De lokale og de nationale

Mens Athletic Club er kendt for sine eksklusive brug af baskiske spillere, er Real Madrid blevet nationalt forankret. De første par kampe har vist flig af et paradigmeskift i storklubben.

Af Nicolai Lisberg

Der var en gang, hvor man med god samvittighed kunne argumentere for, at kampen mellem Athletic Club og Real Madrid var et opgør mellem to poler. Ekstreme modsætninger, om man vil. Klubben fra Bilbao med den romantiske og nationalistiske idé om, at den kun vil benytte baskere på holdet, og så Real Madrid der med sine rekordindkøb i starten af dette årtusinde formede et Galácticos, hvor det til tider virkede som om, at omdømme og udenlandsk pas vejede højere end lokal forankring og kvalitet.

”Zidanes y Pavones” forsøgte Florentino Pérez at kalde projektet, hvor tanken var, at der for en hver superstjerne som Zinedine Zidane også skulle være en lokal spiller som nu Francisco Pavón.

Navnet blev hængende, men med en ironisk distance til virkeligheden. Pavón fik da kampe i sin tid i klubben, men den lokale forankring var svær at få øje på for det blotte øje i disse år.

Men nu virker det så til, at den endelig har fået fat i Real Madrid. Endnu har Florentino Pérez til gode at navngive sin nye tankegang, så lad os da hjælpe ham lidt på vej og kalde den for Bales y Nachos i mangel af bedre. GalNachos er et andet bud. Måske navnet ikke vinder fodfæste, men det betyder såmænd heller ikke det store, hvis ellers filosofien gør det.

Og det gør den altså. Indrømmet, i idealopstillingen, eller once de galla, som det hedder på disse kanter, kan vi måske højst klemme 4-5 spaniere ind med lidt god vilje, hvor Nacho rent faktisk er den eneste, der er kommet op gennem klubbens ungdomsafdeling. Derfor er dette heller ikke et forsøg på at placere Real Madrid oppe ved siden af klubben fra Bilbao som holdet med den romantiske tilgang. Dertil er afstanden for stor, og i Madrid er der mere tale om en national forankring end en lokal en af slagsen.

Real Madrids trup 2018/19

Landsholdet fra Madrid

Da Spanien tirsdag ydmygede Kroatien med hele 6-0 i Nations League skete det således med seks spillere fra Real Madrid i startopstillingen og tre af dem i rollen som målscorere. På pressemødet efter kampen havde de spanske medier selvfølgelig også noteret sig dette, ligesom de også bed mærke i, at udskiftningen af Sergio Busquets i den kamp, betød, at der ingen Barcelona-spillere var på holdet.

Real Madrid er blevet absolut førsteleverandør til landsholdet, der forsøger at indlede en ny æra efter et par fejlslagne slutrunder.

De helt store stjerner i klubben har, på nær Ramos, stadig udenlandsk pas, men tendensen er tydelig. De første kampe har bevist, at Julen Lopetegui, der om nogen kender de spanske talenter efter at have trænet samtlige U-hold inklusive landsholdet, har foretaget små, men interessante dispositioner. Nacho, der var han igen, spillede de første to kampe i midterforsvaret på bekostning af Raphaël Varane, mens Dani Ceballos fik lov at vise sig frem i åbningskampen mod Getafe i stedet for Luka Modric.

Med til historien hører selvfølgelig, at både Modric og Varane kom sent tilbage til Madrid efter VM, men at en spiller som Dani Ceballos er forfremmet til første reserve og landsholdsspiller, vidner om, at det er nye tider i Madrid.

Det er slet ikke på samme niveau, som det Bilbao-klubben har gang i længere mod nord, men Real Madrid mod Athletic Club er ikke længere et opgør mellem to diametrale modsætninger.

Rundens øvrige nedslagspunkter:

Sidste års mestre har lagt sig i front af La Liga takket være en bedre målforskel, der kom i hus efter 8-2 ydmygelsen af Huesca i sidste runde. Det var Barcelona, som i de gode gamle dage, og nu er spørgsmålet så, om de knap så gode gamle dage, set med catalonske øjne, vender tilbage lørdag eftermiddag, når de skal en tur til San Sebastian og det næsten mytiske Anoeta. Et stadion, hvor de i ti år ikke kunne vinde en La Liga kamp, inden det endelig lykkedes i sidste sæson for Valverdes tropper. Hjemmeholdet er kommet hæderligt fra land med fire point i de første tre kampe og håber selvfølgelig på igen at kunne gøre livet svært for Barcelona, når de står overfor deres første hjemmekamp i den nye sæson.

Det er ikke for alvor gået Valencias vej i denne sæson. I sidste runden inden landskampspausen fik de godt nok kæmpet sig tilbage og hentet et enkelt point i lokalopgøret mod Levante, men los Che er stadig uden sejr efter de første tre runder. I kampen mod Levante spillede Daniel Wass centralt, da Kondogbia sad ude med skade, og han er stadig tvivlsom til lørdagens kamp. Nyankomne Gonçalo Guedes ser til gengæld ud til at være klar til sin første kamp efter skiftet fra PSG, og han kan gå direkte ind på venstrekanten.

Betis kommer til Mestalla med højt humør efter det i sidste runde lykkedes at vinde derbyet mod Sevilla på en sen scoring af klubikonet Joaquin.

Det er stadig tidligt på sæsonen, men Atlético er allerede fem point efter både Barcelona og Real Madrid i tabellen. Derfor er kravet ganske enkelt en sejr, når Eibar kommer på besøg på Wanda Metropolitano, hvis kontakten til de to forhåndsfavoritter skal bevares. Atlético har endnu ikke for alvor fået det til at spille offensivt, og det er bestemt ikke givet, at det kommer til at ske lørdag, når Eibar kommer til Madrid. Gæsterne, der igen i år er nævnt som en nedrykningskandidat, hentede sæsonens første sejr i lokalopgøret mod Real Sociedad i sidste runde på et mål i overtiden, og Mendilibars tropper er ganske givet godt tilfredse, hvis de kan tage hjem med et point i bagagen.