Bendtner – Damens afløser eller vikar på korttidskontrakt?


Foto: TT

Af Søren Sorgenfri


Det fede ved transfervinduet er dets evne til at overraske os med spillerhandler af nærmest seismisk karakter.

Billedet er et det ene øjeblik og et helt andet det næste, så snart pressemeddelelsen er sendt ud. Sådan en signing er naturligvis Nicklas Bendtners skifte til FCK.

En kontrakt af kort varighed og måske nok et fornuftsægteskab, men hvor den ene part virkelig skal overbevise den anden om, at det skal være mere end en flirt.

Dame N’Doye er FCK’s førsteangriber. Det kan der ikke være tvivl om. Han var måske FCK’s bedste mand i guldsæsonen og han leverer hver gang. Det er muligt, at han ikke er et aktionsbæst til træning, men Solbakken ved, at så snart dommeren fløjter op, så er Damen der. Hver gang.

Men N’Doye er ingen vårhare. Det er måske senegaleserens sidste sæson, der er taget hul på, og hvordan kommer han tilbage fra skaden? Er han på sit hidtidige niveau, så er det også ham der starter inde i de europæiske kampe, hvis han kommer fit tilbage så hurtigt som ventet. For Damen er ikke kun god, men også leveringsdygtig med præstationer som løfter FCK. Hver gang. Det giver Solbakken taktisk tryghed. Og det giver Damen tillid fra træneren den anden vej.

Bendtner skal først og fremmest banke rust af og ramme målet. Dernæst skal han acceptere og levere i en rolle som rotationsspiller.

For det er sådan en klub, som FCK har arbejdet sig op til at være. Det er landets fremmeste og mest ambitiøse klub, og der uddeles ingen fribilletter. Nicklas Bendtner kunne måske tidligere i karrieren være landet i FCK og få noget længere snor og friheder, men ikke denne gang. Dengang var Bendtner for stort et navn til FCK, men rollerne er byttet om nu. Ikke at Bendtner ikke stadig har et stort navn, men det er ikke længere FCK, der skal bevise sig. 

For Nicklas Bendtner må det være en pudsig oplevelse. Han kom til Rosenborg som det største udenlandske fodboldnavn i Tippeligaen til dato, men blev frosset og nærmest hældt ud af Trondheim. Takket være eskapader, der ikke er mange Googlesøgninger væk, så har han haft sin faste gang i pressens overskrifter og i mindre og mindre omfang for sine præstationer på banen. Det er det paradoksale ved Bendtner. Han smides uden omsvøb på forsiderne, men alligevel live transmitteres hans første reservekamp for FCK.

Han er den spiller, som i nyere tid har modtaget de største jubelbrøl og klapsalver i Parken, når landsholdet har spillet. Her spiller han heller ikke længere nogen rolle og kommer næppe til det igen. Han er den type spiller, som mange danske fodboldfans omsider ønsker slår til. Og scorer de mål, der gør, at han modtages som den fortabte søn og så pyt med taxaen og sjusserne.

Det er bare ikke der, han er. Karrieren har næppe mange år tilbage i sig. Han har tidligere trænet med i FCK uden at imponere for sin flid og kom denne gang – og omsider -ind på et afbud. Anderlecht ville ikke slippe den svenske angriber, Thelin.

Og det var sådan, at Bendtner kom til FCK. På et afbud og som back up for en anden. Men det betyder ikke, at FCK ikke kan se fidusen i at satse langsigtet på ham. Solbakken kender om nogen Bendtners kvaliteter og potentiel afløser for Damen.

Bendtner skal ’bare’ bevise sit værd, og at han er nordmandens tillid værdig. I så fald kan det blive en stærk relation mellem klub, træner og spiller. Hvis ikke – så vil Nicklas Bendtner i løbet af sin karriere gå fra Champions League med Arsenal på Camp Nou til kuriøs vikar på korttidskontrakt på FCK’s bænk.