Handler Lars Løkke Rasmussen valgkamp mere om formandsposten end regeringsmagten?


Foto: TT

Af redaktionen


Der er på sin vis mere højtråbende elementer et godt stykke ude på højrefløjen, der er løbet med valgkampens overskrifter, men det er ikke fordi Venstre ikke har prøvet.

Lars Løkke Rasmussen (V) vidste, da han udskrev valg med afholdelse 5. juni, at han var bagud på point. Meningsmålingerne så sorte ud i forhold til Rasmussens ambitioner om at fastholde regeringsmagten og den drevne politiker havde naturligvis planlagt sin offensiv.

Løkke Rasmussen søger mod midten

Især med initiativer der skal trække Venstre mod midten. Der er lovet velfærdsløft i størrelsesordenen 69 milliarder kroner for at bejle til midtervælgerne. Der er hamret store avisannoncer og billboards af sted landet over med Venstre som det sikre valg i en utryg tid, og der er til det klassiske venstrebagland lovet skattestop. Desuden – og det er ganske opsigtsvækkende – har Lars Løkke Rasmussen i samarbejde med den erfarne bog-smed Kirsten Jacobsen lynskrevet en samtalebog med politiske overvejelser om et nyt og stærkere samarbejde henover midten med en VS-regering.

En ide, som hvis man skal tro pressen er kommet bag på stort set resten af Venstres tunge politiske kabinet. 

Dårlige Målinger for Løkke

Det er i den grad udspil, som rækker ud mod de mere centrumorienterede vælgere og lægger afstand til den højreorienterede del af folketinget, som traditionelt har været støtte på grænsen til regeringsmæssigt skyggeparti.

Lars Løkke Rasmussens problem er bare, at det ikke har rykket noget som helst. Meningsmålingerne står stille og selv om, han klogelig sørgede for en lang valgkamp med fire ugers debat til at få luftet sine ideer, så begynder tiden at løbe. Et comeback fortoner sig i skyggen af den spåede stemmesøjle, der varsler max 18 procent af stemmerne til Venstre.


Læs også: Mette Frederiksen er storfavorit til at vinde valget


Handler det om formandsposten?

Spørgsmålet er så om alle disse udspil skal tjene som forsøg på comeback. Eller om Lars Løkke Rasmussen reelt ikke forventede et comeback, da han udskrev valg og har brug for at vaske tavlen ren. Der venter med sikkerhed slagsmål om formandsposten i det store borgerlige parti efter valget. Ved at påpege behovet for et stærkere samarbejde med den politiske midte og dermed lægge afstand til Venstres egne højreorienterede kræfter, der heller så mod DF og bag dem end mod S og Radikale Venstre, ja så ruster han sig selv til at være Venstres formandsemne, som ham der vil noget andet end det højreorienterede fokus. En drejning som næppe har været i erhvervslivets interesse, og stemmer fra det tunge erhvervsliv har med sikkerhed påpeget, at der er brug for en udlændingepolitik der sikrer de nødvendige kapaciteter. Ikke mindst til den forskningstunge life science industri, der bare vokser og vokser med en eksport på over 100 milliarder kroner årligt. Den kræver dygtige hjerner, og de har ikke kun rødbedefarvet pas.

Så måske handler Lars Løkke Rasmussens forslag og projekter ikke så meget om statsmagten som om formandsmagten.