Året derpå i Esbjerg og kan Schwartz redde Silkeborg?


Foto: TT

Af Søren Sorgenfri


Esbjerg klarede sig godt sidst de spillede i Europa League og nu skal de forsøge sig igen, hvilket kan blive dyrt. I Silkeborg har de skiftet træner til trods for oprykningen og Kent Nielsen er manden, der skal forsvare superligapladsen med hjælp fra plaffeministeren. 


Alting gik op i en højere enhed, da oprykkerne Esbjerg tog bronze i sidste sæson. Efter en sæsonoptakt, hvor den offensive talisman Dreyer blev sendt videre til Brighton, så var det på ingen måde ventet, men vestjyderne tog fusen på eksperterne. Gør de det igen, eller vil de europæiske kampe i sommerens løb koste? Vi har tidligere set Lyngby præstere det samme og komme i store problemer sæsonen efter med nedrykning til følge.

Mon ikke Esbjerg trods alt går ind til sæsonen med en anderledes jordnær ambition end at forvente en gentagelse af den flotte oprykker-sæson. Tre hold rykker direkte ud i den kommende sæson, og ud fra den præmis må det være alt rigeligt at overleve.

Esbjerg skal naturligvis ikke bøje nakken, men bare en klar forventningsafstemning til det kommende fodboldår. Alt hvad der kan tages med fra de europæiske kvalkampe, det er bonus, og derudover så skal eksistensen sikres. Man ved om nogen på de kanter, hvad en nedrykning koster. Og ret beset så var der mere end en kamp i sidste sæson, hvor de berømte marginaler gik med Esbjerg, men sagtens kunne være tippet den anden vej. Det skal ikke forklejne Esbjergs flotte medaljer, men at forvente en gentagelse vil være meget optimistisk. Kommer Esbjerg ind i en stime, hvor det ikke rigtigt glider, så kan det kalde på frispark for at melde sig ind i kampene. De blev kun overgået af Sønderjyske i karantænepoint i sidste sæson og den smalle trup kan ikke klare mange karantæner.

Silkeborg står i en løjerlig situation. Michael Hansen førte dem sikkert op i den bedste række, men må nu overlade tøjlerne til Kent Nielsen, der på højkant igen efter en operation. Hvilken type fodbold vil han praktisere på kunsten i Silkeborg? Han har tidligere haft stor succes i AaB, og noget af den tilsvarende omgang direkte fodbold vil være ønskværdigt på det hurtige underlag i Silkeborg.

Med mindre der kommer væsentlige tilgange henover sommeren, så bliver det en sæson i bunden for Silkeborg, og det vil ikke være en fiasko. Der bliver virkelig en tæt omgang stoledans for at undgå nedrykning, og Silkeborg er et af de hold, der både kan rykke ned, men også klare frisag. Skader, tilgange og den slags vil spille ind her.

Det vigtigste kort i Nielsens bunke er Ronnie Schwarz. Han har ikke haft tur i den i udlandet, men i sikre danske rammer er han giftig. Holder han sig fri af langvarige skader, og Nielsen får sat Silkeborgs stil op til at servicere ’plaffeministeren’, så har Silkeborg et trumfkort i forhold til konkurrenterne.