Hvor længe bliver Solbakken og hvor meget panik kan han nå at sprede?

Af Søren Sorgenfri

Gys og gru. Husker I sæsonen 2016/17? Den hvor FCK pryglede alt og alle. Ja, det er jo egentlig ikke så længe siden, men fodboldkampe kommer væltende henover skærm(ene) i tæt trafik.

FC Københavns store dominans sendte høj og lav i panik i fodbolddanmark i et omfang, så 14 holds strukturen og dermed ligaens samlede troværdighed røg på huggeblokken i en rasende fart, fordi det var da for kedeligt med en så ensrettet liga.

Helt håbløst, men dansk fodbold har ikke for vane at tage sig selv for seriøst, så vel egentlig ikke den store overraskelse.

Sidste sæson gav et helt anderledes billede. Ellers så suveræne FCK var i knæ og FCM, BIF og FCN sørgede for fed medaljespænding. Men skaden var sket. Tilbage til 12 hold lige om lidt.

Men da-da. FCK er igen åbnet i stærk stil. De dårlige nyheder er tilmed, at de er åbnet endnu stærkere end 2016/17-sæsonen. Træk selv badeforhænget fra og nyn højlydt temaet til ’Psycho’.

I sæsonen 2016/17 tog FCK 18 point efter de første otte runder. I indeværende sæson har de 19 efter otte runder. Det er et snit på 2,4 mod 2,25. Det er stærkt.

Lad os lege med tanken om de vinder over FCM i weekenden. Og Brøndby nøjes med uafgjort mod Sønderjyske. Så har FCK 22 point mod rivalernes 15. Åh nej. Der røg den spænding.

Der er selvfølgelig tilsat en vis portion sarkasme her. Ligaen afgøres som bekendt ikke i september.

Men falder september sådan ud, at FCK distancerer konkurrenterne med mil, så er det en interessant reaktion fra Ståle Solbakken. Nordmanden virker meget opsat på at understrege sidste sæson var en ’freak season’ og især det offensive departement virker. Som modsvar til den kritik der har været til nordmandens indkøb de seneste par år til forreste linje. Viktor Fischer står for fem mål og fem oplæg over 658 minutter. Dame N’Doye for seks mål og to oplæg over 699 minutter. Bum.

Der er en tendens til, at Ståle Solbakken går fri af kritik, og det er egentlig heller ikke ærindet her, men det er tydeligt at se, han undervurderede frasalget af lederskikkelser og nu har haft netop det parameter som fokus i de seneste indkøb.

Der er løbende henvendelser fra udlandet, om Solbakken kunne være interesseret i et trænerjob andetsteds. 

Kontrakten løber til 2021, og jeg tror, han går den ud eller lader sig ’sælge’, når der er et år tilbage.

Han har allerede sat første flueben ud for indeværende sæson. Europæisk gruppespil. Tjek. Næste mål er mesterskabet. Så det store push frem mod Champions League-gruppespil. Nordmanden ved, at gruppespillet her er den ultimative reklame, hvis der skal landes et større job derude. Han er ikke typen, der vil forlade FCK midt i en sæson, og så er vi fremme ved sommeren 2020, hvis ellers ovenstående ’regnestykke’ holder.

Han vil være 52 år på det tidspunkt. Så er tiden måske også rigtig til et nyt eventyr – med mindre livet i København er så sundt og godt, at han beslutter sig for at blive FCK’s Guy Roux.

Men hånden på hjertet så er det svært ikke at se ham brænde for et nyt ophold ude i Europa et sted. Galehusene FC Köln og Wolves må stå tilbage som to utilfredsstillende kapitler i karrierebogen.

Og da han tidligere på året nævnte, at FCK (og ikke mindst ham selv) lever af og for de europæiske kampe, så må det med tanke for hans ærgerrighed være et udtryk for appetit for mere Europa i en eller anden forstand.

I første omgang handler det om for FCK og Ståle Solbakken at slå spændingen ihjel i Superligaen. Og så vil panikken brede sig igen.