NordicBet Liga’s mindste klub: Sådan kan vi snyde de andre på trods

AF MARTIN DAVIDSEN

Det er nye tider i Jammerbugt FC. Den lille klub fra Pandrup i det nordlige Jylland rykkede i sommer op i NordicBet Liga fra 2.division og kæmper lige nu for at etablere sig i landets næstbedste række. Samtidig har klubben fået ny ejer i sommer, da den tyske investor Klaus-Dieter Müller købte sig ind i klubben.

Sommeren har således budt på stor udskiftning i spillertruppen, hvor 12 nye spillere er kommet til – flere af dem med udenlandsk pas, og klubben står således midt i en omstillingsfase fra forening til forretning.

Midt i det hele står cheftræner og manager Bo Zinck, der over to omgange har været en del af Jammerbugt FC i mange år. Han kom senest til klubben i 2017 og varetager mange andre opgaver end cheftrænerposten, og han har i den grad mærket sommerens forandringer. 

”Det går overraskende godt. Det har været en kaotisk start. Det er længe siden, vi har prøvet at rykke op, så det vi lærte for 10 år siden, da vi sidst var oppe, har vi jo glemt. Sportsligt har der været en stor udskiftning i truppen, og dermed også en masse relationer, der skulle skabes. Derfor kunne godt blive en smule nervøse for pointhøsten som underdogs i forvejen. Men i første halvdel af slutspillet har vi været meget tilfredse med det. Vi har ansat en direktør og en driftsmanager, så der er kommet mange ting i orden. Vi har lært en masse af at have fået mange udenlandske spillere, for der har været meget omkring det, og vi bliver klogere hver dag,” siger Bo Zinck.

En stor omvæltning

Han fortæller, at den nye hverdag med et nyt, udenlandsk ejerskab udfordrer klubben på flere parametre, men han er trods alt fortrøstningsfuld.

”Det er et samarbejde, der stadig er under udvikling. Det er en omvæltning at stå med en opgave, hvor vi gerne vil bringe mange ind, der gerne skal sælges videre. Vi har en organisation, der måske ikke er helt klar til det. Det giver nogle udfordringer i forhold til at finde boliger og gøre dem klar og komme ind i hele den videnskab, der handler om spillertilladelser, opholdstilladelser, arbejdstilladelser, personnumre og så videre. Det har været en stor omvæltning, når man tænker på, hvor få mennesker, der har været til at arbejde med det,” siger Bo Zinck.

”Spillerne kommer fra forskellige steder – Sverige, Frankrig, Italien, Mali, Nigeria, Pandrup, Aalborg og Aarhus – så det er en stor blanding af folk, vi skal have sat sammen. Vi skal skabe en kultur hurtigt, og det har vi haft stor fokus på. Mange ting er lykkedes, men vi er stadig langt fra at være i mål som strømlinet virksomhed, hvor man ved, hvad man skal gøre, når der kommer en ny spiller ind. Men indtil videre har det været overraskende godt,” tilføjer han.

Jammerbugt FC ligger på nuværende tidspunkt blot én plads under Esbjerg fB, som de vandt 1-0 over sidste gang de mødtes. (Billede: Jammerbugt FC)

Jammerbugt FC er med afstand den mindste klub i NordicBet Liga, og klubben er også mindre end de fleste andre i Danmarksturneringen. Der bor sammenlagt 5.000 mennesker i byerne omkring Jammerbugt FC, og klubben er end ikke halvtidsprofessionel endnu. Træningen foregår om aftenen, når spillere og trænere har fået fri fra deres fuldtidsarbejde, og Bo Zinck arbejder også selv som sælger på fuldtid ved siden af trænergerningen. For fire år siden lå klubben i bunden af 2.division, så det burde derfor ikke kunne lade sig gøre, at Jammerbugt FC lige nu ligger midt i NordicBet Liga.

”Jeg kom tilbage til klubben i sommeren 2017. Da havde Jammerbugt reddet sig fra nedrykning fra 2.division i næstsidste spillerunde. Vi var langt nede dengang, men vi arbejdede stille og roligt fremad, og nu står vi i NordicBet Liga. Dybest set kan det ikke lade sig gøre. I 2.division burde det ikke være muligt at være en faktor i toppen i mange år. En god kollega fra NordicBet Liga har sagt til mig, at det er en kæmpe præstation hver gang vi får point. Det er det også,” siger Bo Zinck

Ildsjælene i det lille samfund

Han ser nogle kvaliteter i Jammerbugt FC, men anerkender også, at klubben er nødt til at vokse for at kunne følge med konkurrenterne.

”De andre klubber er så meget større og har så mange flere penge. Heldigvis kan vi snyde dem på andre områder, så det ikke kun handler om størrelse og penge. Det handler også om taktisk snilde og ærgerrighed fra spillerne. Men over længere tid holder det ikke. Så skal vi også udvikle os og få flere penge ind, så vi kan blive halvtidsprofessionelle i første omgang og senere hen fuldtidsprofessionelle. Hvis man skal være i NordicBet Liga, er det vejen frem. Så er det ikke nok at have intensitet og vilje. Vi arbejder alle sammen ved siden af, men hvis vi vil blive i rækken over tid, skal det stoppe og gøres bedre,” siger Bo Zinck, der fremhæver klubbens ånd og DNA som årsag til, at det har kunne lade sig gøre at komme op i NordicBet Liga på trods af forudsætningerne.

