Transfer Talk: Superligaen skal lave millioner på landsholdets optur

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

I sidste uge tog Transfer Talk fat på, hvordan transfermarkedets udvikling og modeluner presser prisen på de unge spillere op, og hvordan klummen i denne uge ville sætte fokus på det danske landsholds succes.

Denne succes får helt indlysende en positiv effekt for priserne på danske spillere, samt spillere solgt ud af danske klubber. Ikke mindst de unge. Det øvrige fodboldeuropa har også set EM denne sommer og noteret sig Damsgaard. Og er der en Damsgaard, så er der måske også to. Så længe det danske landshold stiger mod verdenstoppen og også rammer de internationale medier, så fyrer det op under prisen. Lex Belgien.

Det er Belgien om igen. Skru tiden tilbage til dengang, hvor hypen omkring det belgiske landshold for alvor vandt fart – priserne på belgiske spillere skød i vejret.

Det bliver interessant at se, hvordan det vil forholde sig, når Hazard-generationen går på pension. Her vil vi få syn for, om belgierne havde en gylden generation eller om, de har lagt stenene til en langvarig optur med et kontinuerligt flow af talenter fra høj hylde.

Vil det samme gøre sig gældende for Danmark? Når man taler med folk, der arbejder med de danske talenter samt udenlandske aktører, så forventer alle, at denne opvind ikke bare er et kortvarigt vindstød, men at det danske landshold samt prisniveauet i mange år frem vil holde denne nye høje flyvehøjde. Som salget med Daramy. Der vil komme flere salg ud af danske klubber i det niveau de kommende år.

Af flere årsager. For det første er kvaliteten af dansk talentudvikling skudt mærkbart i vejret og de klubber, der ikke har investeret i den del af butikken, skal hellere gøre det i dag end i morgen. Med mindre casen skal være overlevelse i Superligaen via gratis etablerede spillere. Det kan være en fin case i sig selv, men der er penge i de unge spillere.

For det andet er bredden af talenter, der kommer igennem rækkerne, nu voldsomt imponerende. De unge spillere er reelt gode. Det er ikke bare noget, som vi leger.

Ikke mindst italienske klubber, men også de tyske klubber som Frankfurt, der insisterer på at købe spillere på max 22 år kigger konstant til Danmark. Nu efter den næste Damsgaard, men også den danske liga som helhed, og her bliver det et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Lige nu sidder mange europæiske klubber med den fornemmelse, at nok koster de danske talenter pæne beløb, men de er gode nok til at gøre en forskel og øges i værdi over tid. Det er altså en gangbar investering – spørgsmålet er så, om de danske klubber kan bevare balancen på pris og efterspørgsel, og ikke skruer prisen op på et niveau, hvor den ikke har hjemme.

Vi er stadig usikre på, hvilken vej transfermarkedet vil gå post-corona. Desuden skal effekten af Brexit for alvor sætte sig, nu hvor engelske klubber ikke længere kan plukke blandt europæiske talenter. Desuden kommer vi heller ikke udenom, at prissætningen på mange spillere ikke er naturlig, da engelske klubber har for vane at købe middelmådige spillere til overpris. Tag et kig på din favoritklub i det engelske, hvis den har hjemme i Premier League og tjek priser på de spillere, som du sikkert anser for dødvægt. Det er ikke sikkert, at Arsenal-fans skal gøre det. Det kan blive traumatiserende…

Den engelske vane med at betale overpriser presser naturligvis priserne op for det øvrige Europa. Hvis Tottenham køber Lo Celso for en formue (ifølge Transfermarkt har argentineren allerede tabt markant i værdi), hvad skal et stort talent som Daramy eller Cajuste så koste, når Ajax, Club Brugge eller Bologna forhører sig.

Det er balancen mellem misforstået grådighed og godt købmandskab. Formår danske klubber at navigere i det farvand, så er der for alvor gode penge at hente de næste mange sæsoner på transfers. Det kræver også mod. Mod til at investere, mod til at lade de unge spille, mod til at sælge dem på de rette tidspunkter, og være klar til det, og mod til at sætte prisen rigtigt, men også mod til at øge kvaliteten af det, vi ser på banen. Tilskuernes interesse for igen at komme på stadion, de øgede priser og mulighed for at investere i spillertruppen på den baggrund må ikke gå i vasken. Den hype der er omkring landsholdet lige nu, skal Superligaen vide at bruge på at tage næste skridt målt i kvalitet. I de europæiske kampe, i spillestil og kampdag efter kampdag. Hvil på laurbærrene er ikke nu, hvis vi vil stay ahead.

Der er en generel hype ude i Europa lige nu omkring unge spillere, hvilket ikke mindst skyldes behovet for ’sikre’ investeringer, men også et marked ramt af pandemien.

Når markedet er usikkert, forsøger aktørerne at tænke sikkert, og når de rød-hvide ligner det nye sort, så er det der pengene flyder hen. Den stime sardiner skal de danske klubber vide at mestre. Det kan vise sig sin vægt værd i guld.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.