GOT – Hvem vinder jerntronen?

Spillet om Jerntronen nærmer sig sin afslutning. Game of Thrones-fans kloden over kan dårligt holde til, at der blot er to afsnit tilbage af serien, og samtidig knap nok vente med at få opklaret, hvem der vinder spillet om tronen.

Af Søren Sorgenfri

Game of Thrones er en soap tilsat et hav af intriger, mord, sex og brudte relationer, der er en 80’er-serie værdig, men fantasy-genren har løftet serien op til kultstatus og den mest sete serie til dato.

Et bredt kabinet af karakterer kan gøre krav på at være den retmæssige konge eller dronning over de syv kongeriger, og det kommer ikke til at gå stille af sig med en håndsrækning og demokratisk afgørelse. Det er helt sikkert. Det bliver blodigt og hovedpersoner vil falde og for nogens vedkommende formentlig i mere end et stykke..there will be blood.

En af seriens mange styrker har været et veludviklet persongalleri og især evnen til at overraske seerne. Hvem husker ikke henrettelsen af Ned Start i første sæson, og sådan har der undervejs været mandefald blandt de skikkelser, som man forventede ville ride med til det sidste.

Og skal man med armbrøst skyde sig ind på, hvem der ender på tronen, så giver det mest mening at begynde med udelukkelsesmetoden ud fra de forventede dødsfald.

Da serien for længst har overhalet George R R Martins bøger, så er der kommet noget mere klassisk Hollywood indover manuskriptet. Forsvaret af borgen Winterfell var strikket så urealistisk og torskedumt sammen, som kun Hollywood kan gøre det. Eller Greyjoy-flådens angreb i afsnit fire var også ren Hollywood. Ingen bølger, store sejlskibe flydende få meter fra hinanden som trukket efter en snor og et ’antiluftskyts’ bestående af tunge spyd, der ramte plet uden problemer. Hmm.. Og mon ikke det også kommer til at præge de sidste afsnit.

Der er ingen chance for hipster-piraten Euro Greyjoy overlever. Pilou Asbæks diabolske sørøver, der nu også er dragedræber, ender efter min bedste overbevisning i gabet på den sidste drage, der er tilbage. Der har været kamerafokus på den flyvende øgles store tænder og gab, og Greyjoy har lagt i ovnen til en grusom død, så mon ikke han ender på dragens menu. Med mindre Yara Greyjoy får sin hævn over sin sindssyge onkel i et ordentlig flådeslag. Hvor mange skibe kan de egentlig bygge på Jernøerne? Får hun sin hævn, så må det blive den gale videnskabsmand Qyburn, der ender i dragens vom. En af de ledende bad guys skal ædes. Det er ren Jurassic Park-logik.

Glegane-brødrerne har et opgør med hinanden; det ligner en duel til døden (igen for The Mountain??) for dem begge og sikkert i noget med ild.

Brienne of Tarth har fortjent en bedre skæbne end først at være hård krigerkvinde og derefter ridder for blot at ende hulkende i regnen i slåbrok efterladt af Jamie Lannister. Der er mere i hende, og da hun har svoret at beskytte Start pigerne, så ridder hun formentlig efter Arya til Kings Landing og for at få Jamie tilbage på the light side of the force..eller den gode side. Og netop for Jamie Lannister trækker det op til en Darth Vader-afslutning, hvor han skal vælge mellem den onde og den mørke side i sig selv. Cersei er mørket og Brienne er lyset. Vi ved Cersei er med Jamies barn, og mon ikke han har plantet et frø i ædelmodige Brienne. Det vil være oplagt, hvis det valg ender med Jamies død, og han dør i armene på Brienne. Brienne overlever. Seriens fans vil ikke kunne bære, hvis den blonde amazone dør.

