Alvorlig skade truede karrieren: Sådan kom FCK-talentet tilbage i Vendsyssel

AF MARTIN DAVIDSEN

Det er måske ikke et mirakel, men det er i hvert fald et resultat af hårdt arbejde og mental styrke, når 26-årige Mikkel Wohlgemuth i dette efterår går på banen for Vendsyssel FF i NordicBet Liga. Det tidligere FCK-talent har hele tre gange været ramt af alvorlige korsbåndsskader, der har holdt ham ude i sammenlagt mere end 2,5 år, men hver gang er han kommet tilbage.

Senest blev han i 2019 ramt af en korsbåndsskade, og først i efteråret 2020 kom han tilbage. I begyndelsen handlede det blot om at nyde at spille fodbold igen, men et år senere er han fuld af ambition og dedikation. Han vil gøre en forskel for den nordjyske klub, som aktuelt kæmper i bunden af NordicBet Liga.

”Jeg nød det meget, da jeg kom tilbage i oktober 2020, og det gør jeg stadig, men det er blevet mere hverdag igen. Tidligere var jeg euforisk over at komme tilbage efter et års pause og tre lange korsbåndsskader. Det giver bare en kæmpe glæde. Men nu er det blevet mere hverdag og mere rutine at gå til træning. Men selvfølgelig nyder jeg stadig at træne. Man føler sig stærk, og man har en spillestil og rolle, hvor man kan udvikle sig. Det er også min motivation. Men jeg har så mange store skader bag mig, så jeg skal passe på min krop – både i styrkelokalet og på banen. Jeg tænker stadig over, hvilke dueller jeg skal gå ind i, og hvilke jeg ikke skal gå ind i,” siger Mikkel Wohlgemuth.

Den 26-årige midtbanespiller har været fast mand i startopstillingen hos Vendsyssel i denne sæson, og han glæder sig over rollen på holdet.

”Jeg er blevet sat i en ny position, for jeg var mere defensiv i de forgangne år. I dag er jeg mere en boks-til-boks-spiller. Det passer mig egentlig rigtig fint. Jeg kan godt lide at være flyvsk. Jeg har en stor motor og vil gerne arbejde på den del af spillet. Jeg vil gerne lave endnu flere mål og assists og være endnu mere dominerende i boksen. Det arbejder jeg på sammen med Henrik. Jeg har nogle fine tal, så nu skal det bare omstilles til mål og assists,” siger Mikkel Wohlgemuth, der kender Vendsyssel-cheftræner Henrik Pedersen fra deres fælles tid i HB Køge og har en stor tro på det nye Vendsyssel-projekt, der blev sat i søen i sommer, hvor Pedersen blev ansat som cheftræner.

”Det har været super godt. Jeg kom tilbage til klubben lidt inde i pre-season, så jeg var ikke fuldstændig klar fra start, da den første turneringskamp blev spillet. Jeg har døjet med forskellige småskavanker, men sådan er det, når man træner mega hårdt uden at have en opstartsfase. Så er man lidt bagud. Men jeg synes, at jeg er kommet fint efter det og har scoret nogle mål. Jeg kender Henrik fra vores fælles tid i HB Køge, så det har været nemmere for mig at tage spillestilen til mig,” siger Mikkel Wohlgemuth, der egentlig havde kontraktudløb med Vendsyssel i sommer, men endte med at skrive en ny kontrakt med klubben i juli måned.

Det svære comeback

Hans ophold i Vendsyssel er især blevet defineret af den korsbåndsskade, han pådrog sig i oktober 2019. Som 24-årig fik han den ubehagelige besked, at hans korshånd var blevet overrevet for tredje gang i karrieren, men i stedet for at give op, kæmpede han sig tilbage til et comeback i oktober 2020.

”Det var godt for mig, at jeg på det tidspunkt havde to år tilbage af min kontrakt. Hvis jeg kun havde et år, havde det set svært ud, men jeg havde god tid til at sætte mig ned og finde ud af, hvad jeg ville. Hvordan kunne jeg bruge den her skadespause til at reflektere over nogle ting? Der satte jeg mig hurtigt ned og snakkede med min familie, min kæreste og mine venner. De fortalte mig, at jeg var en god fyr og en god fodboldspiller, og det betød meget for mig. Jeg havde været meget igennem, men jeg kunne ikke slippe fodbold,” fortæller Mikkel Wohlgemuth, der har fået sin fodboldopdragelse i F.C. Københavns talentafdeling og netop kunne trække på erfaringerne fra den store klub.

