Premier League Transfer Talk: Giganter på shoppetur


Foto: TT

Af Jakob Genz


Transfermarkedet er åbnet og der er lagt i ovnen til en sommer, der kan slå alle økonomiske rekorder og vende op og ned på tingenes tilstand i Premier League. Jakob Genz tager et transfer-kig på en håndfuld af ligaens giganter.

Ronaldo er ikke glad i Real Madrid, Bale vil også gerne væk derfra, Neymar hygge-flirter med Peps City, Mourinho er træt af Pogba og mangler en styrmand, Kane vil gerne snart vinde et stort trofæ og Eriksen står højt på de størstes ønskelister.

Og så er der Hazard, der savner store navne omkring sig Chelsea, Lewandowski, der vil prøve noget andet end Bayern og Salah, der måske (måske ikke) inden længe fristes af enten Eiffeltårnet, Gaudis værker eller synet af Bernabeu.

Der er med andre ord lagt i ovnen til et transfervindue, som kan ende med at slå alle økonomiske rekorder og tilmed – på bagkant af et VM, som har det med at skabe nye stjerner og pumpe priserne på alt og alle i vejret – forandre det europæiske fodboldbillede markant.

Og derfor også den del af billedet, der hedder Premier League.

Manchester City

City har penge og ambitioner nok til at kunne holde på klubbens stjerner. Spørgsmålet er bare om musklerne hos de andre af Premier Leagues giganter er store nok til at tage kampen op med City inden transfervinduet lukker den 9. august.

Og kamp bliver der tale om. For selvom det umiddelbart kan lyde lidt hysterisk, at et hold, der vandt Premier League ved at producere 19 point mere end nummer to har brug for forstærkninger, så er det ikke desto mindre lige hvad Manchester City har.

For med til City-historien i den forgangne sæson, der på flere fronter satte nye top-standarder for hvordan fodbold kan spilles på engelsk jord, hører også, at Citys manager, Pep Guardiola, et langt, langt stykke hen ad vejen gjorde brug af de samme 11-14 spillere.

Og hvis City ikke ‘bare’ skal nøjes med at vinde to pokaler i den sæson, der starter på den anden side af VM i Rusland, men derimod gå efter alt, hvad der muligt at få, så skal Pep have kvalitetstunge alternativer til en række af de nøglespillere, der i den forgangene sæson nærmest spillede konstant og uafbrudt.

Efter ti sæsoner i klubben ligner Vincent Kompanys tid i Manchester City noget, der er ved at være forbi. Den 32-årige belgier er elsket blandt folk på tribunen og fungerer til dagligt som en naturlig leder i omklædningsrummet og ude på træningsbanen, men Kompanys skadefrekvens er fortsat så høj, at hans åbenlyse kvaliteter som fodboldspiller alt for sjældent kommer til udtryk inde på banen.

Pep er derfor nødt til at se på nye alternativer til Kompany. Måske ikke en spiller, der skal være fast inventar ved siden af den altid spillende forsvarsklippe, Otamendi, for den rolle ser det ud til at John Stones får.

Men derimod en ny spiller, der sammen med Laporte kan være med til at aflaste det foretrukne midterforsvar undervejs i den kommende sæson.

Walker ligner en gratis løsning, hvis Pep vælger at spille med et tremandsforsvar, ligesom Mangala, der godt nok er i Everton, men som jo ejes af City, kunne kaldes hjem som backup.

Men Walker ligner ikke bare en gratis løsning. Han ligner også en realistisk løsning. I hvert fald tyder alt på, at Walker bliver en fast bestanddel af den bagerste del af den 3-5-2 formation, som Englands landstræner, Gareth Southgate, meget vel vil gøre brug af under VM i Rusland.

Derfor giver det også mening, hvis det passer, at City i disse dage går gevaldig meget efter at skrive kontrakt med Valencias Joao Cancelo, der stortrives i rollen som højre wingback.  

Men City bør ikke kun at handle ind til fremtidens forsvar. Der skal også et nyt navn ind på den defensive midtbane, nærmere bestemt på 6er-positionen.

For én af de førnævnte spillere, der nærmest konstant og uafbrudt var i aktion i Citys forgangne mesterskabssæson hedder Fernandinho. Og ham skal Pep finde et slagkraftigt alternativ til, hvis ikke han skal brænde ud i Citys jagt på trofæer.

Og noget tyder da også på, at Pep allerede er i fuld gang med indkøbskurven. I hvert fald har rygterne om et køb af Napolis Jorginho floreret overalt i det engelske medielandskab de seneste mange, mange dage.

