Ny top i Brøndby og Lyngby med ryggen mod muren


Foto: TT

Af Søren Sorgenfri  


Brøndby har netop bekræftet Carsten V. Jensen som fodbolddirektør. Udnævnelsen resulterede i en afsked med Ebbe Sand. Sammen med Niels Frederiksen skal ’CV’ forsøge at genrejse klubben og gøre Brøndby til fast titeludfordrer. Lyngby skal med hurtig kontrafodbold og hård fight forsøge at sikre overlevelse. 

Hvor står Brøndby?

Sæsonen er endnu ikke begyndt, men Brøndby har (selvfølgelig) allerede været en del i overskrifterne. For trænerjagten, for Niels Frederiksen som ny træner og for Carsten V. Jensen rygterne, der svirrede længe inden det var officielt og inden Ebbe Sand vidste noget.

Niels Frederiksen fik dårligt pakket ud efter U21-EM, så var det af sted til første arbejdsdag i Brøndby, hvor han kæmper med at få truppen klar til premieren mod Silkeborg efter testkampe med plads til forbedring.

Den sidste test gav et 2-1 nederlag mod Union Berlin, men der var opløftende momenter, som de blå-gule tager med, når de allerede torsdag tyvstarter sæsonen med EL-kvalen mod FC Inter Turku.

Sæsonens to første kampe bliver ikke sæsonafgørende, men de vil alligevel have en stor signalværdi. Det er mit indtryk, at mange Brøndby-fans har taget godt imod Niels Frederiksen, men også med en fornemmelse af, hvad kan han. Og hvad kan han få ud af den trup som haltede sidste sæson.

Der er og skal være mere i den trup.

Både trup og træner skal lære hinanden at kende, og spillerne skal indstille sig på et 433-system. Et system der også er direkte, men anderledes direkte end under Zorniger. Der skal handles mere på instinkt og eget initiativ, og på den måde kan Brøndbys fans håbe, at spillere som Mukhtar (når han er klar), Tibbling, Vigen og Hedlund bliver sat mere fri. 

Niels Frederiksen havde gang i spændende ting i Esbjerg og tog Vestjyderne på europæisk eventyr. En fremragende præstation der desværre efterfølgende druknede i internt politisk fnidder i kulisserne.

Brøndby håber naturligvis på en tilsvarende succesoplevelse, men de er også et af de hold, der er sværest at vurdere lige nu. Der er gode navne i truppen, navne til mere end sidste sæsons resultater, men kan Niels Frederiksen finde et flow? Og hvordan slipper han fra den tofrontskrig, der altid smerter Brøndby i sommeren og sensommerens løb med behovet for en god start i ligaen og den evige drøm om at nå Europa Leagues gruppespil. Brøndby er dog ikke færdige på transfermarkedet endnu, og jagter blandt andet en hurtig kant. Der er retter henvendelse til Hobro med en føler på Sabbi, men nordjydernes prisskilt er sat meget højt, så det kommer der næppe ud af. Men noget kommer der til at ske på transfermarkedet for Brøndby. 

Kontrabold i Lyngby

Lyngby har sans fra dramatik. Hvis ikke der er en konkurs lurende, så sker der et eller andet medrivende på banen. En nedrykning. En bronzemedalje stik mod alle odds. Eller et hæsblæsende forår der fører til oprykning. Som det skete i foråret.

Der kan ikke være tvivl om, der venter Lyngby en svær sæson forude. Redning vil være voldsomt imponerende for de kongeblås bette budget. Der er erfarne kræfter på holdet, som Martin Ørnskov, men ellers må Lyngby satse på egne unge eller spillere hentet fra 1. division med sult på mere.

Det behøver ikke være et dårligt udgangspunkt, slet ikke. Den sult og ærgerrighed kan løfte hold, det har man set før i ligaens historie, men når først skaderne og karantænerne kommer, så er truppen smal.

Lyngby kan sagtens være et af de hold, der forstærker sig med spillere fra kategorien godt og gratis til sidst i vinduet, men ligaen ruller allerede nu, og vil give os et fingerpeg om Lyngbys styrke. Og det i en sæson med tre nedrykkere, hvor det er svært ikke at pege på Lyngby som en af dem.

Der er dog hentet spændende typer ind til offensiven, der må ventes at blive kontrabaseret. Hurtige Emil Nielsen kommer til, og Corlu er lejet i Brøndby. André Riel gjorde det fint i Helsingør og blev hentet til AGF, hvor han ikke gjorde meget væsen af sig. Nu prøver Lyngby ham til den forreste position, og det dufter noget af lottokupon, men den slags kan der jo som bekendt være gevinst på til tider.

Oprykkerne bliver en del af et felt, der desuden vil tælle Silkeborg, Hobro og Horsens som forhåndsfavoritterne til at rykke ned. Det vil nok give en sæson med lidt livrem og seler og forsigtigper, men det kan næppe være anderledes, når der skal findes hele tre nedrykkere, og alle de hold vi forventer at finde i bunden, de kender prisen for en nedrykning. De har prøvet turen før og vil for alt i verden undgå den. Det vil ikke lykkes for tre af dem. Det er svært at se, at Lyngby ikke bliver den ene.