Sæsonen de aldrig glemmer

Når sæsonen slutter søndag aften, kan Barcelona se tilbage på et begivenhedsrigt år, der blev indledt med optimisme, udviklede sig til ydmygelse og endte med mesterskab og pokaltriumf. Der blev spillet kamp uden tilskuere, leveret opvisninger i pokalen og sagt farvel til Iniesta. Vi ser tilbage på en af de mest mineværdige sæsoner i nyere tid på godt og ondt.

Af Nicolai Lisberg, Barcelona

Juni – Håndværkeren fra Bilbao

Nyheden er sluppet ud et par uger forinden, men det er først i begyndelsen af juni måned, at Ernesto Valverde officielt præsenteres som ny træner for Barcelona. Som tidligere spiller i klubben udfylder han en af de vigtigste benspænd, som klubben har sat for afløseren af Luis Enrique, og selvom han måske ikke er den mest visionære træner, så er der en generel fornemmelse af, at han er den rigtige til at føre Barcelona videre. Transfermarkedet er så småt ved at åbne, og mens et par tidligere La Masia profiler vender hjem (Suárez, Deulofeu), så udnævnes Verratti som det helt store transfermål. Han skal være med til at styrke en midtbane, der så lidt skrøbelig ud i kampene mod PSG og Juventus.

Juli – Se queda

Verratti-handlen trækker ud, og PSG virker ikke indstillet på at give afkald på italieneren. Barcelona og den sportslige ledelse brokker sig over, at klubben holder på ham mod hans vilje og ønsker på dette tidspunkt, at også franske klubbers spillere havde frikøbsklausuler. Som juli skrider frem, ændrer de standpunkt, da PSG pludselig begynder at smide en føler ud på Neymar. I flere uger fylder historien alt i de spanske og internationale medier, og Piqué giver sit eget lille bidrag, da han med et tweet af ham og Neymar sammen poster ordene: Se queda (Han bliver). Et tweet der bliver gjort tykt grin med, da det senere på måneden står klart, at Neymar ikke vil blive i Barcelona, selvom selv det spanske ligaforbund forsøger at forhindre en handel.

August – Ydmygelsen og magtskiftet

Neymar skifter officielt, og den store jagt på hans afløser er nu gået i gang. Coutinho er førsteprioriteten, og ledelsen forsøger forgæves at overbevise Liverpool, der konsekvent siger nej. Det hele ender med en pinlig udgang, hvor Albert Soler og Robert Fernández må indkalde til pressemøde og beklage, at de fejlede, mens de forsøger at beskylde Liverpool for at trække sig fra en aftale. I stedet for Coutinho får de Ousmane Dembélé, der er gået i strejke i Dortmund, og franskmanden bliver verdens næst dyreste spiller i historien. Inden da får ledelsen også kritik for at have hentet brasilianske Paulinho i Kina, ligesom to klare nederlag i Supercuppen mod Real Madrid giver dybe panderynker hos catalonierne. Så dybe, at Piqué er ude at sige, at han for første gang nogensinde føler sig underlegen i forhold til Madrid.

September – Messidependencia

Veranus horribillis står der på forsiden af de catalonske aviser, da august bliver til september. En tydelig indikation af, at sommeren har været den dårligste i mange, mange år, og at forventningerne er tæt på nulpunktet forud for den kommende sæson. Men i stedet for magtskifte og underlegenhed, er der det Real Madrid, der kommer skidt fra land, mens Barcelona gør rent bord i La Liga og Champions League. Ikke mindst på grund af Lionel Messi, der er fuldstændig ustyrlig. De spanske sportsaviser snakker ikke længere om MSN, men MMM. Messi, Messi, Messi. Otte mål i seks kampe bliver det til for Messi, mens Valverde så småt begynder at skifte formation, da Dembélé bliver skadet i sin blot tredje kamp for klubben.

Oktober – Det politiske Barcelona

De gode resultater og den gode start glemmes fuldstændig den 1. oktober. Der er valg i Catalonien om regionens uafhængighed, men valget erklæres ulovligt af den spanske regering, der gør alt, hvad de kan for at forhindre borgerne i at stemme. Voldsomme scener, hvor folk fjernes fra skoler med magt af politiet, går verden rundt, og fodboldklubben Barcelona ser til, mens de træffer en dramatisk beslutning. Ingen tilskuere lukkes ind til kampen mod Las Palmas, der spilles samme dag. En måde at vise omverdenen på, at de bakker op om cataloniernes ret til at stemme.

November – En mur ved navn ter Stegen

Det opmuntrende spil fra starten af sæsonen er svært at få øje på. Til gengæld er defensiven med særligt Umtiti og ter Stegen for alvor ved at falde på plads. Tyskeren er i gang med sin fjerde sæson i klubben, men blot sin anden som førstemålmand, og efter et par børnefejl i sidste sæson er han i flere kampe Barcelonas bedste.

