Transfer Talk: FCK spiller højt spil med Thorup
AF SØREN SORGENFRI

Efter pligtsejren over Avarta så er det showtime for Jess Thorup. Forude venter FC Midtjylland i en kamp skåret i tommetyk symbolik – en slags FCM møder FCM pga. Thorups fortid på heden.

Hvis FCM lever op til favoritværdigheden og tager de tre point, så er fundamentet til et langt og dystert efterår virkeligt lagt for FCK.

Men det er ikke kun showtime for Thorup. Det er især showtime for den ledelse, som har peget på ham som den rigtige til at tage FCK videre efter Ståle Solbakken. Og det er højt spil.

FCK-ledelsen har meldt ud, at de af respekt for Solbakken ikke havde orienteret sig i retning af en afløser, før han blev fyret. Det er vanskeligt at forestille sig, det udsagn helt holder vand al den stund bestyrelsen har et ansvar overfor aktionærerne og andre interessenter, så når konklusionen er, at cheftræneren skal fyres – som er den ultimative løsning på utilfredshed med en ansat – så må man forvente, at der gjort overvejelser omkring en afløser.

Men det er ikke sandsynligt, at navnet Thorup var et navn, der fyldte i korridorerne på det tidspunkt. Solbakken blev fyret 10. oktober – Thorup blev ansat i Genk ultimo september. Hvis han på daværende tidspunkt havde været et favoritnavn på en blok med løvelogo, så var han blevet kontaktet på en eller anden måde og bedt om at takke nej til Genk og afvente FCK. Med det arbejde som Thorup lagde for dagen i Genk herunder arbejdet med at komme på god fod med den lokale presse, som er en nødvendighed, hvis man gerne vil være i en klub i længere tid på de kanter, så taler intet for Thorup havde den ringeste ide om, at han få uger senere skulle lede FCK indtil et vitalt brag mod FCM.

Dermed må vi gå ud fra, at der sidst i september stadig var en rest tiltro til Ståle Solbakken bundet op på de mulige millioner i Europa League. Dem kom Rijeka i vejen for, og ud røg Solbakken.

Sidste søndag fik Genks sportsdirektør et opkald fra Thorups agent, der ringede med dårlige nyheder. FCK ville aktivere Thorups frikøbsklausul på ca. fire millioner kroner. Der er mig bekendt ingen regler for fortrolighed omkring frikøbsklausuler, men jeg bemærkede dog, at Bo Rygård på pressemødet forleden ikke ønskede at kommentere på, hvorvidt Thorup har fået en tilsvarende buy out i sin kontrakt af fire års varighed med FCK. Det virkede ikke som et emne, der var lyst til at lufte et konkret svar på i offentligheden. Af indlysende årsager.

Ekstra Bladet (ja, de får lidt reklame i dette skriv, det kan ikke være anderledes) berettede, at det var William Kvists tidligere agent(er) Ivan Marko Benes og Henrik Risom, der stod for at lande Thorup først til Genk og så FCK få uger efter.Fodboldagenter har ikke altid det bedste ry, men man behøver ikke se konspirationsteorier her. Ivan Marko Benes er en af dansk fodbolds store agenter, og ifølge Politiken var det også ham, der hjalp FCK med at hente William Kvist hjem efter karrieren i udlandet, var grundstødt og er naturligvis ikke et ukendt navn i FCK-sammenhæng. Så det er ikke videre overraskende, at han og kollegaerne kom FCK til hjælp med et kvalificeret trænernavn al den stund vi hørte fra FCK’s ledelse, at de satte sejl uden et trænernavn på ønskesedlen, da Solbakken blev fyret.

Vi ved fra Joakim Mæhle, at Thorup sidste fredag afholdt strategi- og målsætningsmøde med sine spillere i Genk. Hvorefter de fik fri hen over weekenden. Han kendte formentlig til FCK’s interesse der – eller også gjorde han ikke – uanset set hvad, så har nogen hurtigt talt sammen om frikøbsklausul og lønforventninger, så alt var klart til Genk kunne informeres og ikke gøre alverden ved det.

