Claus Jensens kærlighed: Derfor er jeg her også om 30 år

AF MARTIN DAVIDSEN

44-årige Claus Jensen har gennem de seneste seks år været en del af ledelsen i Nykøbing FC, og som manager er han lige nu manden med ansvaret for, at klubben skal tilbage til toppen af dansk fodbold. Men for Claus Jensen handler projektet på Lolland-Falster også om kultur, miljø og skabelsen af et fundament. Og så handler det om kærlighed.

Det vakte opsigt, da en gruppe investorer i 2015 købte sig ind i Nykøbing FC og meldte om store ambitioner og drømme om Superliga-fodbold på Lolland-Falster, hvor der ellers ikke har været topfodbold på programmet i mange år. Tilmed var navnene på investorerne interessante: Madkongen Claus Meyer, komikeren Mick Øgendahl og den tidligere landsholdsspiller Claus Jensen var den umage trio, der skulle være med til at løfte klubben mod nye højder.

Det er sidstnævnte, vi besøger i dag, for Claus Jensen er manden, der i hverdagen har til opgave at forløse drømmene om topfodbold i Nykøbing på Falster.

Gennem de seneste seks år har han haft flere forskellige roller i klubben, men siden januar 2020 har han bestredet jobbet som manager, hvor han altså både varetager nogle sportschef-opgaver og samtidig er cheftræner for klubbens førstehold, der aktuelt ligger i midten af NordicBet Liga.

Claus Jensen spillede som aktiv 47 landskampe for Danmark og optrådte i flere engelske klubber i Premier League, men nu er hans hverdag altså i Nykøbing, hvor han kæmper for at få områdets hold op i toppen af dansk fodbold.

For netop Lolland-Falster betyder noget for Claus Jensen, og derfor har de seneste seks år været meget meningsfyldte for falstringen.

”Jeg havde nok altid tænkt, at jeg skulle tilbage, når jeg engang var færdig med at spille selv. Jeg er fra Stubbekøbing, som ligger nord for Nykøbing, og jeg har også haft min ungdomstid her i klubben. Ligesom de andre investorer dengang handlede det for mig om en drøm om at give noget tilbage til det område, som havde givet mig så meget. Motivationen var et håb og en tro på at give noget tilbage, så jeg kunne være en del af den fodboldklub, som har givet mig meget,” siger Claus Jensen.

Da han i 2015 gik ombord i projektet, var det et valg med hjertet, for fodbolden på Lolland-Falster betyder meget for Claus Jensen. 

”Jeg har haft mange roller i klubben hen over de sidste seks år. Min ambition og mit virke som fodboldmand har sit omdrejningspunkt her, for det betyder noget for mig. Jeg holder ekstremt meget af området og den klub, jeg er i. Jeg har også Stubbekøbing tæt på, og generelt set har det været drivkraften for mig,” siger Claus Jensen, som har varetaget flere forskellige roller i Nykøbing FC gennem de seneste seks år.

”Det har været ekstremt spændende, uanset den rolle jeg nu har været i. Jeg nyder det meget, og jeg elsker at have med fodbold at gøre. Lige nu er jeg på den hylde, hvor det giver mening for mig, og min ambition og drivkraft har hele tiden været at opbygge og udvikle Nykøbing FC som omdrejningspunktet for fodbolden i Lolland-Falster,” siger Claus Jensen.

Han er en af flere tidligere landsholdsspillere, der aktuelt arbejder i NordicBet Liga, men hvor Daniel Agger i HB Køge og Peter Løvenkrands i Fremad Amager ikke har en speciel tilknytning til den klub, de er ansat i, har Claus Jensen mange følelser investeret i Nykøbing FC.

”Jeg kan kun tale for mig selv, men livsmæssigt handler det om sammenhængskraft og noget meningsfyldt. Jeg har hele min egen familie, som stadig fylder meget i Stubbekøbing, ligesom min kones familie er fra Falster og Nykøbing. Derfor har vi altid været tæt knyttet til området – også i de perioder, hvor jeg har været væk. I løbet af et liv er der en masse mennesker og en masse steder, som giver noget til én, og som har betydet noget for mig. Det er den sammenhængskraft, der har været i mit fodboldliv, og derfor har jeg følt, at jeg kunne gøre en forskel her,” siger Claus Jensen.  

Fundamentet for store drømme

Da Claus Jensen og de øvrige investorer i 2015 blev en del af Nykøbing FC, lå klubben i landets tredjebedste række, men alligevel skortede det ikke på store ambitioner, da fremtidsplanerne skulle lanceres. Man drømte om at komme i Superligaen i 2020, men trods en oprykning i 2016, rykkede klubben igen ned i tredjebedste række i netop 2020. Nu er Nykøbing FC tilbage i NordicBet Liga, men for Claus Jensen handler arbejdet i klubben om meget mere end næste kamp og næste sæson.

