Gareth Bale og Zidanes hovedbrud

I fraværet af Cristiano Ronaldo spillede Isco og ikke mindst Gareth Bale en forrygende 6-0-kamp mod Celta Vigo i lørdags. Bales to mål, det ene flottere end det andet, startede showet, der nu er Zidanes luksusproblem og taktiske hovedbrud: Hvem skal han vælge af Isco, Bale, Benzema, Vazquez og Asensio til start-11’eren mod Liverpool?

Af Bo Kampmann Walther

På papiret var det en ligegyldig kamp. Celta Vigo på besøg i Madrid. Men det var også sidste hjemmebaneopgør og en gylden chance til at lave træningspas af den fede slags foran fansene.

Og publikum fik smæk for skillingen. Seks dejlige mål, hvoraf især Bales og Iscos kasser fik fodboldhårene til at rejse sig.

Nu har Zinedine Zidane fået noget at tænke over. Isco er i form og kan være fundamental for possession-taktik og kunsten at skabe overtal på midten mod Liverpools energiske elleve. En Bale fit for fight er til gengæld, som Marca skriver, ”unik”.

Hvad mon det bliver? Lad os se på mulighederne.

Scenarie 1: Mål

På mange måder kan Bale minde om en ung Kaka: Andrea Pirlo stikker en dyb aflevering, henover maskinrummet til en retvendt Kaka, der overlister og sprinter forbi bageste kæde. Udskift Pirlo med Modric, og opskriften er der. Bales formkurve har budt på op- og nedture i sæsonen, men han er næsten altid garant for mål.

Han skal bare have den retvendt og helst lidt ude på fløjen. Som hans andet mål mod Celta, der var sublimt.

Men med Bale får man til gengæld ikke possession-spil, og Bale mangler stadig at bevise over et længere stræk, at han også arbejder disciplineret i defensiven.

Favoritformationen med Bale er enten en klassisk 4-3-3 med en slags ”outer centerforwards” (f.eks. BBC stillet op på den måde) eller en Premier League-inspireret 4-4-1-1 med Benz, der kan sideforskyde (ikke Ronaldo!).

Scenarie 2: Hold på bolden

Både Isco og Benzema er til gengæld gode, hvis Zidanes plan mod Liverpool – måske til at begynde med – er at holde på bolden. Få overtaget på midten. Altså benytte possession som taktik. I så fald vil Isco dække området mellem trequartista og høj 8’er og sågar til tider trække helt dybt ned på regista-pladsen.

Faren er, at han nogen gange kommer til at okkupere de samme rum, som Modric er bedre i (Modric er jo kvintessensen af en ”moderne” 10’er, dvs. en kombination af regista og 8’er). Eller hvis Zidane beordrer Isco for meget ud på flanken, hvor han trives mindre end inde på midten.

Til gengæld er Benzema selvskrevet i rollen som angriber nr. 2 – 7’eren – der skaber plads for sin makker i feltet.

Scenarie 3: To hurtige fløje fra kassen

Det spanske makkerpar Asensio/Vazquez har fungeret glimrende i både en flad og bred 4-4-2, som vel nærmest sammen med diamanten 4-1-2-1-2 har været Zidanes foretrukne formation. Man så det for alvor mod PSG, hvor ”Tango og Cash” gjorde hele forskellen.

Hvad tror du?

Eller stillet lidt mere formelagtigt op:

Zidane har allerede 10 mand på plads. Trekløveret Isco-Bale-Benz har spillet sig tættere på en varm plads, men omvendt har Zidane et blødt punkt, når det gælder Asensio og – især – Vazquez.

Damn!, det bliver spændende!