December – Hævnen, pasillo og afgjort mesterskab

Måneden indledes med et pointtab hjemme mod Celta Vigo, og Real Madrid øjner igen mulighed for at komme helt op at true Barcelona, når de to mandskaber tørner sammen lillejuleaften. Real Madrid kommer med en frisk sejr fra VM for klubhold i bagagen og ønsker en æresport, men Barcelona afviser den idé. På banen giver Real Madrid til gengæld Barcelona og Rakitic en pasillo, da Kovacic mandsopdækning af Messi viser sig dyrebar. Barcelona sejrer med 3-0 i en kamp, hvor de er heldige med ikke at være bagud ved pausen, men hvor de viser, at de er svære at slå, og hvor de ret beset afgør mesterskabet halvvejs igennem sæsonen.

Januar – Endelig Coutinho

Den store transfersaga fra i sommer får endelig en afslutning, da Coutinho bliver hentet til klubben. Den tidligere Liverpool-spiller er udset som ”the missing link” i Barcelona, hvor han både skal afløse Neymar og Iniesta. Barcelonas fans må dog vente med at se deres nyindkøb i aktion, da han kommer skadet til klubben og i øvrigt ikke er registreret til at spille i Champions League. Ellers er det mest mindeværdige i januar et par ophedede kampe mod lokalrivalerne fra Espanyol, hvor Piqué – der var han igen – formår at bringe sig i mediernes søgelys ved at hævde, at de ikke er en rigtig Barcelona-klub, mens Espanyol fansene svarer igen med smædesange mod ham og hustruen Shakira.

Februar – Will the real Barcelona, please stand up

Barcelona er stadig ubesejrede i ligaen, i finalen i Copa del Rey og fortsat med i Champions League. Men utilfredsheden spreder sig blandt de mange Culés. Valverde sværger til sin 4-4-2 formation, og selvom de er blevet mere kompakte, er de også blevet mere kedelige og forudsigelige. Fansene drømmer sig tilbage til Pep Guardiola og/eller MSN-æraen, ligesom de savner de lokale spillere på holdet.

Marts – Ak og ve, Ousmane Dembélé

Det var med store forventninger, at Dembélé blev hentet til Barcelona, men en skade satte ham ud af spillet i flere måneder. I marts er han endelig ved at være tilbage, men i stedet for spilletid bliver det til avisoverskrifter om en uprofessionel spiller, der spiser usundt og går for meget i byen. I hjemmekampen mod Atlético Madrid kritiseres han så for ikke at varme ordentligt op, og den spanske presse begynder at tvivle på, at han har en fremtid i klubben. I ottendedelsfinalen mod Chelsea scorer han endelig på Camp Nou, men målet bliver et kort lyspunkt i en trist periode og en skuffende sæson for franskmanden.

April – Champions League-skuffelse og to titler

Den 10. april kommer til at symbolisere den sorteste dag i sæsonen. Et ekstraordinært passivt Barcelona mandskab uden plan og uden fantasi taber med 3-0 i Roma og ryger ud af Champions League på reglen om udebanemål. Fansene er utilfredse, og Valverde er den store synder. Hans defensive 4-4-2 udnævnes som årsagen, og i en uges tid sættes der fra de flestes side spørgsmålstegn ved hans fremtid. Valverde lukker dog munden på sine kritikere, da Barcelona spiller sæsonens måske bedste kamp mod Sevilla i pokalfinalen, hvor de vinder 5-0, og måneden slutter med, at Barcelona vinder sit syvende mesterskab på ti år, da de vinder 4-2 i Galicien mod Deportivo las Coruña.

Maj – Ødelagt rekord, pasillo vol. 2 og Iniestas farvel

En af Barcelonas allerstørste, Andrés Iniesta, har annonceret, at han forlader Barcelona efter 22 år. Resten af maj måned bliver en stor farvelturné for don Andrés, mens La Blaugrana kæmper for at gå ubesejret gennem La Liga som det første hold nogensinde i det nuværende format. Den mission ser ud til at lykkes efter et hæsblæsende El Clásico, hvor et Barcelona-mandskab med kun ti spillere får 2-2 mod Real Madrid. Et El Clásico hvor det denne gang er Real Madrid, der nægter at lave pasillo. Piqué – hvem ellers – får i stedet den tekniske stab til at danne æresport, da holdet forlader stadion. Rekorden som ubesejret ryger dog i sidste spillerunde, da Barcelona taber med 5-4 mod Levante i en kamp, hvor Coutinho for alvor viser sin fremtidig værdi for Barcelona.