Derby optakt: Forlænger Santander og to rivaler i øjenhøjde

Efter sæsoner med vitaminfattige rivalopgør mellem Brøndby og FC København, så er der igen schwung over kampene. Og tak for det. Det har ligaen manglet.

Af Søren Sorgenfri

Man kan ikke bebrejde FCK års dygtigt arbejde – det kan måske nok de blå-gule for mange sæsoners underpræstering – og heraf markante overtag i kampene, som man ikke må kalde New Firm uden at sætte sejl til en shitstorm på SoMe.

Med 39 sejre mod Brøndbys 23 så er FCK-dominansen ret udtalt, men Brøndby har rejst sig og ser igen rivalerne i øjnene. Det er godt for dansk fodbold, og jeg glæder mig allerede til næste sæson – tænk hvis FCM, Brøndby og FCN bygger på og FCK finder sig selv (hvilket de selvfølgelig gør), så kan det blive et brag af en sæson, hvor selv Superligaens kommercielle partnere finder smilet frem. Og tør man drømme om at enten AGF, AaB eller OB vågner lidt op og slår fra sig sådan for alvor? Der er AGF vel det bedste bud. Et sidespring.

Tilbage til kampen på Brøndby Stadion. Værterne har vundet de to seneste rivalopgør med 1-0 efter tætte kampe, men denne her tegner mere åben. FCK har set fornuftige ud her i foråret og er tvunget til at jagte de tre point på Brøndby Stadion for at holde snor i FCN på tredjepladsen. Omvendt er Brøndby et helt andet sted end årene med den parkerede bus’ taktik i rivalopgør. Vi så FCK gå direkte i flæsket på FCM i Herning, men uden defensiv lim i anden halvleg. Udtrykket varsler dog en lignende tilgang til eftermiddagens derby.

Konstellationen af Santander og Fischer giver dem noget offensiv power og klasse, og det bliver interessant at se defensivt velsmurte Brøndby håndtere duoen.

Det kan tilmed være, at FCK’s fans får glæde af Santander i længere tid end de regner med. Det har været en del af planen med paraguayerens ophold i FCK, at sommeren 2018 ville blive næste skridt videre for ham. Gerne i forbindelse med VM. Nu kom Paraguay ikke med til verdensmesterskaberne, og Santanders skadesperiode har hæmmet hans salgsværdi og muligheder for at komme videre til en høj hylde. Det ved Santander og hans agenter også.

Han vil ret typisk for kontrakter for spillere af hans kaliber nu være inde i den dårligst betalte periode af hans kontrakt, hvorfor det vil give mening for begge parter med en forlængelse på yderligere et år frem til 2021. Dvs. han vil blive solgt til januar 2019 eller sommeren samme år og kan spille i perioden frem til da på en bedre løn – og set med FCK briller ramme den form, der kan sende prisen på ham op i nærheden af 100 millioner kroner. Kilder forklarer, at det fornuftsægteskab er i støbeskeen, så mon ikke det kommer på bordet inden længe. 

Frederik Rønnow og Eintracht Frankfurt er en done deal, og OB’s Grytebust har i et stykke tider floreret som rygte om mulig afløser. Brøndby har haft succes med at sælge først Hradecky og nu Rønnow til Bundesligaen og Frankfurt, og det har ikke været sådan en hovsaløsning for tyskerne. Rønnow og Frankfurt-handlen har der været arbejdet på siden sidste sommer, men spørgsmålet er, om det virkelig skal være Grytebust, der afløser Rønnow i Brøndby.

Evnerne er til det, men med de salgsbehov de stadig har i Brøndby, så er der vel smag for milliontunge salg af målmænd. Og da Grytebust bliver 29 til oktober, så passer han ikke helt ind i det billede med mindre, Brøndby ser sig på vej ind i en periode, hvor erfaring skal vægtes over videresalgspotentiale. Selvfølgelig kan målmænd også sælges med profit i en alder af 30 og 31, men ikke til de summer som Rønnow og Hradecy har kastet af sig. Det er ikke en kritik – det bliver bare interessant at se Brøndbys koordinater til tiden efter Rønnow.

Og begge klubbers øvrige ageren på transfermarkedet. Vi må forvente, FCK er hurtigt ude af starthullerne. Solbakken vil være ekstremt opsat på en toptunet trup, der skal revanchere indeværende sæsons styrtblødning.

Og med succes kommer opmærksomhed. Hvor godt rustet er Brøndby til at håndtere interesse og/eller finde afløsere for Larsson, Nørgaard, Mukhtar og Pukki. Os der kigger på kan se ingredienserne til en spændende kamp, et spændende vindue og en fed sæson i vente efter sommerferien.

Det er ikke så ringe endda, som de sagde engang i en virkelig irriterende tv-reklame på en af de tv-stationer, der er trætte af superligaen.