”Vi har nogle kæmpe ildsjæle i klubben. Der er en gruppe på syv-otte folk, der udgør en flok, som kan finde ud af at drive et divisionshold. De har virkelig arbejdet hårdt, og det har gjort det muligt i et lille bysamfund, hvor der kun bor 2.000 mennesker i Kås og 3.000 i Pandrup. Alene dét at vi er i divisionerne er modstridende, når man kigger på de klubber, der ellers er her. Vi er den mindste by af de 48 klubber, der ligger i de fire øverste rækker. Heldigvis kan det stadig lade sig gøre, men det bliver sværere og sværere. Det bliver ikke lettere,” siger Bo Zinck.

Med Klaus-Dieter Müller som ny investor i klubben, er de første skridt til en ny fremtid taget. Bo Zinck kigger på fremtiden med spænding, for Jammerbugt står overfor nogle store omvæltninger.

”Da vi rykkede op, sagde jeg til min holdleder, at vi lukkede et kapitel og begyndte på et nyt. Den første bog om Jammerbugt FC er skrevet færdig, og nu begynder vi noget nyt. Vores tyske ejer har købt førsteholdet fra og har sørget for at slette bankgælden til moderklubben, så de kan drive det endnu bedre. Nu starter en forretning, og det er noget helt andet end at drive en forening. Vi skal ikke længere tænke på U6-holdet; vi skal til at drive en forretning, og det kan lige så godt handle om at sælge afrikanske spillere som spillere fra Aarhus. Det skal man lige vænne sig til,” siger Bo Zinck, der er positiv omkring klubbens nye struktur, der også giver ham selv mere tid til at fokusere på fodbolden som cheftræner.

Hjerteklubben og fremtiden

For Bo Zinck har gennem årene brugt mange timer på at være den bærende drivkraft i den sportslige afdeling, samtidig med at han som en del af bestyrelsen har varetaget mange andre opgaver.

Jammerbugt FC har imponeret med deres oprykning til NordicBet Liga, hvor de på nuværende tidspunkt ligger på 8. pladsen med 11 point. (Billede: Jammerbugt FC)

”Det er min hjerteklub. Om det er her, jeg også slutter af som træner? Man kan jo håbe, at man kan drive det så langt, at man er med til at skabe historie. Jeg kom tilbage til en klub, der var langt nede i divisionerne, og som havde en gæld. Det var en svær periode, men nogle af mine rigtig gode venner satte sig i spidsen for klubben og spurgte, om jeg ville tilbage og stå for hele den sportslige sektor. Når man er flyttet til byen for mange år siden, børnene spiller i klubben, konen er aktiv i klubben, begge svigerforældre er sponsorer og jeg selv er aktiv i klubben, så driver det en til at gøre en masse mærkelige ting og være involveret i alt fra cykelløb til nye turneringer, vi har sat i gang,” siger Bo Zinck.

 ”Vi har sat gang så i mange ting, og kigger man i bagklogskabens klare lys, har det ikke været alle ideer, der tidsmæssigt har været rigtigt vurderet. Vi har hele tiden forsøgt at tjene flere penge til klubben; vi ville simpelt hen lave den bedste klub, der findes i Nordjylland fra U6 til og med 2.division,” tilføjer han, inden han kaster et blik på fremtiden.

”Vi jokede lidt med, at vi kunne risikere at rykke op, for man er selvfølgelig glad, når man vinder, men jeg kunne også se frygten i de andres øjne. For hvad nu, hvis det lykkedes? Derfor var det godt, at Klaus kom med nogle penge og kunne sætte mere gang i det. Men det er en speciel konstruktion, og jeg er nok den eneste cheftræner, der også har siddet i bestyrelsen i en klub gennem mange år. Men det har været naturligt, for når man bor her, og det hele brænder, flyder det hele lidt sammen, og så gør man nogle ting, som man normalvis aldrig ville gøre. Det er mere hjertet end forstanden, der driver mig. Med den nye struktur er vi gjort gældfri, og så er det lettere for mig at træde ud af nogle ting og give det videre til andre,” siger Bo Zinck, som er stolt over, at klubben nu er et godt sted.

”Vi er rykket op i NordicBet Liga og har tiltrukket en investor, der har gjort klubben gældfri. Det er vi mange, der er meget stolte over. Lige meget, hvad der sker fra nu af, er det det største, der er lavet heroppe. Det er fantastisk at have været med til. Det har vi brugt et enormt antal timer på. Det har altid været mig, der har været ansigtet udadtil, men der er jo mange, der bruger frygteligt mange timer på det her, og på et tidspunkt kan man brænde sammen på grund af det. Jeg tror ikke, at vi var langt fra at nå det punkt,” siger han.

Nu overvejer Bo Zinck og resten af Jammerbugt FC, hvordan de næste skidt skal tages. Hvornår er man klar til at gå over til halvtidsprofessionalisme? Hvordan udvikler man stadion, så det lever op til kravene i næstbedste række? Og hvordan skal den sportslige struktur se ud fremadrettet? Der er mange spørgsmål, der skal besvares, og samtidig skal Jammerbugt FC præstere hver weekend i NordicBet Liga, hvor man er oppe mod klubber, der har langt større budgetter. Bo Zinck går til opgaven med optimisme.

”Det kan tage mange år for at bygge det op, men der skal hele tiden sættes nye mål. Når man først har snuset til NordicBet Liga, har man også lyst til at blive i rækken. Så er det ligegyldigt, hvor man kommer fra; selvom det er naturstridigt, tænker man jo, at hvis man kunne snyde de andre i 2.division, så kan vi også gøre det heroppe. De andre har flere penge, flere trænere og flere tilskuere, men dybest set er det samme opgave, der venter os. Vi skal få mest muligt ud af de kroner, vi har; hvis vi har én krone, skal vi få tre ud af den. Det er det samme, vi har gjort tidligere – det foregår bare på en større klinge,” siger Bo Zinck. 

Note: Bo Zinck har kontraktudløb i sommeren 2022.

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.