Madrid-derby i nye klæder

Favoritværdigheden er tippet gevaldigt i de seneste par dage, efter Atlético Madrid har meldt sig tilbage i topstriden, og Real Madrid onsdag røg ind i en øretæve mod Sevilla.

Af Nicolai Lisberg

Julen Lopetegui kaldte onsdagens kamp mod Sevilla for en finale. Kører vi med på den vogn, har han så tabt to finaler i spidsen for Real Madrid i sin korte tid for klubben. Barcelonas nederlag samme aften gjorde godt nok, at de ikke mistede terræn i toppen, men Real Madrid mistede alligevel en masse onsdag på Ramón Sánchez Pizjuán. Først og fremmest momentum.

Real Madrid virkede som et hold på vej frem. Som om Lopeteguis ideer havde fundet fodfæste. Som om defensiven, der tidligere i La Liga sammenhæng har voldt problemer, endelig kunne holde stand. Som om de offensive profiler i samlet flok havde lukket hullet efter Cristiano Ronaldo.

Efter 45 minutter var de bagud 3-0 i en første halvleg, hvor de blev spillet ud af banen. Taktisk udmanøvreret. 45 minutter gør ingen krise, og selv en klub som Real Madrid kan have udfald. Men når man i de to kampe hidtil i sæsonen, hvor man er blevet udfordret, begge gange er blevet sat til vægs, så rejser det om ikke andet nogle spørgsmål omkring truppens reelle forfatning. For hvad er den egentlig?

Det ved vi nok ikke for alvor, men de kan selv give en del af svaret lørdag aften, når naboerne fra Atlético Madrid gæster Bernabéu. Holdet som har haft et mindre overtag på dem gennem de seneste par år, hvis vi da ellers ser bort fra Champions League og som senest vandt i forlænget spilletid, da de to hold mødtes i Supercuppen. Et hold som efter en slingrende start nu er på vej i omdrejninger og som igen er blevet en del af topstriden, efter både Barcelona og Real Madrid har sat point til.

Før kampen mod Sevilla var Real Madrid sat som store, og nok også for store favoritter. Nu ligner det et mere lige opgør efter. Sådan som det plejer. Atlético Madrid har genfundet formen under Diego Simeone, og de seneste tre kampe er det blevet til sejre. Tirsdag satte de sikkert Huesca til vægs med 3-0 på en god første halve time, og så kunne de endda spare et par profiler. Griezmann og Diego Costa blev pillet ud kort inde i anden halvleg, mens Gímenez allerede blev skiftet ud efter knap 40 minutter.

Uruguayaneren fik godt nok et slag, men han meldes alligevel klar til braget på Bernabéu. For et brag bliver det. Supercuppen adskilte sig ved at være en kamp med to angrebsivrige hold, men ellers har det oftest være taktisk lukkede og hårdspillende affærer. Og i La Liga sammenhæng med et lille Atlético overtag de sidste par år.

For sådan er det i Madrid i disse dage. Atlético er i en historisk ramme lillebror, men denne sommer viste, at de måske er tættere på storebror end nogensinde før. Mens Real Madrid tog afsked med både Zidane og Ronaldo, så holdte Atlético på Simeone og Griezmann. Real Madrid gik ikke for alvor ud og hentede store stjerner til, mens Thomas Lemar var en af transfervinduets dyreste og mest eftertragtede spillere.

Lørdag aften kan Atlético med en sejr på Bernabéu gå forbi Real Madrid i tabellen og statuere sig selv som seriøs udfordrer, mens Real Madrid kan sende et signal om deres reelle niveau eller mangel på samme. 

Rundens øvrige nedslagspunkter

Ti minutter før tid så det ud til, at Valencia endelig skulle hente sæsonens første sejr, men på en sen Iago Aspas scoring, sikrede Celta sig det ene point på Mestalla. Marcelinos tropper hænger dermed fortsat fast i bunden af La Liga, og Daniel Wass og holdkammeraterne har endnu ikke fået det til at fungere i denne sæson.

Lørdag skal de så op i mod Real Sociedad, der heller ikke ligefrem har imponeret i de sidste par kampe, og som også kæmper med skader samt karantæner til blandt andre lejesvenden Theo Hernandez.

Er Sevilla for alvor kommet i gang spurgte jeg i disse spalter i sidste rundes optakt. Ja, må det entydige svar være efter den overbevisende og meriterende sejr mod Real Madrid. Sydspanierne spillede den måske bedste første halvleg i flere år i en yderst fuldkommen indsats, og er igen blevet en del af topstriden efter en lidt svingende start. Nu gælder det så Eibar, der efter tre kampe uden nederlag kom lidt ned på jorden igen, da de tirsdag tabte med 1-0 ude mod Espanyol.

Det er voldsomt at snakke om krise i Barcelona, når klubben stadig ligger nummer et i ligaen, men de to sidste kampe har om ikke andet afsløret, at ikke alt er, som det skal være i Catalonien. Onsdagens nederlag mod bundproppen fra Leganés viste igen defensive mangler, og spørgsmålet er, om de kvaler fortsætter mod Athletic lørdag aften. Gæsterne kommer til Camp Nou med en 3-0 ydmygelse hjemme mod Villarreal, så det er med andre ord et såret mandskab, der møder op. Barcelona har en Champions League kamp mod Tottenham at tænke på, men med de to seneste kampes resultater og præstationer in mente, så forventes det ikke, at Ernesto Valverde ikke for alvor tør hvile nogle af sine stjerner.