Fredericia har været 20 år i samme række: ”Hvis vi skal rykke op, skal vi overgå os selv”

AF MARTIN DAVIDSEN

I år er det 20 år siden, FC Fredericia sidst rykkede op i landets næstbedste række. Siden da har klubben ligget stabilt uden op- eller nedrykkere, men alligevel har den udviklet sig markant. Her fortæller direktør Stig Pedersen om en klub, der er gennemsyret af stabilitet, og som kæmper for at følge med konkurrenterne – og måske at rykke op på et tidspunkt.

2021 er et særligt år for FC Fredericia. Det er ikke bare 30 år siden, at klubben blev stiftet som overbygning på de to klubber Fredericia KFUM og Fredericia FF – det er også 20 år siden, at klubben i 2001 rykkede op i landets næstbedste række. Her 20 år efter er FC Fredericia stadig en del af NordicBet Liga, og det særlige ved den bedrift består i, at klubben ved Lillebælt hverken har prøvet at rykke op eller ned i den mellemliggende periode.

Ingen andre klubber har prøvet at være en del af landets næstbedste række i 20 år i træk, og bedriften siger både noget om FC Fredericias solide holdbarhed og manglende evne til at nå det ypperste i form af en oprykning. Direktør Stig Pedersen ser imidlertid de 20 år som fast inventar i NordicBet Ligaen som et tegn på en sund klub.

”I en by med Fredericias størrelse og de midler og den opbakning, der er omkring klubben, passer det meget godt sammen med, at vi har ligget i den næstbedste række i 20 år. Vi har været tæt på oprykning flere gange, end vi har været tæt på nedrykning.  Fodbolden har jo ikke stået stille, og vi har også udviklet os en del gennem tiden,” siger Stig Pedersen.

Han peger på, at FC Fredericia har forsøgt at prioritere udvikling og langsigtede investeringer fremfor hurtige og kortsigtede resultater.

”Vi er gået fra at være bibeskæftiget til at være fuldtidsansatte i dag. Vi er gået fra et gammelt stadion inde på Baldersvej til et fint og moderne stadion her, hvor vi netop har taget den nye tribune i brug. Vi er tættere på at have et Superliga-station, end vi nogensinde har været. Der skal ikke så meget til, før det her stadion opfylder kravene i Superligaen. Så der er sket rigtig meget på de 20 år, og den stabilitet, vi har haft, har gjort, at vi har kunne udbygge vores faciliteter i takt med de stigende krav, der er til NordicBet Liga i dag. Det er vi faktisk ret stolte af,” siger Stig Pedersen.

Han har selv været en del af klubben gennem alle 20 år i den næstbedste række, og han fremhæver netop kontinuiteten som et særligt kendetegn for FC Fredericia.

”Fredericia er en atypisk klub. Formand og næstformand har siddet på posten i 25 år. Jeg har også selv siddet her i 25 år. Vi har yderligere et bestyrelsesmedlem, der har siddet her omkring 20 år. Det er også stabilitet, hvilket er meget usædvanligt i fodboldens verden. Hvis vi var rykket op på et tidspunkt, kunne det have haft nogle andre konsekvenser, for det havde været en milepæl. Vi vil også rigtig gerne rykke op, men vi er en klub, der sætter stabiliteten højt, især økonomisk. Vi vil gerne række ud efter noget, men økonomien er altafgørende for, at vi kan holde os i rækken,” siger Stig Pedersen.

”Klubbens forfatning er god i dag. Den er gennemsyret af stabilitet. Nogle vil kalde det kedeligt, men dem der har prøvet fodboldens rutcheture vil nok gerne ønske sig den her stabilitet. Vi er ikke afskrækket af at rykke op. Tværtimod. Det går vi benhårdt efter. Vi vil lægge på, men vi må erkende, at udviklingen i fodbold går enormt stærkt – især økonomisk. Afstanden fra den økonomiske bund i Superligaen til vores niveau er stadig enorm. Men det er også attraktivt at være i NordicBet Ligaen. Der er en masse fuldtidsklubber, der er kapital, der kommer ind, og det føler vi os ret godt tilpas i,” tilføjer han.

FC Fredericia’s Samson Iyede med bolden i sæsonens kamp mod Hobro IK, der blev vundet 2-0. (Billede: Mphoto by Michael Nielsen)

Når man kigger på FC Fredericias konkurrenter, har flere af dem konkrete ambitioner om at komme i Superligaen inden for en bestemt årrække, men sådan arbejder man ikke i klubben ved bæltbyen.

