No Messi, no problem?

… til El Clasico sparken igang.

Barcelonas absolutte stjerne er ude med skade i et El Clásico, der for første gang siden 2007 hverken har Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo i startopstillingen. En skam for kampen, men måske en mulighed for et indblik i en ikke så fjern fremtid.

Af Nicolai Lisberg, Barcelona

Meeesi! Meessi! Meeeeeesi. Både før og efter kampen mod Inter onsdag aften var der hyldest til Lionel Messi fra Barcelonas tilhængere på Camp Nou. Argentineren sidder ude med en skade de næste par uger i en afgørende tid for Barcelona, men ude af syne er ikke ude af sind af den grund.

For selvom Messi ikke var med i Champions League, var det ham, det hele handlede om op til kampen. Selvfølgelig. Den generte dreng, der fik væksthormoner af klubben som 13-årig, og som sidenhen i et vist omfang har vokset sig større end klubben selv. Billedlig talt forstås.

Det var ham, pressen talte om op til kampen, og det var ham, de fleste Culés talte om ude foran stadion. Enkelte fortsatte snakken på pladserne, og selv i pausen var det argentinerens navn, der hvislede gennem betonkonstruktionerne på Camp Nou.

No Messi, no problem, som det lød på gebrokkent engelsk ikke langt fra min plads fra en fan, der var godt tilfreds med det, han havde set i første halvleg.

Det har med få udtagelser været Messis Barcelona de sidste mange år. Messidependencia har nogle kaldt det, mens andre har hævdet, at en papfigur af Messi en dag ville være nok til at vinde en fodboldkamp.

Lad os styre uden om Messidependencia-diskussionen her og blot konstatere, at Messi er vigtig for Barcelona. Selvfølgelig er Barcelona mere slagkraftige med verdens måske bedste fodboldspiller nogensinde – den diskussion styrer vi i øvrigt også elegant udenom – i startopstillingen, så lad os i stedet se på, hvad Barcelona er uden Messi.

Messi med handsker?

Onsdag var de gode. Der var bevægelse offensivt, rokeringer på positionerne og først og fremmest fart. Barcelona kan også uden Messi, men onsdag var det på en halvbillig baggrund, da Inter ikke gjorde det store væsen af sig.

Søndag gælder det så EL Clásico. Den største kamp i sæsonen indtil videre, uden den største stjerne.

Og selvom Real Madrid oplever spillemæssige problemer, så er det for alvor en test af Barcelonas styrke som hold. For med en defensiv der har set mere skrøbelig ud i denne sæson samt en Luis Suárez, der ikke længere er lige så farlig foran mål som tidligere, så er spørgsmålet, hvad Barcelona skal gøre, og måske i sær hvem der skal tage over.

Sportsaviserne EL Mundo Deportivo og SPORT var ikke helt enige, da de søndag skulle evaluere oven på kampen mod Sevilla. Den ene talte om en Messi med handsker som en reference til ter Stegen, der leverede flere store redninger i den kamp, mens en anden mente, at det var nu, Coutinho skulle træde i karakter, på samme måde som Neymar gjorde det, sidst Messi var ude i en længere periode.

For Barcelona har prøvet det før. At være uden Messi. Også i EL Clásico. I 2015 tog Blaugrana til Bernabéu uden argentineren i startopstillingen og rejste hjem med 4-0 i bagagen. Blandt andet på mål af Neymar.

Samme Neymar der orkestrerede det storstillede comeback mod PSG i ottendedelsfinalen i Champions League i 2017.

På det tidspunkt var brasilianeren manden, der var udset til at overtage fra Messi, som kreatøren. Omdrejningspunktet. Sådan gik det som bekendt ikke, og selvom tabloidpressen gerne sender ham retur til Camp Nou, så må Barcelona her og nu søge andre alternativer.

Med 31 år har Messi formentlig flere gode år i sig endnu, men de næste par uger giver alligevel mulig for indblik i en fremtid uden Messi.

Kong Arthur

For hvad kan dette hold, når argentineren ikke er med? Det er det store spørgsmål, som de gruer for i Catalonien. Marc-André ter Stegen kan selvfølgelig fortsat tage med hænder, selvom Messi ikke spiller, men hvad med Coutinho? Er det ham der skal være den direkte afløser? Brasilianeren er en fantastisk fodboldspiller, men Valverde har endnu ikke fundet ud af, om han skal spille som tredjemanden i 4-3-3 formationen, eller om han skal længere tilbage på den offensive midt. Og så giver det måske ikke så meget mening at tale om ham som direkte afløser, da han i spillestil ligger et godt stykke fra argentineren.

Generelt kan ingen i den nuværende trup gøre det, som Messi kan, men hans fravær er en mulighed for at skubbe Coutinho højere op og dermed give plads til Arthur. Brasilianeren har været en af sæsonens store positive oplevelser. Ikke mindst i Champions League, hvor han leverede en gallaforestilling på Wembley og igen onsdag mod Inter.

Han er en type, som de i Barcelona har skreget på i årevis. En boks-til boks spiller, eminent til at sætte tempo og med en boldkontrol udover det sædvanlige. Konstant boldsøgende og som en magnet med bolden.

Da han blev udskiftet onsdag aften var der stående ovationer ned mod Arthur, som tilskuerne gerne ser spille mere fast. Det var som om, at publikum for en stund glemte Messi, og i stedet hyldede en af kampens bedste. En fremtidens mand og måske en nutidens.

Det klædte Barcelona, at Luis Suárez mod Inter søgte mere ud på fløjen, men det klædte dem nu allerbedst at have Arthur med i startopstillingen.

Søndag får han formentlig igen en hovedrolle i fodboldens største klubkamp, når Barcelona uden Messi møder Real Madrid.

NordicBets anbefalede spiltips til Barca – Real Madrid

Startopstillinger til FC Barcelona – Real Madrid