Kuhns klumme: Analyse af FCM og Brøndbys styrkeforhold

Superligaens to førerhold, Brøndby og FC Midtjylland, formåede endnu en gang at tage alle tre points i deres respektive kampe mod de nærmeste forfølgere, FC København og FC Nordsjælland i den senest spillede runde. Brøndby og FC København leverede et af de bedste derbys, vi har været vidne til længe, og FC Midtjylland slog FC Nordsjælland på en ellers svær udebane. Det er et imponerende parløb, de to klubber har gang i, og jeg vil i denne uge komme ind på, hvad der kan være grunden til deres store succes i denne sæson.

Af Allan Kuhn

De to hold mødes i aften i en kamp, hvor vi alle får mulighed for at vurdere det reelle styrkeforhold de to klubber i mellem. Begge hold kommer med fem sejre i træk i bagagen, hvis man tæller den forlængede spilletid med fra DBU Pokalen mod Hobro og SønderjyskE. Brøndby har tidligere på måneden slået deres 27 år gamle rekord med flest kampe i træk som ubesejrede, og det seneste halve år har FC Midtjylland kun tabt en enkelt Superligakamp – til netop Brøndby.

FC Midtjylland

Den meste snak går på Brøndby som favoritter til at tage guldet, men især FC Midtjyllands effektivitet på dødbolde har gjort dem i stand til at hægte sig på Brøndby. FC Midtjyllands store succes på dødbolde er alt andet end tilfældig. Hver eneste dødbold er nøje tilrettelagt ud fra de spillere, der er til rådighed, og de modstandere de står over for. Forud for hver eneste kamp lægger der altså et kæmpe analysearbejde, der i sidste ende skal føre til mål i kampene. Det har FC Midtjylland været ekstremt dygtige til i flere år, og denne sæson er ingen undtagelse. Det store arbejde for dele af trænerstaben i at analysere og opsætte standardsituationer er én ting, men noget andet er de involverede spillere, hvis kompetencer også har kæmpe betydning. Først og fremmest skal de være villige til at træne standardsituationerne til hudløshed, da gode dødbolde som sagt ikke er en tilfældighed, men tværtimod kræver rigtig meget af sparkeren og folk i feltet.

Nu har FC Midtjylland som sagt været farlige på dødbolde i nogle år efterhånden, selvom der er blevet udskiftet lidt i staben, men det til trods har der været én – for mig – meget afgørende konstant i den store dødboldsligning, og han hedder Jakob Poulsen. FC Midtjylland har i Jakob Poulsen sandsynligvis landets bedste spiller til at sparke hjørnespark, som ligger ualmindeligt præcist mere eller mindre hver eneste gang, han sparker dem. Det er en forudsætning for en succesfuld dødbold, at bolden havner der, hvor det er aftalt, og det sker stort set hver gang med Jakob Poulsen som sparker. I forhold til sidste sæson er Erik Sviatchenko nu også vendt tilbage til det midtjyske, og han er en sand ekspert i at nå frem til de præcise dødbolde. Jeg husker fra min egen tid som træner for Erik, da han kom op fra tiden som ungdomsspiller, hvordan han brændte for at komme først på hver eneste dødbold og så et hjørnespark som en reel målchance. Sådanne typer er også nødvendige inde i feltet, da et godt slået hjørnespark ikke ryger i mål af sig selv, men også kræver ærgerrighed fra headerne. FC Midtjylland har i øjeblikket begge ting, og derfor tror jeg, de scorer så mange mål på dødbolde for tiden. Når vi snakker dødbolde, vil tanken hurtigt falde på hjørnespark, da det traditionelt er her, der indøves forskellige kombinationer. I FC Midtjyllands tilfælde er det dog langt fra den eneste standardsituation, hvor de gør sig farlige. Jakob Poulsens formidable sparketeknik kommer også til udtryk ved både kantfrispark og frispark direkte på mål (odds 17,00 på at Jakob Poulsen scorer direkte på frispark mod BIF), hvor de også ofte scorer, ligesom de bruger lange indkast som yderligere en mulighed for at indøve forskellige muligheder. FC Midtjylland formår altså at gøre sig farlige på samtlige standardsituationer i øjeblikket.

Brøndby IF

Jeg har i et tidligere indlæg nævnt, hvor imponeret jeg har været af Zornigers indtog i Brøndby, og det har ikke ændret sig. Jeg er vild med den revolutionerende måde, han insisterer på at spille fodbold på i Superligaen, og det er både underholdende og forfriskende at være vidne til. Deres høje pres skaber underholdende kampe med mange chancer og mål. Presspillet og boldomgangen fra Brøndby under Zorniger er meget anderledes, end hvad vi tidligere har været vant til at se i Superligaen. De investerer enormt meget i deres presspil, så de kan vinde bolden højt på banen og dermed tættere på modstandernes mål. Det forhindrer samtidig, at deres modstandere får tid til at sætte ordentlige angreb op, og hvis det ikke fører til erobring, ender det ofte med en dårlig aflevering fra modstanderens bagkæde. Mange taler om, Brøndbys svaghed er en lidt tung bagkæde, der står højt på banen, hvilket giver mulighed for bolde i bagrum. Det høje pres for Brøndbys forreste tre mand gør altså bare, at boldene, der bliver slået mod bagrum af modstanderne, sjældent får kvaliteten til at blive farlige.

Pasningsspillet fra Brøndby er lige så underholdende som presspillet. De insisterer på at spillet mere på langs end på tværs af banen. De flytter bolden fremad lynhurtigt mod de forreste spillere, hvor især Mukhtar er eminent til at finde mellemrum og skabe chancer. Det konstant høje tempo betyder, at der kræves løbestærke spillere næsten overalt på banen, og det har Brøndby i høj grad i deres nuværende trup. Det gælder ikke blot de startende 11, men også fra bænken kan Brøndby altså skyde med meget tunge skyts ud fra Superligastandard. Det er ofte spillere som Lasse Vigen og Halimi, der bliver sat ind efter en god times spil, og begge disse spillere er altså topklasse i Superligaen. De startende spillere på midten ved godt, at de skal brænde deres energi af, inden de evt. bliver skiftet ud, og vi ser ofte Tibbling blive udskiftet i stedet for en af de to førnævnte, når han har brændt alt sit krudt af – og det gør han i øjeblikket med flere rigtig gode præstationer.

Det skal blive spændende at se, om vi får en sejrsherre i aftenens kamp, eller om det endnu en gang er status quo i toppen efter denne runde. Uanset hvad er jeg overbevist om, vi får en underholdende kamp, da begge hold vil frem ad banen og tage initiativ over kampen både med og uden bold. Der kommer til at blive braget igennem og spillet i et voldsomt tempo. Hvis jeg skal komme med en lille spådom om kampens udfald, vil jeg mene, Brøndby er svage favoritter, hvis de formår at holde FC Midtjyllands dødbolde i skak.