Transfer Talk: Var Dinamo, Sviatchenkos sidste chance?

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Frem mod vintervinduet vil Transfer Talk med jævne mellemrum se nærmere på Superligaens profiler i et transferperspektiv.

Ligaen erklærer sig altid som en sælgende liga, men det er ikke altid det går sådan. I hvert fald i de seneste sæsoner. Suppen er under forandring. Tiden hvor stort set hvilken som helst spiller kunne få en sløjfe bundet om bugen og et til og fra kort sat på panden er for visse klubber et overstået kapitel.

Som FCK, der stædigt kunne afvise bud i 10 mio. euro-klassen fra Club Brugge på Daramy, men også FC Midtjylland, der afviste to bud fra Dinamo Zagreb på Erik Sviatchenko.

Erik Sviatchenko er en af Superligaens største profiler. Med store kvaliteter på og udenfor banen.

På banen er han den spiller, der om nogen personificerer FC Midtjyllands forvandling. Ikke kun fra medaljehold til mesterhold, men også med ambitioner om faktisk at være med i Europa i længere tid end bare kval-kampene.

Der er således en verden til forskel fra de sensomre, hvor Claus Steinlein for 117. gange måtte (bort)forklare endnu et europæisk exit og skuffelse i kvalifikationskampene til diverse gruppespil.

Nu er det naturligt for FCM at se sig i et europæisk gruppespil og det med ambitioner. Det var således også Erik Sviatchenko der stod frem efter 3-1 nederlaget til Braga forleden og udtrykte stor skuffelse over resultatet. At man skulle have haft noget med hjem fra Portugal, og Braga er altså ikke hvilket som helst hold. Så kan man være uenig i Sviatchenkos udlægning af, hvorvidt FCM reelt havde aktier nok i kampen til at gøre krav på point og føle sig ærgerlige over udfaldet. Det er en ting og irrelevant her. Noget andet er attituden. At det ikke blev en sang fra hæftet med agtværdige danske klassikere over tema og melodi ’faldt med ære’ eller ’døde med støvlerne på’.

Sviatchenkos kvaliteter er tydelige for høj og lav i ligaen, men stopperen har ikke overraskende flere gange meldt ud, at han er gerne vil nå endnu et udlandseventyr i karrieren.

Han har tidligere været i Celtic, men spørgsmålet er om ikke Sviatchenkos sidste chance var sommeren ’21?

Transfermarkedet giver ikke altid logisk mening. Vi har ofte set stoppere ikke mindst i Serie A blive bedre og bedre med alderen, men i et pandemiramt marked så er det stort set umuligt at få nævneværdige transferbeløb for spillere over 28 år. At Thomas Delaney blev solgt til Sevilla for godt 30 millioner kroner er helt i skoven, men sådan er markedet pt. Fokus er på de helt unge – det er her priserne er på himmelflugt.

Dinamo Zagreb bød to gange på Sviatchenko i sommer. Først 2 og derefter 2,5 millioner euro. Begge gange sagde FCM pænt nej tak. På trods af et bud i lejet 15-20 millioner kroner er overordentligt flot i dette marked for en spiller, der netop er blevet 30 år.

FCM var så klare i spyttet, at Dinamo end ikke fik lov til at forhøre sig til spillerens personlige krav som lønforventninger og kontraktlængde. Nej var nej x 2.

Selv om det kroatiske bud afspejler og måske endda i et kriseramt marked er over markedsværdien, så vurderede FCM, at stopperen via indflydelse og præstationer samt løft af holdkammeraternes indsats på banen var langt mere værd end det afgivne bud. Der var råd til at sige nej og behov for det ikke mindst efter Scholz’ overraskende skifte til japansk fodbold.

Det var ikke den eneste klub, der rørte på sig omkring FCM’s anfører. Han flirtede selv i pressen med Celtic, og det var mere end bare rygter og overskrifter. Ifølge mine oplysninger så var Celtic på banen, men nåede ikke at tage interessen til et stadie, hvor et konkret bud blev afsendt. Glasgow-klubben har været en stor omgang kaos denne sommer og sæson, så Sviatchenkos håb om et gensyn med den grøn-hvide trøje forblev et håb. Det aftalte bud kom aldrig.

Erik Sviatchenko har kontrakt med FCM til 2024 og et vinterskifte bliver næppe interessant eller relevant. Januar måneds transfervindue er ’desperationens vindue’, og at der kommer en klub på banen, der vil smide et beløb, der faktisk vil få FCM til at overveje, det er ikke sandsynligt. Og en ’desperat’ klub med akut behov for forstærkninger midt i sæsonen er sjældent et stabilt eventyr at takke ja til som spiller.

Dvs. døren til et udlandseventyr vil formentlig først kunne åbnes op sommeren ’22. Hvis overhovedet. Det vil kræve FCM er på plads med en tilsvarende dygtig forsvarsgeneral og lade Sviatchenko gå for et lille beløb. Det synes ikke sandsynligt. Og er hans kontrakt skruet sammen med en trappemodel, så grundlønnen vil stige støt frem mod det sidste kontrakt-år samt muligheder for mesterskaber, bonusser og europæisk fodbold, så er dét spørgsmålet om ikke Dinamo var den sidste reelle mulighed for at komme ud igen.

Viser muligheden sig ikke igen, så vil Superligaen være en profil rigere i længere tid end forventet. 

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.