”Vi har også haft planer undervejs, og de går sjældent i opfyldelse, medmindre man er vanvittigt stærk økonomisk i forhold til de øvrige hold i rækken. Når vi lægger planer, kigger vi mere i bredere forstand og fokuserer på faciliteter, ungdomsafdeling og udvikling af forretningen FC Fredericia. Det er vigtigere for os. Hvis FC Fredericia skal rykke i Superligaen, som det ser ud i dag, skal vi ramme en sæson, hvor vi er væsentligt bedre på alle parametre, end vi egentlig har økonomi til. Den drøm er der altid i fodbold, og det sker jo heldigvis en gang imellem, at der er et hold, som smutter forbi nogle af de økonomisk stærkere hold,” siger Stig Pedersen.

Frem for at jagte en svær oprykning, har FC Fredericia fundet sit eget ståsted i fodboldens hierarki. Mange af de nuværende Superliga-klubber har tidligere FC Fredericia-spillere i deres trup, og mange store trænernavne har også været forbi klubben, der definerer sig selv som en rugekasseklub.

”Jesper Sørensen, Peter Sørensen, Thomas Thomasberg, Jonas Dal, Ove Pedersen og Michael Hansen er alle sammen nogle stærke trænere, der alle har været eller er i den bedste række. De er kommet videre efter at have lavet nogle fine bedrifter her. Det samme har vi set med en del spillere, og vi gør det også med nogle af dem, som FC Midtjylland sender herned i forbindelse med vores samarbejde,” siger Stig Pedersen med henvisning til samarbejdsaftalen mellem FC Midtjylland og FC Fredericia, hvor en række spillere har været udlejet fra Superliga-klubben for at få spilletid i NordicBet Ligaen.

”Det bedste eksempel er jo Rafael Onyedika, der spillede sidste sæson her, og nu er gået direkte ind på FC Midtjyllands hold og scorede det afgørende mål, da de kvalificerede sig til Europa League. Det er også den rolle, som vi har. Den påtager vi os også gerne. Vi er en rugekasse. Alle spillere, der kommer til vores klub, har et mål om at komme videre. Sådan skal det også være. Vi ønsker faktisk ikke spillere, der ikke vil videre herfra. Ambitionen skal altid være at komme et niveau op, og sådan er det også for klubben. På den måde er vi attraktive for de spillere, der gerne vil videre, og som vi måske samler op, fordi de er på vej i den forkerte retning. Det har vi været gode til,” siger Stig Pedersen.

Men hvad med fremtiden? Efter 20 år i landets næstbedste række må det da også være fristende at gå målrettet efter en oprykning til Superligaen. Stig Pedersen fastslår, at FC Fredericia skam gerne vil rykke op, men ikke for enhver pris.

FC Fredericia ligger på nuværende tidspunkt på 4. pladsen i NordicBet Liga med 7 point. ((Billede: Mphoto by Michael Nielsen)

”Hvis vi skal rykke op, skal vi overgå os selv. I det nuværende format, som klubben er i, kommer vi aldrig til at være favoritter til oprykning forud for en sæsonstart. Vi vil altid være outsidere. Selvfølgelig er det også en smule kedeligt, at vi ikke er lykkedes med den oprykning, men vi sætter bare ikke klubbens ve og vel over styr. Det kommer vi ikke til. Vi hænger i med neglene hvert år for at få det her til at hænge sammen, og det er sgu ikke sjovt at satse hele klubbens eksistens på en oprykning, der i forvejen er svær. Men vi har håbet og troen, og vi er også dygtige til mange ting, så på den måde kan vi måske snyde nogle af de lidt større klubber. Det kan også ske i den her sæson,” siger Stig Pedersen.

Efter 20 år i samme række er det altså ikke sikkert, at FC Fredericia kommer til at rykke op i nærmeste fremtid, men der vil ske forandringer inden for en overskuelig årrække.

”Jeg tror, at der kommer til at ske noget i løbet af de næste ti år. Bestyrelsesformand og næstformand og jeg selv er her næppe om ti år, så der vil nok sidde nogle andre i vores stole. Det er måske den største revolution, men der vil nok også ske mere end det. Først og fremmest skal klubben følge med. Stadion, faciliteter og organisation skal følge med. Så må vi se, hvor store udfordringer der venter. Kravene og økonomien kan blive så stor, at Fredericia ikke kan være med, og så må vi se, hvad der så skal ske. Lige nu går det stærkt, og vi kæmper for at følge med. Der kan også være klubber omkring os, der er stærkere og svagere i perioder, men lige nu er vi et godt sted. Det skal vi hænge i med neglene for at bevare. Der er rigeligt med udfordringer i at holde os i NordicBet Ligaen, og det må ligesom være fundamentet for at kunne tage det næste skridt,” siger Stig Pedersen.

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.