Transfer Talk: Er der gået mode i priserne i Superligaen?

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Hjernerystelse tager tid, så det bliver igen denne gang en relativ kort Transfer Talk. Bare til info.

Med pokalkampene får vi sendt dansk fodbold på vinterferie, men om få uger så går tæppet til den del af ’sæsonen’, vi efterhånden bare kalder vinduet.

Så skal der købes og handles spillere. Eller skal der?

Der vil komme trafik. Som flere gange nævnt så forventer jeg, at Brøndby vil handle et par spillere ind, der kan træde ind i startopstillingen og gøre en forskel i forårets guldjagt, men der vil også ske ting og sager andre steder. I AGF samt FCK der skal en kantspiller og muligvis takke farvel til Jonas Wind. Der er noget interesse, der ulmer der, hvor der kan ske noget.

Men vinduet vil alligevel blive anderledes. Vi er vant til at ikke mindst hollandske klubber gerne handler i Danmark, men den handelstrafik er ved at tørre ud. Med mindre Ajax Amsterdam forelsker sig i et talent og dykker dybt, men så stopper det også der. For de hollandske klubber er i økonomiske vanskeligheder på grund af pandemien.

Som research til denne tendenshistorie talte jeg med to hollandske chef-scouts, der uafhængigt af hinanden sagde det samme: Der er kun tre-fire hollandske klubber der kan røre på sig til januar og betale transfers. De øvrige vil enten gå i hi eller de klubber, der har brug for at reparere truppen, vil låne spillere eller tage kontraktløse folk ind. Det var den ene del. Den anden del er priserne på spillere fra Superligaen har nået en højde, hvor de fleste hollandske klubber hellere vil se en anden vej. Spillere fra Superligaen har – ifølge de to scouts – samme problem som de hollandske; de er for dyre i forhold til kvaliteten.

Value for money er ikke længere til stede med andre ord.

Det tager os videre til nabolandet Belgien, hvor klubberne kører med fuld kapacitet og ikke er mærket økonomisk på samme måde som i Holland af pandemien. Belgien har i de seneste ti års tid-ish været en fast handelsplads for de danske klubber, men også her siger scouts det samme. Fra tre belgiske klubber lyder det, at Danmark fylder mindre og mindre på deres radar, fordi priserne er gået op uden at kvaliteten fylder med. Handler som Daramy og Skov Olsen skræmmer de største og mest købestærke klubber i Belgien, siges det.

Det betyder ikke, at belgierne ikke kommer til at købe i Danmark, men de er mere tilbageholdende. F.eks. er Silkeborgs Rasmus Carstensen på radaren flere steder hos belgiske klubber, men alt efter Silkeborgs forventninger så kan det blive ved føleriet.

At priserne er på himmelflugt, er der flere grunde til. Den væsentligste er, at når FCK, FCM og til dels Brøndby med Lindstrøm-salget får store millionbeløb ind, og FCN det samme stort set hver gang de skyder en af de unge af, så er det vanskeligt for andre klubber at slå sig til tåls med at et salg til 1-1,5 millioner euro er et godt salg. Der skal mere til. Der er på sin vis gået mode i priserne.

Betyder det så, at vi skal jamre, finde grædesjaler frem og gnide os i hænderne og vente det værste? Nej, men det vil betyde, at trafikken ud af Superligaen kan tage mere eksotiske retninger, hvis salgspriserne skal imødekommes. Som f.eks. da Andreas Maxsø var en millimeter fra at skifte til FK Rostov. I et ’normalt’ vindue så ville så stærk en stopper ikke have problemer med at finde en mere skal vi sige traditionel klub udi danske spillerhandler, men pandemien ændrer på det vejkort.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.