Skilsmissen mellem Fischer og FCK er ikke Thorups skyld

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Tiden er kommet til Viktor Fischer, og FC København skilles. I de seneste dage har cheftræner Thorup droppet offensivspilleren to gange og åbent forklaret, at det ganske enkelt skyldes Fischer, ikke har niveauet pt. Det kan man ikke være uenig med ham i, og når der end ikke er plads til Fischer i en udvidet trup til den europæisk kamp mod Torpedo Zhodino, så er det tid til at finde blomsterne frem og ønske held og lykke. Et andet sted.

Fanmediet Copenhagen Sundays skrev forleden, at Fischer nu vil væk og har bedt sin agent om at finde en ny klub.

Et dramatisk brud ligger dermed i kortene, men det er en skilsmisse, der længe har været undervejs.

Viktor Fischer tog til FC København for at rette op på en karriere i udlandet, der var grundstødt med mindre heldige ophold i M’boro og Mainz efter tiden i Ajax Amsterdam.

Skiftet til FCK var for at lave en Nicolai Jørgensen eller Zanka – et kort ophold i Superligaen, genopbyg formen og spil europæisk med FCK og lade præstationer tale for sig selv og højt nok til et nyt eventyr i udlandet.

Det var tidligere træner Ståle Solbakkens plan med Viktor Fischer, der åbnede kontoen i FCK med lyn og torden i støvlerne. Det er ikke gået som planlagt. Efter planen skulle have været solgt tidligere i kontraktperioden for et højt beløb (planen blev lagt før pandemien), men motoren i den plan var naturligvis præstationer. I sidste sæson lavede han fire mål og seks assists. Sæsonen før var det to mål og otte assists. Det er ikke godt nok. Og det er ikke sådan en ’nu skal jeg lege ekspert og dommer’ agtig udsagn, men ganske enkelt i forhold til Fischer som transfer-case. Det har ikke været godt nok.

Når FCK investerer et stort antal lønmillioner i at overtale en spiller til at vælge Superligaen på et tidspunkt i karrieren, hvor alderen ellers taler for en klub i Europa, så er det helt indlysende ikke uden risiko. Men en kalkuleret risiko. Som nævnt har andre spillere taget samme tur og vist sig tilliden værdig og skiftet ud igen. Fordi de gjorde sig fortjent til det.

Over alt andet kræver det at den pågældende spiller går forrest og leverer varen og stråler i en liga som den danske, hvor niveauet ikke just er tårnhøjt.

Taler man med udenlandske scouts og andre internationale fodboldfolk, så siger de alle stort set det samme. At de kontinuerligt holder øje med Fischer som emne, men at der længe har stået minusser i bogen. I begyndelsen var bøgerne derude fyldt med plusser og mange sportschefer i Europa ærgrede sig over, at de ikke havde taget chancen. Jeg ved, at både Marseille og Club Brugge i en periode overvejede at teste FCK med et ret solidt millionbeløb, men den pris der blev nævnt i agent-branchen, var så høj at begge klubber gik andre veje.

Viktor Fischer er top-5 lønnet i FCK. Hvad folk tjener er deres egen sag, men det har længe været en tydelig komponent i FCK’s strategi, at de toplønnede trækker det tungeste læs. Der er ingen fribilletter og at Solbakken stolede på, at de toplønnede ikke svigtede. I min optik hører det med til Solbakkens nedtur og fyring, at lederskikkelser på holdet ikke levede op til den tillid og ansvar.

For Fischers vedkommende har han fået store mængder taletid i pressen, men ikke leveret det forventede. Længe. At han end ikke var i nærheden af EM-truppen var en streg under, at han har tabt præstationsmæssige højdemeter efter en flyvende begyndelse i FCK, hvor der var stående applaus.

Med et år tilbage af kontrakten så vil det være en fin case, hvis FCK får penge ind for ham og luft i den del af lønbudgettet, hvor der står Fischer lige nu – ikke mindst i disse uger, hvor FCK benhårdt jagter en topangriber og ditto kant. Det bliver næppe et stort salg, hvis der overhovedet kommer en reel transfer indover.

Fischer er populær hos mange fans, hvorfor de sociale medier ikke kun har været behagelig læsning for Thorup de seneste dage. Hans gang på jorden lettes naturligvis ikke af sæsonåbningen med bare to point for to hjemmekampe mod modstandere, hvor man forventede mere.

Det gør situationen prekær for Thorup. Der skal ryddes op i truppen, resultaterne skal arte sig og han skal håndtere kritik. Om ikke andet siger han tingene, som de er – at det ikke er en ydmygelse af Fischer. Han er bare ikke god nok, lyder det.

At det så ender med en grim skilsmisse frem for en lykkelig transfer-case, ændrer ikke på, at tiden er moden til at sige farvel. Overmoden. Og det er ikke Thorups skyld.

Søren Sorgenfri

Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.