Copa del Rey finalen: Derfor vinder Sevilla!

For tiende gang på tolv år mødes Sevilla og Barcelona i en finalekamp, når de lørdag aften dyster om Copa del Rey-trofæet. Catalonierne er favoritter, men andalusierne har før leveret store præstationer mod Barcelona.

Af Nicolai Lisberg

Da Sevilla i 2006 mødte Barcelona i den europæiske Supercup, indledte det en finalehistorie mellem de to hold. To europæiske Supercup, to spanske Supercopa og en Copa del Rey finale er det blevet til fordelt over ni kampe på bare tolv år. Og selvom Barcelona de senest fire gange har stået øverst på skamlen, så var det Sevilla, der vandt tilbage i 2006. En præstation de agter at gentage lørdag aften i Madrid.

Montellas taktiske mesterværk

Sidst de to hold mødtes var i La Liga for tre uger siden. Ved den lejlighed blev det til 2-2 på Ramón Sánchez Pizjuán, men det var en kamp, hvor Sevilla dominerede i store perioder og var foran med 2-0 indtil kort før tid. Fortællingen i det opgør blev, at Messi vendte slagets gang, da han blev skiftet ind i anden halvleg, og selvom det narrativ er helt korrekt, så overskygger det lidt det faktum, at Sevilla spillede noget nær deres bedste kamp i sæsonen. Simon Kjær og Clement Lenglet havde fuldstændig styr på Luis Suárez, og på midten af banen dominerede N’Zonzi, Vásquez og Banega. Barcelona havde voldsomt svært ved at spille sig ud af Sevillas pres på boldholderen, og Valverde virkede rådvild på bænken, indtil Messi blev sendt på banen. Sevilla må til denne kamp undvære Simon Kjær, der sidder ude med en skade, mens Barcelona omvendt har Messi med fra start, men Montella viste i opgøret for tre uger siden, at hans mandskab har midlerne til at gøre ondt på Barcelona og ikke mindst udnytte det store rum, de to backs ofte efterlader sig, når de går med frem.

Motivationen for Europa

Som i så mange andre af de store ligaer er de seks øverste hold i den spanske liga kvalificeret til europæiske gruppespil, mens den syvende og sidste plads går til vinderen af pokalturneringen. Og skulle det blive FC Barcelona, så vil den syvendeplads, som Sevilla lige p.t. indtager, altså være nok til at snige sig med i Europa. Men Sevilla presses hårdt bagfra af både Getafe, Girona og Celta Vigo, hvor sidstnævnte er bedre indbyrdes i tilfælde af pointlighed, og slutprogrammet er svært med kampe mod Real Madrid og rivalerne fra Betis. Los Nervionenses er altså langt fra garanteret europæisk fodbold i næste sæson, medmindre de vinder finalen lørdag aften. Og motivationen for netop dette må være ekstra stor, for en sejr i Copa del Rey betyder også direkte adgang til gruppespillet i Europa League, hvorimod en syvendeplads betyder, at de allerede skal ud i kvalkampe i slutningen af juli. 11 dage efter VM er forbi, og længe inden den spanske La Liga begynder. Og som om at direkte kvalifikation i sig selv ikke var gulerod nok, så vil en sejr muligvis også betyde, at det i stedet er naboerne fra Betis, der må indlede sæsonen tidligt med kvalifikationskampe til Europa League.

Copa del Rey topscorer

Ser vi bort fra den indledende fase, inden La Liga holdene træder ind i turneringen, så er det måske ikke nogen overraskelse, at dette års Copa del Rey topscorer er argentinsk, mens det til gengæld er uventet, at han hedder Joaquín Correa. Sevillas wing har scoret fem mål i turneringen indtil videre, og han var selvfølgelig også på pletten, da Sevilla spillede sig i finalen med en 2-0 sejr hjemme over Léganes. Generelt har Montella flere spillere at vælge imellem til de to kanter, der kan gøre ondt på Barcelona. Den tidligere Barcelona-spiller Nolito er på vej tilbage i form, senest med mål i weekenden mod Villarreal, men Sarabia kom på tavlen i den første kamp mod Bayern München i Champions League.

Evnen til at levere i de store kampe

Sevilla har været svære at blive kloge på i denne sæson, hvor de har indkasseret store nederlag mod blandt andre Spartak Moskva, Eibar og Celta Vigo, mens de omvendt har leveret nogle af deres bedste kampe mod de store hold. Manchester United blev sendt ud i ottendedelsfinalerne i Champions League efter to sublime præstationer, hvor de var klart bedst set over 180 minutter. Atlético Madrid blev slået med samlet 5-2 i de to Copa del Rey kvartfinaler, og så var der som nævnt kampen mod Barcelona for tre uger siden, hvor de var minutter fra at tilføje catalonierne deres første nederlag i La Liga i denne sæson. Sevilla har lukket flere mål ind i la Liga end bundproppen Malaga, men i de store kampe i denne sæson har de som oftest leveret deres bedste fodbold, og det skal de forsøge at gøre igen lørdag aften, hvis de skal gøre sig håb om den første pokaltitel siden 2010.