Og hvad enten rygterne holder vand eller ej, så giver de mening. For Napolis Jorginho er en spiller, der ikke bare kan udfylde Fernandinhos rolle som en stabiliserende skikkelse på Citys 6er-position, men som tilmed også er en spiller, der kan være med til at tage Citys energi- og kvalitetsniveau til nye højder.

Selvom Neymar for et par uger siden blev citeret for at sige, at han ‘really want to work with Pep’, så er der i skrivende stund ikke noget, der tyder på, at brasilianeren skifter PSGs Parc des Princes ud med Citys Etihad efter VM i Rusland.

Dermed ikke sagt, at City ikke shopper uden en angriber på indkøbslisten. Og skal man tro Manchester Evening News, så er Pep tæt på at tage Leicesters Mahrez ned fra hylden. Endda for en pris i omegnen af 75 millioner engelske pund.

Mahrez er en spiller, der – qua hans hurtighed, hans aggressive mand-mand-udfordringer, formfuldte sparketeknik og evnen til at iscenesætte andre end ham selv – vil pynte på Citys såvel som ethvert andet hold i Premier League.

Men Mahrez er også en spiller, hvis prisskilt indikerer, at sommerens transfermarked bliver en dyr affære.

Liverpool

Dyr kan sommeren også meget vel gå hen og blive for Jürgen Klopp. For der skal handles ind til samtlige kæder på banen.

Liverpool har brug for en målmand. Og nej, det skrives ikke med tanke på Karius’ uheldige Champions League-finale. Behovet for en verdensklasse-keeper mellem stængerne har huseret på Anfield i flere sæsoner.

Klopp skal også finde en anden end Klavan som alternativ for Lovren og Dijk, der ligner fremtidens foretrukne midterforsvar.

Og så skal Liverpool henter muskler til midtbanen. Milner bliver ikke yngre og med salget af Emre Can er der i sandhed behov for en oprustningen af den defensive del af midtbanen.

Sidst, men ikke mindst, så skal Liverpool bruge sommeren på at forstærke sig helt i front. Salah, Firmino og Mané var en forrygende front-trio i den forgangne sæson, men hvis Liverpool vil mere end hvad Liverpool har opnået under ledelse af Klopp, så skal front-trioen presses af andre navne end eksempelvis Lallana og Solanke. 

Tottenham

Tottenham kommer heller ikke til at være usynlige på transfermarkedet denne sommer. For til trods for en på mange måder vellykket 2017-2018 sæson med en tredjeplads i Premier League, flere store præstationer i Champions League – heriblandt efterårets 3-1 sejr over Real Madrid, der som bekendt endte med at vinde det hele – og en semifinale i FA Cuppen, så vil Tottenham mere end det i fremtiden.

Det siger Pochettino. Og det siger spillerne.

Tottenham er i den seneste tid da også blevet sat i forbindelse med et hav af navne. West Bromwich’ muskelbundt, Salomon Rondon, Stokes kreative kampvogn Xherdan Shaqiri, Southamptons keeper, Alex McCarthy (som backup for Lloris), det hollandske stortalent Justin Kluivert, Uniteds kantangriber, Anthony Martial, og klubbarnet Gareth Bale.

Sidstnævnte navn virker dog, hvor romantisk en bale’sk tilbagevenden til Tottenham end måtte være for dem, der holder med Tottenham, mere u- end realistisk. For Tottenham kaster normalt ikke om sig den slags store kontrakter, som en spiller som Bale kræver.

Men måske klubejer Levy vil gøre en undtagelse. Ikke ved at tømme klubbens eksisterende klubkasse, men ved at spare op til Bale via salg af andre. I hvert fald går historierne i den engelske presse i disse dage på, at Tottenham er villige til at lytte til forespørgsler på Mousa Dembele, Fernando Llorente og Moussa Sissoko samt Toby Alderweireld og Danny Rose. 

En anden måde at få penge ind på er ved at sælge enten Harry Kane eller Christian Eriksen. Men prisen bliver høj. Både for den klub, der vil købe, men også for Tottenham, hvis klubben ender med at sælge (én af) dem.

Især et salg af danske Christian Eriksen vil efterlade et tomrum på Tottenhams midtbane, som end ikke en spiller som Bale kan fylde ud. For Eriksen er arkitekten bag stort set alt, hvad Tottenham producerer rent offensivt, og derfor er han også den primære grund til at Kane – og for den sags skyld Dele Alli – har præsteret som han har de seneste sæsoner.

Og nu vi er ved et eventuel salg af Eriksen, så kan netop uvisheden om dette komme til at få indflydelse på, hvorvidt rygterne om de mange navne, der rygtes ind og ud af Tottenham, ender med at blive en realitet.