Ifølge mine belgiske kilder så fik Thorup en månedsløn på 60.000 euro i Genk. Gennemsnitsskatten i Belgien ligger på ca. 40 procent, og da velinformerede Ekstra Bladet forleden skrev, at Thorup får ca. ni millioner kroner i årsløn i FCK, så er der stort set tale om en fordobling af lønnen.

Thorup kørte frem og tilbage mellem Danmark og Belgien den weekend og har understreget, at han havde rygrad nok til at køre tilbage til Genk og tage den tunge afskedssnak ansigt til ansigt. Ifølge mine oplysninger var de(n) snakke med klubpræsidenten telefonisk samt klubbens økonomisk ansvarlige, Filip Aerden på et hotel.

Så tilbage til Danmark. Skuffelsen blandt Genks spillere var tydelig og spontan, og der kan ikke være tvivl om, at Thorups gode rygte og ry som gentleman i belgisk fodbold næppe har fået et løft. Det har konsekvenser at løbe af stablen efter så kort tid uagtet, at fodbold er en sport, hvor enhver er sig selv nærmest. Dermed spiller Thorup også højt spil med sin karriere, hvis nu det ikke går i FCK.

Jeg er dog ikke stødt på en udtalelse om, hvorvidt nedlukning og ustabilitet i det belgiske samfund som er hårdt ramt netop nu, spiller en rolle i Thorups overvejelser. Udover den bedre løn og det indlysende interessante i FCK-jobbet har der så været et hensyn til familiens ve og vel?

Thorup har naturligvis påtaget sig opgaven med forventning om at blive en succes og blive i FCK i minimum fire år. Det er jo en no brainer. Men han kommer ikke udenom, at indsatsen fra hans side er betragtelig. Et ry som gentleman er ikke nemt at få tilbage.For FCK’s ledelse er der også meget på spil. Der har været en del udmeldinger med fokus på at få lagt afstand til Ståle Solbakken – den slags er en smagssag – men det fremstår ikke alt sammen lige kønt. Og den slags kan give bagslag, hvis ikke Thorup viser sig som den rette.

Vi ved endnu ikke, om Thorup over tid skal modellere FCK til et wingback-system, som dem han har praktiseret i belgisk fodbold, eller hans opdrag er at fortsætte med 442.

Men der er ikke lagt skjul på et dybfølt og udtalt ønske om en mere moderne ledelsesstil samt mere underholdende fodbold og især det sidste parameter bliver et interessant pejlemærke. Han fik i Belgien ry for at kunne kværne et resultat frem baseret på en stærk defensiv, men også ’grim’ fodbold. Det var da heller ikke champagnefodbold, som vi husker ham for i FCM-tiden, og mon ikke man i Herning er fint tilfreds med, at FCK’s træner er Thorup og ikke Solbakken.

Måske var der bare brug for friske øjne og ny inspiration i FCK. Ståle Solbakken har selv haft ideer om at lade sig afløse af Hjulmand, så de tanker var ikke fremmede, men i stedet for en glidende overgang endte det med, at FCK ifølge Ekstra Bladet har betalt nordmanden en kompensation på over 20 mio. kroner.

Med tanke for de millioner plus millionerne til frikøb af Thorup plus løn, så er der rasende mange penge involveret i en tid, hvor økonomien lider. Og lige nu kan man ikke tage for givet, af FCK slutter helt i top. Det taler ikke meget for sker.

Så med tanke for de mange millioner, de usikre udsigter til sportslig succes samt spørgsmålstegnet hængende over Thorups spillestil, så ligner den hurtige beslutning om ansættelsen af Thorup silhuetten af højt spil. Og den slags kan som bekendt gå begge veje.


Læs mere om vores velkomstbonus for nye kunder her:


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.