Cersei står på Aryas liste, og hun ville derfor være bedre tjent med at tage sit eget liv. Det vil være mindre smertefuldt.. Den røde præstinde forudså, at Arya vil lukke brune, grønne og blå øjne. De blå blev lukket hos The Night King, Petyr Baelish havde brune øjne, så mon ikke Cerseis grønne øjne nu er i farezonen hos seriens supersnigmorder, der skal redde det hele.

Sansa Stark har udviklet en realpolitisk attitude, men hun vil være det oplagte bud på et mere selvstændigt nord som dronning der frem for chef for det hele. Hun dør ikke.

Varys og Ser Devos er spået at dø i Westeros, så stopuret tæller ned.

Samwell skal til Blacke Castle og være maester der. Gendry er ganske enkelt ikke en stærk nok karakter til at ende på tronen og Bronn ender som den lejesoldat, han er på et eller andet slot et sted som betaling for hans muntre bandeord og evne til at slå de fleste ihjel.

Før vi når så langt, så skal det store slag om Kings Landing udkæmpes. Og selvfølgelig har Cersei fået udvidet kassekreditten hos den moralløse Jernbank, så der også har været råd til at leje Det Gyldne Kompagnis krigselefanter. Der er ingen grund til, at elefanterne skulle nævnes, hvis ikke også de skal luftes på et tidspunkt. Pistolen på væggen og alt det der.

Daenerys er nu rødglødende af raseri og vil for en stund forvandle sig til den kvindelige udgave af ’The mad King’. Med dragens ånde vil hun brænde byen ned og slagte borgere i tusindtal (Cersie har trukket borgerne indenfor bymurene som menneskeligt skjold, hvorfor Snow og Daenerys kunne vælge at belejre byen et års tid og lade de sultende borgere smide Cersei i havet, men det er der ikke tid til, så det ender med et tordenskrald.), men hendes kærlighed til Jon Snow betyder formentlig også hendes endeligt. Mon ikke hun dødeligt såret flyves hjem sydpå af den sidste drage for at dø.

Jon Snow er svær at vurdere. Han har kongeblod og potentiale, men han er en tragediens figur, der rask væk frasiger sig ethvert krav på tronen. Han vil dog være et ægte Hollywood-bud på en vinder, men vil egentlig have bedst af at blæse det hele en lang march og gøre Tormund selskab i det kolde nord. Der er et eller andet med det norden og kulden, der ikke er færdig med Jon Snow. Desuden vil det være for Aragorn-agtigt med Jon Snow på tronen.

Tyrion er gået fra at være fordrukken og livstræt til kongemorder og flygtning. Derfra til klog spindoktor og derfra til spindoktor med moralsk kompas, men ikke et kompas, der fungerer for alle hans beslutninger ender galt. I krypten under Winterfell så vi en hengivenhed for Sansa og nye bløde sider, og mon ikke det varsler hans snarlige død. Det vil være en ægte tåreperser, hvis den populære dværg dør og især, hvis det er for at skåne Sansas liv. ’Lady Sansa, you may outlive us all..’, sagde han.

Brænder Kings Landing ned, viser Guderne sig eller ender det hele med rigets splittelse?

Bran Stark ved det. Han er Den Treøjede Ravn og menneskets historie samlet i et sind og en harddisk. Han var lokkemaden for The Night King, men er han egentlig gjort af kongemateriale?

Ikke rigtigt vel.

Grey Worm er seriens ubekendte. Han har været slave siden barnsben og har ingen erindring om sit fødested og familie. Ahem.. der kan godt ligge noget der ikke sandt. Dog vil eunukken have svært ved at føre riget videre med arvinger og den slags, men det vil være oplagt med en eller anden form for glorværdig afslutning for den hårdføre kriger, der har stået så grueligt meget igennem. Som minimum en hævnens time i en eller anden forstand.

Så hvem vinder? Går det hele op i flammer og hed drageånde? Vinder den snu Cersei? Bliver det en klassisk Hollywood-afslutning eller står der måske syv hovedpersoner tilbage, der hver især får et kongerige?

Og får Sam som historiefortæller det sidste ord? Det ved vi om to afsnit.