Transfer Talk: Eriksen er fanget i Inter, hvis ikke Paris SG kommer til undsætning

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Januar måned er som regel en ret trist affære, men transfervinduet giver os fodboldfans vitaminer i en kold tid. Om ikke andet får man da varmen af at hamre F5 i bund hvert andet minut.

Hvem skifter klub og alt det der. Et af de navne der med garanti kommer til at pryde og præge overskrifterne de næste uger er Christian Eriksen. Det tegner sig et billede af han kun har få muligheder, hvis nogen, for at komme væk fra Inter.

Inter har ikke lagt skjul på den danske landsholdsspiller er til salg, men også lejemål kan komme på tale. Det vender vi tilbage til.

Denne klumme er min analyse og udlægning af transfer-casen Eriksen og er essensen af snakke med kilder med indsigt på topniveau i de pågældende klubber og omkring Eriksens videre vej frem.

Mange var skeptiske, da Christian Eriksen valgte at skifte til Inter. Med god grund og den skepsis er desværre blevet bekræftet. Det var et økonomisk godt valg, og kilder estimerer, at han tjener 50+ millioner kroner om året i Milano-klubben. Netto. Så er der også lidt til alderdommen.

Men spillemæssigt er hans karriere løbet ind i en mur. Han fik et stort navn i Premier League og var fast mand på holdkortet i Tottenham, hvor han var en essentiel del af Spurs’ optur. Også selv om mange engelske eksperter og fans ikke forstod ham som type. Han tackler ikke nok. Eller han synes umotiveret. Eller han scorer ikke nok. Påstande man er stødt på mere end en gang.

Og påstande helt blinde for Eriksens enorme løbearbejde og vigtighed for Tottenhams spilopbygning og iscenesættelse af ikke mindst Harry Kane som målscorer.Eftersom som Eriksen nærmede sig kontraktudløb med Tottenham – en aftale der stod til at udløbe sidste sommer – så blev der truffet valg, der måske ikke var videre hensigtsmæssige.

Tottenhams bestyrelsesformand Daniel Levy har flere gange ærgret sig over, at han ikke kunne få en klar tilbagemelding fra Eriksens agent, Martin Schoots. Levy har i engelsk presse hævdet, at Eriksen nærmest selv kunne bestemme sin løn på en ny kontrakt, men der er noget sukker i benzinen er sted her. For flere kilder nævner uafhængigt af hinanden, at Eriksen-lejren ikke følte sig sikker på, at han ville få den ønskede mængde spilletid af José Mourinho, da portugiseren primært ville satse på Kane og Son som duo og i mindre omfang med Eriksen med i puljen som offensiv trio. Det er et argument, der skuer i mine ører – det ville ikke give mening at tilbyde Eriksen en heftig forlængelse uden at bruge ham mest muligt, og med tanke for Mourinhos udsagn om Eriksens kvaliteter så er det svært at se for sig, at der lå en degradering forude i London-klubben

Men usikkerheden om spilletid nævnes flere steder. Desuden understreges det fra flere kilder, at Eriksen har en drøm om at spille i Italien eller Spanien med Barcelona som drømmeklubben. En naturlig drøm for en sand Ajax-spiller, men til trods for store mængder rygteskriverier de seneste mange år om Barcelonas interesse så kom der aldrig et bud. Det har kun været skriverier.

Det var på mange naturligt, at pilen ville pege på Norditalien. Agent Schoots havde i sin tid som sportsjournalist bopæl i det norditalienske og har et stort netværk i klubberne nord for Rom. Han har tilmed nuværende bopæl i Monaco et let tråd på speederen fra den italienske grænse. Det var mere end oplagt, at Eriksens næste klub ville være i Serie A. Men Italien er et vanskeligt sted at spille og finde sig til rette. Sådan har det også vist sig for Eriksen, der typemæssigt på ingen måde passer til Inters træner Antonio Contes filosofi. Det er nærmest flødefed ironi, at Eriksen er havnet i samme blindgyde som hans læremester Dennis Bergkamp. Hollænderen var en blændende fusion mellem en offensiv midtbane og angriber – som Eriksen er det – men havde det svært i Inter. ’Grim’ eller pragmatisk fodbold om man vil ligger i klubbens identitetsmæssige fundament med rødder i 60’ernes storhed, og det kræver en særlig art spillere at trives med dette mindset.Det har ikke været et lykkeligt ægteskab mellem Inter og Eriksen. Det er mere end tydeligt, men hvad så nu? Inter vil helst sælge danskeren jo før jo bedre, men i denne ustabile tid har så godt som ingen klubber den nødvendige økonomi. På trods af Eriksens gode navn og rygte.

Der spekuleres derfor stolpe op og ned om mulige destinationer på lejemål for resten af sæsonen ikke mindst med tanke for EM-formen.

Lejemål synes mest oplagt, men ifølge mine oplysninger vil Inter helst se Eriksen skifte permanent til en ny klub, men det kan bare være håbefuldt røgslør. Inter er trods alt med i mesterskabskampen for fuld skrue og kan skønne det er bedre med en reserve som Eriksen på bænken end at sende ham bort på leje, hvor italienerne alligevel skal betale hovedparten af danskerens løn. For sådan vil det gå. I et corona-ramt landskab kan kun få klubber økonomisk komme på tale. Rygtet om Ajax Amsterdam som destination, som hollænderne hurtigt diplomatisk skød ned, var fra dag et en rigtig klik-basker og ikke andet. Ajax Amsterdam har en strategi om ikke at begå crazy transfers og betale crazy lønninger. Og kilder siger, at en klub der skal låne Eriksen skal være villig til at betale mindst to millioner euro af hans løn i lejeperioden, og det kommer ikke til at ske i Ajax Amsterdam. De sprænger ikke lønrammen for en lejespiller for i givet fald vil Eriksen blive lønførende hos hollænderne og så står resten af truppens profiler hurtigt hos sportschefen og banker på. Hvem er det? Det er van Højelse. Van Højelse hvem? Løn van Højelse.

Valencia er ikke et attraktivt alternativ om end det vil give Eriksen mulighed for at vise sig frem i Spanien.

Tilbage står reelt kun en mulig destination – Paris SG. De er stort set de eneste, der kan honorere Inters leje- og lønkrav og også imødekomme Eriksens lønstørrelse, hvis låneaftalen gøres permanent. Pochettinos ansættelse i Paris SG som træner taler naturligvis for den løsning, men argentineren har også diplomatisk svaret, at der ses på flere muligheder på transfermarkedet. Læs – Paris SG kommer til at forhandle hårdt med Inter om en løsning. Den eneste løsning der er i live lige nu.

Det kan ændre sig, hvis en af de store engelske klubber kigger på skadeslisten og finder det nødvendigt at hente friske kræfter ind. Men lige nu er Eriksens Inter-skifte desværre det gode aktuelle eksempel på en dygtig spiller, der sagde ja til den helt forkerte klub.


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.