Nacho is the Man!

Real Madrid tager imod Leganés onsdag aften 24. januar i den anden Copa del Rey-kvartfinale. Turneringen har høj prioritet, og selvom de fleste af stjernerne sidder på bænken, og Sergio Ramos ikke ventes klar, er der efter søndagens vendepunkt ingen grund til panik: Nacho is the Man!

Af Bo Kampmann Walther


Vent, dén Iglesias?

José Ignacio Fernández Iglesias – i daglig tale Nacho – er egentlig højrefodet. Ret det til næsten to-fodet, eller hvad sådan noget hedder. En anekdote i Real Madrids omklædningsrum er nemlig, at flere holdkammerater i lang tid troede, at Nacho, egen avl og ydmygheden selv, naturligt skød og driblede med venstre fod.

Han bruger begge fødder. Han kan spille alle positioner i forsvaret, ja selv defensiv midt, selvom hans favoritrolle er i det centrale defensiv. Han er en intelligent makker. Han bor i et ganske almindeligt kvarter. Han hæver langt fra stjernegage, har ingen privat jet og yacht. Han er nederst i hierarkiet – og én af de mest vellidte.

Kort sagt: Han er en pokkers god investering og lidt af en historie. Fansene elsker ham. Og lige nu er han monumentalt afgørende for Real Madrids sæson.

Invictus

Da Porto og Fenerbache (og der har været mange flere) bankede på med løfter om lukrative transfers, svarede Nacho:

”Jeg foretrækker at spille for reserveholdet i anden division og holde håbet i live om førsteholdet. Hellere dét end at skifte til en anden klub”.

Blandt venner og holdkammerater bliver Nacho kaldt ”Invictus”. Der var nemlig et år i karrieren, hvor Real aldrig tabte en kamp, når han var på banen.

Faktisk har Nacho den bedste succesrate blandt spillere med mere end 50 kampe i sækken: Nacho har spillet cirka 110 kampe og kun tabt 9.

Han bor stadig i Alcalá de Henares, som er en by i regionen Madrid i det centrale Spanien. Den er lidt større end Odense. Byen ligger 35 kilometer nordøst for Madrid.

Det er der ikke meget bling-bling over.

”Mine holdkammerater synes, det er lidt underligt, for det er jo ikke lige sådan et nabolag, hvor en Real Madrid-spiller typisk bor. Men jeg kan bare sige, at det er meget komfortabelt for mig. Jeg er et familiemenneske, jeg kan lide at være omgivet af venner og familie. Jeg er det, man vistnok kalder et almindeligt menneske. Jeg behøver ikke at tage nogle særlige forholdsregler, hvis jeg vil i biografen eller ud at spise. Cristiano kan ikke slappe af ude i offentligheden – men det kan jeg”, fortalte Nacho til en spansk avis.

Sygdom

Nacho har ikke været skadet i mere end 7 sæsoner. En del af hemmeligheden skyldes ifølge ham selv og klubbens læger en enestående intelligens og påpasselighed i forhold til træning og indtag af føde- og drikkevarer.

Ikke uden en pris. I det første år i ungdomsakademiet blev Nacho diagnosticeret med sukkersyge. I lang tid troede man, at støvlerne skulle lægges på hylden. Men Nacho kæmpede sig tilbage. Blandt andet ved at lære at spise og træne ordentligt.

Nacho er den slags menneske, der både har lært at tackle livet – og retten til at nyde livet – på en ydmyg facon, men som samtidig elsker at kunne præstere stort set alt.

Og hvad er alt? Real Madrid, selvfølgelig. Nacho kom til før Ramos, før Marcelo, før Ronaldo. Nacho er Los Blancos.

Flere mål

Han er et fysisk pragteksemplar, men går stille med dørene. Familien hævder, at de stadig har den kasse med Real Madrid-plakater og merchandise, som Nacho brugte sine sparepenge på som barn. Inklusiv et fanbillede af Vicente Del Bosque, som var manden, der hentede Nacho til klubben.

Ikke for at spille hver eneste kamp. Langt fra. Men Nacho er om muligt den mest konsistente og alsidige fodboldspiller i verden. I sidste weekend blev han dobbelt målscorer mod Depor, og man kan kun unde den beskæggede diabetespatient mange, mange flere mål.