Det er logisk for Mette Frederiksen med en ren S-regering

Af Redaktionen

Foto: TT

Mette Frederiksen (S) og rød blok står til en tordnede valgsejr med knap 55 procent af stemmerne, hvis meningsmålingerne står til troende.

Spørgsmålet er så, hvordan Mette Frederiksen som statsminister vil blande kortene. Skal der andre partier med i regeringsdannelsen, eller skal S stå alene?

Flirten med DF

Det er næppe gået ubemærket hen, at S har flirtet med DF på udlændingeområdet. En flirt som DF har taget imod med brede smil formentlig for enten at kunne presse Venstre yderligere eller for faktisk at kunne lave politik med S efter valget.

Men DF står til et stort valgnederlag og mister i givet fald helt afgørende indflydelse. DF er simpelthen ikke særligt interessante for S og Mette Frederiksen, hvis valget blot giver dem ca. 12 procent af stemmerne.

Det kan blive kildent for Socialdemokratiet. Mette Frederiksen har nemlig lovet en fortsat stram udlændingepolitik og for at fastholde det løfte, så må hun kigge mod DF og Venstre. For de traditionelle støttepartier i rød blok ønsker en mere human udlændingepolitik. 

Enhedslisten siger fra

Det har de alle fra Enhedslisten og ind mod Radikale Venstre hårdt pointeret som et politisk fundament, de ikke giver sig på.

For Socialdemokratiet vil det være ideelt at sætte sig alene på regeringsmagten. Der vil ikke være et lillebrorparti, der kan svigte, som SF gjorde det under den tidligere S-regering. Det vil være S alene, der tegner butikken, samtlige ministerposter og dermed massiv omtale, eksponering og magtindflydelse. 


Læs også: Bliver DF valgets store taber?


En ren S-regering

Plus Mette Frederiksen ikke får bundet sig fast på den ene eller den anden blok. Men hvordan vil hun i givet fald slippe fra den stoledans? Hvis man den ene uge laver aftaler med den ene lejr og ugen efter har brug for den anden lejr. Det kan blive en mudret omgang, hvor beskyldninger om løftebrud vil lyde mere end en gang.

Uanset, så ligner det unægtelig, at Mette Frederiksen har kurs mod Statsministeriet i spidsen for en ren S-regering.