På trods af langevarige skader, giver Mikkel Wohlgemuth ikke op på fodbolden. Og det er ikke nok at bare at være med – han vil gøre en forskel. (Billede: Vendsyssel FF)

”Jeg har spillet i FCK i mange år, så jeg har en disciplin, og jeg kan arbejde hårdt. Jeg ved, hvad det kræver, og jeg har fået en masse slag over fingrene i et hårdt miljø. Det har gavnet mig meget, at jeg kan tåle at få de her nedture og kan bruge det til noget fornuftigt. Det med at sidde på bænken i FCK og tage videre for at få spilletid, har også lært mig noget. Jeg har haft mange nedture, og derfor brugte jeg den tredje korsbåndsskade til at sige til mig selv, at jeg bare skulle endnu stærkere tilbage. Det lyder kliche-agtigt, men jeg brugte det til at tage den tid, der skulle til. Det tog et helt år at komme tilbage, og jeg sørgede for, at jeg skulle være fuldstændig klar – også mentalt – når jeg kom tilbage,” siger Mikkel Wohlgemuth.

Han fremhæver også opbakningen fra sine omgivelser som årsag til, at det lykkedes ham at vende tilbage til fodboldbanen i stedet for at stoppe fodboldkarrieren.

”Jeg havde nogle fede holdkammerater og et fedt bagland, der blev ved med at fortælle mig, at jeg så stærk ud og var en fed fodboldspiller. Derfor ville det være synd, hvis jeg skulle stoppe. Jeg kan godt forstå, at nogle folk har sagt, at jeg burde tænke på min fremtid og også skulle være i stand til at lege med mine børn, og jeg har da også haft den slags tanker. Men jeg har så meget kærlighed til den her sportsgren, at jeg ikke kunne lade være. Jeg gav den fuld gas i genoptræningen, selvom jeg i perioder også var langt nede. Jeg havde en psykolog på for at grave mig op af det hul, jeg var nede i. Derfor var jeg også sindssygt stolt over den måde, jeg kom tilbage på,” siger Mikkel Wohlgemuth.

’Jeg drømmer stadig stort’

I denne sæson har han flere gange båret anførerbindet for Vendsyssel FF, og Mikkel Wohlgemuth har stadig ambitioner. Det er ikke nok for ham at bevise, at han kan vende tilbage til fodboldbanen efter en alvorlig skade. Han vil være en vigtig spiller for sit hold.

Den 26-årige fodboldspiller har flere gange haft anførerbindet for Vendsyssel FF. Her i kampen mod AC Horsens. (Billede: Vendsyssel FF)

”Der er to måder at komme tilbage på: Enten er man bare med eller også gør man en forskel. Jeg ville gerne bidrage, når jeg kom tilbage. Det følte jeg hurtigt, at jeg gjorde. Det var der en bekræftelse i. Jeg var stolt af det comeback, og jeg blev bekræftet af mange andre. Det var godt at mærke, og det har givet mig enormt meget selvtillid og en enorm tro på tingene i forhold til at bygge videre. Vi havde et hårdt forår sidste år, men det har også givet mig blod på tanden. Jeg kunne se, at jeg sammen med mine holdkammerater gjorde en forskel. Jeg endte med at forlænge min kontrakt med klubben, selvom jeg også havde andre tilbud, som jeg takkede nej til. Jeg kan se en god retning på den vej, som Henrik og klubben går nu. Det vil jeg gerne være med til at lede og gå forrest i,” siger Mikkel Wolhlgemuth.

Den 26-årige midtbanemand var for små ti år siden et af de mest lovende talenter i FC Københavns ungdomsafdeling, men det lykkedes ham aldrig at få det store gennembrud i hovedstadsklubben. Skader var med til at ødelægge eventyret for Wohlgemuth, der i stedet tog til HB Køge i NordicBet Liga for at få fast spilletid. Og selvom adressen nu hedder Vendsyssel FF i den nederste del af NordicBet Liga, har han stadig ambitioner om noget større.

”Jeg drømmer stadig stort. Jeg tog til Vendsyssel i håb om, at vi kunne blive i Superligaen, men også for at få en masse kampe i Superligaen. Jeg nåede at spille mange kampe og gøre det fint i Superligaen, selvom vi var et bundhold. Jeg havde et solidt bundniveau, og der var også interesse fra andre Superliga-klubber, da vi rykkede ned. Det gav mig blod på tanden at se, at jeg godt kunne begå mig i Superligaen. Som ung var jeg i en stor klub og havde chancen for at bide mig fast på førsteholdet i FC København, men skaderne ødelagde meget, og det ærgrer mig stadig i dag. Men det har ikke taget lysten til at drømme fra mig,” siger Mikkel Wohlgemuth.  

”Jeg drømmer stadig om, at Vendsyssel skal op i Superligaen igen, for det var en fed oplevelse dengang, og vi kunne godt være med. Nu spiller vi i den mindre sjove ende af tabelen, men jeg synes, at vi har et godt hold, der godt kan komme op på et tidspunkt. Vi har mange nye, og det tager tid at bygge det op. Jeg har kontrakt i to år endnu, og til den tid er jeg 28 år, så der er stadig masser af tid at udvikle sig i. Jeg prøver at leve i nuet, og så må vi se, hvad der sker. Der har været tilbud udefra, og det kan også komme på tale igen. Jeg vil ikke afvise noget, men lige nu er jeg her, og det er en fed klub med gode mennesker,” siger Mikkel Wohlgemuth.

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.