For én ting er, at gå ind på transfermarkedet med en indkøbsliste, der skal være med til at forfine det i forvejen fornemme spillermateriale. Noget andet er, hvis Pochettino skal ud på transfermarkedet for at finde et navn, der kan udfylde det enorme kreative tomrum, som et salg af Eriksen vil efterlade sig.

Manchester United

Manchester United er ikke blandt bejlerne til Eriksens arbejdskraft. I hvert fald ikke officielt. Men en type som Eriksen er lige hvad Mourinho mangler.

Målt på antallet af indkasserede scoringer, så havde United Premier Leagues næstbedste forsvar i 2017/2018-sæsonen. Ikke mindst takket være Nemanja Matic, der via sit arbejde på 6er-positionen skabte en solid balance, som især forsvaret i lange og mange perioder kunne læne sig trygt opad.

Det kunne angrebet såmænd også i den sæson, der sluttede for små tre uger siden. Men i modsætning til naboerne fra City, så formåede Lukaku, Lingard, Rashford, Sanchez, Martial, Mata og Pogba kun ganske sjældent at levere en kollektiv indsats, der satte nye og sprudlende standarder for angrebsspil i Premier League.

Hver og én af de nævnte er ikke dårlige fodboldspillere. Tværtimod. Mourinho er heller ikke en manager, der er dårlig, når det kommer til at sammensætte en offensiv, der kan producere mål på stribe. Se bare på de måltal, som han årenes løb har skabt i diverse klubber.

Men Mourinhos udfordring i sidste sæson, i den, der venter efter sommerferien og derfor også i det åbne transfervindue bliver dog at finde en spiller, der, ligesom Eriksen gør det i Tottenham, kan strikke Uniteds offensive potentialer sammen. 

Tirsdag aften meddelte United, at den brasilianske midtbane-spiller, der siden 2013 har været tilknyttet ukrainske Shaktar Donetsk, fremover skal repræsentere Mourinho og co.

Men ser Mourinho Fred som løsningen på Uniteds offensive udfordringer? I så fald bliver det en dybtliggende én af slagsen.

For Fred huserer primært på den defensive del af midtbanen, hvor han med en stor og aggressiv energi primært bidrager til sit holds defensive arbejde, men hvorfra den 25-årige brasilianer også kan være med til at formulere sit holds offensiv via sit veludviklede pasningsspil og sine medvirken i kontrafasen.

Fred er på papiret et godt køb. Men i en 4-2-3-1 formation ligner Fred dog mere en offensiv 8er ved siden af Matic end han ligner en kreativ 10er i kæden bag den enlige angriber. Samme 8er-type ligner han også i en mourinho’sk 4-3-3.

Så sagt på en anden måde; Mourinho synes ikke helt endnu at have fundet og købt en løsning på Uniteds offensive udfordringer.

Arsenal

Offensive udfordringer synes ikke at være noget, der umiddelbart findes på Emirates, hvor Unai Emery i fremtiden skal forsøge at gå i Wenger-fortidens gigantiske fodspor uden at snuble.

Emery skal derimod bruge det åbne transfervindue til at få halet defensiv muskelkraft ind i Arsenals trup. Kravet om en stabiliserende 6er på den defensive midtbane såvel som et midterforsvar fra fodboldens øverste hylde har længe gjaldet over Emirates.

De seneste par døgn har flere engelske medier, heribland Sky Sports, da også søsat historier om, at Arsenal lige nu er sat i forbindelse med Uniteds midtbaneklods Marouane Fellaini samt Dortmunds forsvars-es Sokratis Papastathopoulos.

To navne, der på papiret kan give Arsenal både muskler og kvalitet i to centrale zoner af banen. Sikkert er det, at Arsenal tirsdag eftermiddag sikrede sig papir på Juventus’ rutinerede højre back, 34-årige Stephan Lichtsteiner.

Men noget tyder på, at Emery også er på markedet efter en ny målmand, der kan erstatte Petr Cech. Ifølge spanske Marca skulle Emery været interesseret i Sevillas Sergio Rico, men også Barcelonas Jasper Cillessen meldes som en mulighed.

For ifølge Fox Sports Netherlands er Cillessen træt af at spille andenviolin i skyggen af førstevalget Marc-Andre ter Stegen.

Selv siger Cillessen, at Arsenal er en interessant mulighed, men det siger han også at Liverpool er, ligesom Cillessen understreger, at han allerhelst vil blive i Barcelona, der i øvrigt ikke vil sælge ham for mindre end en halv milliard danske kroner.

Og sådan er det med mange transferhistorier i denne tid.