-finale.

Det er ikke sikkert, der venter os en 4-1 kamp som onsdagens møde mellem Chelsea og Arsenal, men det er helt sikkert, det bliver en kamp med sin helt egen nerve. Det er Premier League tilsat pokalen med de store ører. Det kan næste kun blive godt.

Liverpool er favoritter

Selvfølgelig er Liverpool favoritter. De har ikke tabt til Tottenham i 13 ud af de sidste 14 møder – Tottenham vandt 4-1 i oktober 2017, men ellers skal vi tilbage til 2012 for at finde en Spurs sejr – det kan ikke være anderledes, og det er også holdningen i dagspressen, selv om det ventes kampe bliver mere lige end som så.

Liverpool var kun Manchester City underlegne i Premier League, men en sølvvinder der står tilbage med 97 point, er ikke tabellens første taber. Bare røvuheldige. Undskyld mit franske. Liverpool ville i alle sæsoner bortset fra 2018/19 og 2017/18 have vundet ligaen med den pointsum.

Jürgen Klopps hæsblæsende første geled af måltyve og resten af holdet har hamret 89 kasser ind i Premier League-sæsonen, og det bliver en kamp i kampen at se Tottenhams bagerste spille sig ud af førstepresset. Det har de ikke været lige gode til i alle kampe, hvilket Ajax Amsterdam ret brutalt viste i semifinalerne. 

Harry Kane meldes klar til CL-finalen

Men Tottenham har udvist en fabelagtig til at rejse sig fra kanvassen, når det lignede, de var talt ud. Men op kom de og dette ikke mindst med Christian Eriksen i en nøglerolle. Som altid. Første spiller siden Beckham til at levere et tocifret antal assist fire sæsoner i rap. Well done, Christian, lød det pubben.

Eriksen får efter alt at dømme et boost i form af sin offensive legekammerat, Harry Kane.

Kane har i denne sæson været ramt af skader, men den engelske stjerneangriber meldes fit. Og får som minimum en rolle på bænken. Men bliv ikke overrasket, hvis Kane starter inde, og så er det spørgsmålet om Son eller Lucas Moura får chancen med Alli bag ved.

Der kommer mål i finalen

Det ligner en kamp med mål. For det første fordi de sidste fire indbyrdes kampe er gået over 2,5 og for det andet fordi begge hold har redskaberne til at svare og slå igen, hvis de kommer bagud. Og det er heller ikke hold, der går i panik og Ajax Amsterdam-agtigt fryser i forlygternes skær. Det er to trænere, der angriber og ikke tænker alt for pragmatisk. Klopps kompagni har i fem af seks kampe sat mere end to mål ind på Tottenham og begge møder i sæsonens Premier League er gået Liverpools vejr med 2-1.

Bliver det en gentagelse? Eller tager to ret ligeværdige hold den i forlænget og til dramaet fra pletten?

Liverpool er uden Keita, men stiller ellers i stærkeste opstilling. For Tottenhams vedkommende bliver det selvfølgelig interessant at se, om Harry Kane starter på bænken eller inde fra første fløjt. Og om det bliver Winks eller Wanyama fra start – begge meldes tvivlsomme. Verthongen er klarmeldt efter den skade, han pådrog sig mod Ajax Amsterdam.

Jeg finder mig en pub for Tottenham-fans og ser den. Ikke fordi jeg er Spurs, men fordi det bliver en mindeværdig aften at opleve på nærmeste hold uanset, hvilken vej vejrhanen vender ved slutfløjt.