Neymar til Real Madrid i bytte for Ronaldo?

Rygterne om Neymar til Real Madrid og Cristiano Ronaldo til PSG vil ikke dø. Men er det bare løsgående missiler, eller er der noget om snakken?

Af Bo Kampmann Walther

Båt-båt, det ka’ vi godt

De må hive sig i håret i Valdebebas og i Real Madrids marketingafdeling. Han skræpper bare op, ham Ronaldo. Enten direkte, da han forleden ifølge Marca angiveligt skulle have animeret sine medspillere til at kaste al motivation efter Copa del Rey-pokal og Champions League-triumf i visheden om, at ligaen for længst er tabt og borte. Eller indirekte, fordi medierne igen og igen løber med rygter om foranstående transfers – først til PSG og nu til Manchester United.

Det er ikke første gang. Og bliver Ronaldo ikke afhændet her i januar, er det heller ikke sidste gang. Real Madrid er et professionaliseret galehus; her er hver dag agurketid med højt til loftet. Polariseringer trives som grønne græsstrå: Alt er enten guddommeligt (som Benzemas tricks nede ved baglinjen mod Atletico, der var en Butragueno værdig) eller noget værre lort.

Lort

Lige nu er vi i lortesæsonen. Ronaldo er, siger både Marca og AS inklusiv ”fortrolige kilder tæt på spillerens bagland”, sur og trist og ikke mindst skuffet over en Florentino Pérez, der igen og igen har lovet forbedret kontrakt til den portugisiske sixpack, men lige så tit glemmer at stå ved sit ord.

Ronaldo mener, at han efter stakkevis af Best- og Ballon d’Or-priser plus alt det løse fortjener at blive forgyldt som verdens bedst betalte fodboldspiller. Det er han ikke. Neymar og Messi tjener mere. Meget mere.

Derfor fortvivlelsen hos dem, der skal styre det sportslige og pengesagerne i verdens mægtigste klub. Det er et dårligt tidspunkt at skabe uro.

Motivation i Copa og Champions League? Fint nok, Ronaldo. Men det er vel i Ligaen – nok så meget tabt på forhånd – at holdet må stå sin prøve, før Paris Saint-Germain kommer til hovedstaden. Dobbeltopgør mod lilleputterne fra Leganes er vel næppe nogen manddomsprøve?

Og i Marketing. Her kan man nemlig ikke alene frygte, at Pérez’ langsigtede planer (hvis han har nogle) forpurres af CR7’s implicitte råben, men også at forwardens momentane måltørke blot varsler begyndelsen på enden: Cristiano Ronaldo, verdens bedste fodboldspiller, er i virkeligheden en faldende engel.

Alle veje fører til Neymar-Land

Imens har Florentino offentligt luftet sin begejstring for Neymar. Hos os, siger præsidenten, kan brasilianeren for alvor få indfriet sine drømme om verdensherredømme. Underforstået, når Messi-Ronaldo-æraen engang er slut.

Og hvilken bedre – og mere lukrativ – måde at slutte dén på end ved at afhænde Ronaldo til PSG og få guldægget over dem alle, Neymar, den anden vej?

Det vil nemlig ikke bare være et signal om generationsskifte. Det ville være et generationsskifte. Reelt set lidt lisom når Andeby bytter plads (vupti!) med Gåserød. PSG bliver Real Madrid, og Real Madrid bliver PSG. For med Neymar ombord, skal vi så ikke have Hazard og Mbappé også? Og Cavani?

Konspiration eller cool beregning

Man kan sagtens forestille sig et setup, hvor Neymars skifte til PSG i sin tid blot var en midlertidig omvej til den ultimative, forkætrede endestation: Real Madrid.

Dermed ville Neymar og hans entourage slippe for stigmatiseringen, der ville indtræde med et direkte hop fra Barca til Real. En ”Figo”, som man siger. Eller en ”Laudrup”, der virkelig ville gøre nas. I mellemtiden fik den nyrige pariserklub med de tårnhøje markeds- og sportsambitioner del i Neymars tindrende brand, samtidig med at Real Madrid fik et par år til at ræse videre på Zidane-effekten og indstille sig på det generationsskifte, der alligevel var på bedding. Ikke bare med Ronaldo, men også Ramos (er der et liv efter Ramos?), Modric, Benzema (Pérez’ dreng) og Marcelo. Hele banden.

Det er nemt at affeje den stædige fortælling om Neymar til Real og Ronaldo til Paris som baciller i agurketiden, der gør grøntsagen mere proteinrig i en kværnende, overgearet mediestøj. Lige så nemt er det at se Pérez’ snak om, hvor forelsket han er i Neymar, som snedige tandhjul i en virkelig konspirationsteori, hvor Ronaldo skal gøres sur (sådan for alvor!), generationsskift gennemtrumfes, og markedet køres i stilling, nu hvor det er glohedt, og Ronaldos markedsværdi ikke endnu er raslet ned i Euro.

Gir’ det mening?

Nej. Det er bare den del af Reals DNA, der altid har været der: Skingre rygter, og hvad er det værste, vi kan skrive om? Så skriv det!

Ja. Det giver fantastisk mening. Ny, forbedret markedsværdi. Ro på bagsmækken. Signal om, at generationsskiftet faktisk kan lade sig gøre.

Hvis ja, hvad får PSG så egentlig, måske til sommer? En fritgående målmaskine, som forventer at bestemme det hele, at være Stjernen af Boldens Neverland, og som i flere år har været stærkt afhængig af sekundanter som Bale og Benz.

Det skægge er, at lige nu er der krise, og så er der nok at snakke om, og konspirationsteorierne står i kø – uagtet at nogle af dem, dén om Ronaldo og Neymar, måske netop viser sig at være sande.

Men det er lige så skægt, hvis ikke tragisk, at selv i gyldne perioder, hvor alle er overdrevent glade og fit for fight, ja, så skal der nok være nogen, somebody, anybody, som tager sig betalt for at tisse i nælderne og kigge forarget på sidemandens kæmpestore diller. For eksempel sådan en rigtig Barca-diller.