Transfer Talk: Forklaringen på Brøndbys koldstart findes i transfervinduet

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Brøndby har med tre point ikke just fået en drømmestart på tilværelsen 2021/22, og selv om det er tidligt på sæsonen, så taler ikke meget for et vellykket titelforsvar.

Det er de blå-gule fans naturligvis ikke glade for, men hvor det ikke var givet på forhånd, at det skulle gå sådan, så var risikoen for en sådan begyndelse tydelig og reel.

Transfermarkedet spiller en afgørende rolle i den kalkule.

Der har været mange skuffede reaktioner på de sociale medier, og selv om man ikke skal lade det digitale gadekær/bodega være et særligt tungt lod på vægtskålen, så er det alligevel værd at tage livtag med flere af de betragtninger, der florerer derude.

For det første set fra et transfersynspunkt så har Brøndby slet ikke samme forudsætninger for at forsvare en titel som FC København og FC Midtjylland. Alene at håndtere den kulturændring, der har fundet sted i Brøndby siden mesterskabsfesten, er en ny proces for Brøndby. Pludselig skulle de ikke jagte længere eller mindes en smertefuld fredag aften i Horsens. Så hvad nu?

De to rivaler er på flere parameter langt foran Brøndby, og ikke mindst FC København udviklede i årene med Ståle Solbakken ved roret en evne til at bruge de økonomiske muskler til at gøre sig tidligt færdige med transfervinduet på tilgangssiden. Ikke komplet, men kampklar. For at have holdet på plads til ligastart og de europæiske kampe. Dette var ikke en garanti for succes, men unægtelig en stor fordel holdt op mod Brøndbys aktuelle udgangspunkt.

FC Midtjylland har ikke mange venner udenfor Herning/Ikast området, men man kommer ikke uden om, at de har dygtiggjort sig udi i spillermarkedets mekanikker – de har en klar pipeline og strategi. Forsyningslinjen og resultaterne denne sommer har været under pres, men det virker sandsynligt, at FCM ikke for alvor troede på en CL-billet og vægtede at sælge stort og dyrt ud – tjek, levere varen i ligaen – tjek og nå Europa League – tjek. Alt imens en ny træner har taget over, er det en godkendt proces og vidner om grundstøbt strukturel styrke.

Man kan ikke forvente, at Brøndby på nuværende tidspunkt kan mønstre samme kompetencer. Juryen er tilmed stadig ude på, om klubbens første mesterskab siden 2005 er en enlig svale og om vi kan forvente, der går mange år, før brøndbyerne igen kan juble over et mesterskab. Eller?

Sammenlignes der med FCN’s enlige svale-mesterskab i 2011/12-sæsonen, så indledte de den efterfølgende sæson med fem point for de første fire kampe. De senere mestre i den sæson FC København åbnede med ti point for fire kampe; FCN kom flot igen og vandt sølv, men FCK havde slået hullet og vandt titlen med fem point.

Brøndby er derimod allerede otte, ni og ti point efter FCK, FCM og Randers og en af forklaringerne er helt indlysende den ’tofrontskrig’, som sæsonen begyndte med. Der skal leveres på banen med et hold, der skal spilles sammen og ikke fremstår komplet, spillere sælges og købes ind i sommerens uger. Det giver en urolig begyndelse.

Brøndby har som bekendt blandt andre sagt farvel til Schwäbe, Lindström og Jung, hvorfor hierarkiet skal sætte sig, og tomrum fyldes ud. Carsten V. Jensen har fået kritik for ikke at handle hurtigt, men det er vilkårene for en sportschef i en klub med et begrænset budget.

’CV’ er nødt til at have is i maven og vente på de rigtige muligheder. Som alle andre sportschefer har han en liste af spillere, som han holder øje, men det betyder ikke, at Brøndby venter på en eller flere ’særlige’ spillere, men mere holder budgettet åbent for de muligheder, der vil byde sig til, når transfervinduet nærmer sig sin afslutning. Som tilfældet Viveros. Dette er ikke et forsvar af hans arbejde, men det er vilkårene, når man ikke kan handle frit ind, men må afvente andre klubbers ageren.

Man kommer heller ikke udenom, at transfer-sagaen med Maxsø og Rostov har kostet. Det er en meget omtalt transfer, der faldt på målstregen efter et nærmest absurd forløb, hvor man kun kan undre sig over casen som helhed.

Det er halvanden måned siden, at Rostov kom på banen med det første bud. Det blev afvist. Siden var der radiotavshed i ugevis, indtil buddet blev hævet til de ønskede to millioner euro. Da Valery Karpin stort set samtidig forlader trænerposten i Rostov for at blive landstræner, så må man gå ud fra, at russeren har forhandlet med det russiske forbund sideløbende med, at han har overtalt klubledelsen til at øge buddet på Maxsø. Karpin smutter, ny træner kommer til og stort set omgående lejes stopperen Bastos, og interessen for Maxsø falder til nulpunktet. Med andre ord kan det kun have være et trænerstyret transferønske, og her kan man undre sig over, at Rostov, der ikke just er en storklub i det russiske, har været indstillet på at forvalte sit transferbudget på den facon. At Maxsø som potentiel og løntung investering ikke er en ledelsesstyret case, men bundet op på trænerens ønsker og kontakter. Det virker.. spøjst.

Sagaen har helt indlysende kostet Brøndby på banen, men også medført en vis ’disruption’ af Brøndbys transferplaner. Men Maxsø-transferen er ikke slut endnu. Brøndby må stadig agere uvist om, hvorvidt den vigtige forsvarsspiller bliver eller ej. Kan de planlægge med ham for efteråret?

Man kan ret beset sige, at med den præstation som Maxsø lagde for dagen i Superligaen i guldsæsonen, så er det helt vildt, at han stadig er i ligaen – et udfald der må tilskrives pandemiens nedkølende effekt på transfermarkedet. Men bliver han? Og i ly heraf – hvor langt nåede Rostov og Brøndby med det juridiske? Blev aftalen godkendt af UEFA eller er der andre kontraktlige forhold, der medfører et juridisk efterspil, der kan forstyrre?

Eller er begge parter bare tilfredse med at rive papirerne over efter en af de mest mærkværdige transferforløb længe set? Om ikke andet så vil Brøndby da have det på plads i så fald, mens de samler stumperne op efter en turbulent sæsonstart.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.