”De seks år har handlet om at udvikle klubben. Det var også min personlige intention. Jeg havde fulgt med udefra, men det var spændende at komme ind i maskinrummet og se på, hvordan jeg kunne være med til at udvikle klubben. For mig har det været både udviklende og afgørende at være i de forskellige roller hen over de sidste mange år, for det betyder, at jeg har kendt de yngste spillere i klubben, som i dag er ved at være så store nu, at de er med omkring førsteholdet. Jeg føler, at jeg kender klubben rigtig godt nu, og jeg kan glæde mig over, at vi har udviklet mange områder af klubben,” siger Claus Jensen, der fremhæver en række strategiske spor, som Nykøbing FC har prioriteret.

”Vi har opbygget børne- og ungdomsfodbolden og sat talentudviklingen tilbage på sporet. Det er ikke noget, man gør over en eftermiddag eller et år. Det tager mange år at udvikle klubben til det punkt, hvor vi er i dag. Vi har aldrig været et lige så godt sted, end vi er nu. Vi har aldrig været stærkere på de fundamentale ting i forhold til at drømme stort om fremtiden. Derfor nyder jeg alle de små glæder, som man får hver dag, når man kan se, at en kultur begynder at indfinde sig og nogle værdier, der bliver tydelige, når vi arbejder med hinanden,” siger Claus Jensen, som også fremhæver opførelsen af et nyt forenings- og klubhus, der lige nu er under opbygning.

”Vi bygger faciliteter, et miljø og et fundament for, at man i fremtiden kan drømme stort. Det er vi meget optaget af. Vi har fået en fantastisk bane på stadion, hvor det tidligere var et problem. Nu er vi stolte af at træde ind på den bane. Vi er i gang med at bygge et nyt foreningshus, der også bliver klubbens hjemsted. Så det handler hele tiden om at udvikle fundamentet og fodboldklubben. Det er en skøn ting at være en del af,” siger Claus Jensen.

Lokal forankring

På mange måder er Claus Jensen et godt billede på nutidens og fremtidens Nykøbing FC. Han er ambitiøs og drømmer stort, og så har han en nær tilknytning til lokalområdet, som betyder meget for klubben. Nykøbing FC ønsker at være hele Lolland-Falsters klub, og derfor er det vigtigt at have lokale trænere og ledere.

”Det var ikke på nogen måde en del af planen at jeg skulle være træner, men jeg var sportslig ansvarlig i de første år i klubben, og da Jens Olsen (tidligere træner, red.) ville prøve noget andet, kiggede vi på tingene. Vi talte om, hvad vi kunne gøre for at fastholde kontinuiteten og den sammenhængskraft, der er i klubben. Jens Olsen var også en lokal træner, der kendte strategien på alle niveauer, så vi talte i bestyrelsen om, at det var den vej, vi skulle. Det har jeg været rigtig glad for, og jeg elsker at være fodboldtræner med et stærkt team omkring mig,” siger Claus Jensen, der også gerne ser flere lokale spillere på Nykøbing FC’s førstehold.

”På alle måder tror vi på, at det skal underbygge de store drømme, som vi har. En del af visionen går på, at vi gerne vil have lokalt forankrede trænere og ledere, for det handler også om stedet her. Vi vil også gerne have at 50 procent af truppen er lokalt forankrede. Vi vil gerne udvikle klubben og tage et ansvar i det område, hvor vi ligger. Det handler rigtig meget om den lokale forankring,” siger han.

”Jeg er her også om 30 år”

Det blev ikke til Superliga i 2020 for Nykøbing FC, men drømmene er stadig intakte, fastslår Claus Jensen, der imidlertid er bevidst om, at klubben lige nu blot er oprykker i NordicBet Liga.

”På den korte bane handler det om at genetablere os i NordicBet Liga i denne og kommende sæson. Det er vi meget ydmyge omkring. Vi går med stor respekt til den opgave. Men klubbens DNA handler også om at stræbe efter at være blandt de bedste. Det kan jeg rigtig godt lide. Det har altid tiltalt mig, for det er også sådan, jeg er som person. Det er helt naturligt for os,” siger Claus Jensen, inden han igen vender tilbage til sit grundlæggende fokus: Fundamentet.

”Vi sidder lige nu og arbejder på en strategi, som bliver præsenteret sidst på året. Her kigger vi nogle flere år frem, og der vil vi også have ambitioner. Det er ikke alle, der rammer alle deres strategipunkter, men det er en ledestjerne og en vision. Det er alt det underliggende fundament, der er væsentligt, men der vil selvfølgelig være en toplinje, og vi stræber stadig efter at blive en del af den absolutte top og Superliga, men lige nu er det væsentligt at sige, at vi skal genetablere os. Vi skal lægge nogle sten og bygge videre på det fundament, som vi har lagt, så vi kan blive endnu dygtigere. Men det er en naturlig ambition for os,” siger Claus Jensen.

Og hvad med ham selv? Hvordan ser hans egen fremtid ud efter seks år som en del af den sportslige ledelse i Nykøbing FC? Han leverer sit svar med stor oprigtighed:

”Det er jo her, mit virke går ud fra. Det er her, jeg ser mig selv. Det ved alle, der kender mig også godt. For mig er det med hjertet, og det er med en kæmpe indsats. Jeg har en kæmpe passion for, at være med her, så jeg tænker, at vi også kan mødes om 30 år, og så er jeg på en eller anden måde stadig en del af NFC. Det tror jeg på.”

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.