Den mangfoldige Superliga

Med kun én spillerunde tilbage af Superligaen, inden slutspillet begynder, er der fortsat spænding om, hvem der slutter i den eftertragtede top 6. De øverste tre pladser var for længst sikrede, mens FCK med et relativt flot forår også har været sikre på deres fjerdeplads i flere runder nu. AaB har efter en målrig sejr over Randers pludselig taget førerpositionen i feltet af forfølgere og kan med blot et enkelt point vide sig sikker på en plads i top 6. Horsens ligger pt. som nummer seks og står altså med gode kort på hånden inden sidste spillerunde, men Hobro, OB og SønderjyskE ligger også alle og har mulighed for at snige sig med i den sjoveste afdeling af slutspillet. Det skal blive enormt spændende at se, hvem der trækker det længste strå, men umiddelbart ligger chancen som et godt hjørnespark for AaB og et langt indkast for Horsens.

Der er ingen tvivl om, at Hobro og Horsens er de hold, der springer i øjnene, når vi taler om en klassisk Superliga top 6. Alting strider imod, at de to hold kan spille med om pladser i den gode ende af Superligaen på lige fod med langt større klubber og byer som AaB og OB – for ikke også at nævne AGF. Med undtagelse af FC Helsingør ligger begge klubber langt efter resten af Superligaen, når det kommer til budgetter. AaB, OB og AGF har alle budgetter, der er over dobbelt så store som Hobro og Horsens, og helt generelt er der i fodbold en klar sammenhæng mellem penge og succes. Der er dog få undtagelser, som når Leicester pludselig vinder Premier League efter at have rodet langt nede i tabellen året før og såmænd også året efter deres mesterskab. Da Hobro rykkede op i Superligaen for første gang i 2014 og samtidig endte som nummer syv i deres første sæson, var det nærmest en sensation på størrelse med Leicesters mesterskab året efter. Sensationen består først og fremmest i, at man præsterer bedre, end budgettet og klubbens størrelse berettiger til.  

De fleste fodboldinteresserede har nok set ligheder mellem Hobros og Leicesters succes, når de to klubber har drillet langt større hold med spillere på holdet, der får år forinden havde spillet langt nede i rækkerne. Mens Leicesters tid som tophold i Premier League var kort, har Hobro altså efter en tur i NordicBet Ligaen nu formået at stabilisere sig som et middelmådigt hold i Superligaen. Jeg tror, at grunden hertil skyldes, at det i Hobro er hele klubben, der har den foreningsånd, der er kendetegnet ved en masse frivillige og et fællesskab, der rækker ud over det sædvanlige for en professionel fodboldklub. Det er altså ikke bare et hold af spillere, der er villige til at arbejde lidt ekstra for hinanden, som det virkede til at være tilfældet for Leicester i deres mesterskabssæson, men det er en hel forening af mennesker, der skaber kulturen gennem flere år. Jeg har selv oplevet denne kultur, når jeg har besøgt klubben. Det er de samme medarbejdere, der har været der i flere år, så alle virker til at kende hinanden, og der er skabt et miljø, hvor man lynhurtigt føler sig velkommen. Samtidig er der en enorm stolthed og ydmyghed i hele byen over at kunne kombinere de klassiske foreningsdyder med professionel fodbold, som det er tilfældet i Hobro nu. Hvis Hobro skal ende i top 6, kræver det en sejr i sæsonens hidtil sværeste kamp på udebane mod Brøndby. Hobro har dog traditionelt et godt tag på Brøndby, så det skal blive spændende at se, om foreningslivet slår den massive professionalisme, der hersker på vestegnen denne sæson.

AC Horsens er en smule større end Hobro både som klub og som by. Ikke desto mindre er det dog stadig en overraskelse, at vi igen skal se dem spille med i den sjove ende på bekostning af langt større klubber. Jeg vil faktisk allerede nu lægge hovedet på blokken og sige, at Horsens tager den sidste plads i top 6, da de på papiret har en nemmere kamp end Hobro og selv kan afgøre det. Horsens har denne sæson stor succes med en helt klar strategi for, hvordan man spiller, og hvordan man henter spillere, der passer til denne spillestil. Deres spillestil er ikke altid voldsomt populær i fodboldkredse, men den har været effektiv, og så kræver den ikke samme økonomi som spillestilen i de større klubber. De har hentet spillere både i NordicBet Ligaen og Danmarksserien, som passer perfekt ind i måden, Horsens gerne vil spille på, hvilket samtidig er noget billigere, end det er at hente spillere hjem fra Bundesligaen. Når alt kommer til alt, gælder det om at skabe resultater ud fra de forudsætninger, man har, og det har Horsens været meget dygtige til. Alle klubber i Superligaen hader at spille mod Horsens, fordi deres spillestil er så langt fra, hvad man er vant til at spille imod. Det aftvinger altså også noget respekt til Bo Henriksen og hans tropper. Bo Henriksens energi har passet som fod i hose til den spillestil, der praktiseres med stor succes i Horsens i øjeblikket.

Nu ser jeg frem til en spillerunde, hvor det endelig falder på plads, hvem der skal spille med i den sjove ende, og hvem der skal kæmpe lidt ekstra for at undgå nedrykning, når sæsonen er slutter. Søndag klokken 17.00 går det løs med alle kampe!