Copa del Rey finale: Derfor vinder Barcelona!

Fordi de er det bedste hold! Ret beset kunne vi stoppe debatten der, men nu er fodbold heldigvis mere kompleks end som så, og derfor kræver det selvfølgelig en uddybning.

Af Nicolai Lisberg, Barcelona

Den 116. Udgave af Copa del Rey står for døren lørdag aften, når Wanda Metropolitano ligger stadion til opgøret mellem FC Barcelona og Sevilla FC. En kamp hvor Barcelona alt andet lige må påtage sig rollen som forholdsvis klare favoritter.

Formen – ubesejrede i La Liga

Det kan godt være, at spillet ikke altid er sprudlende, men resultaterne fejler ikke noget på spansk jord. Barcelona er fortsat ubesejrede i La Liga i denne sæson, og sidste nederlag i den hjemlige liga ligger mere end et år tilbage. I midtugen lykkedes det at få et point med fra den svære udekamp i Vigo, og dermed er catalonierne nu ubesejret i 40 kampe i træk. En kamp hvor Barcelona sparede blandt andre Messi, Suárez, Piqué, Umtiti, Alba og Busquets, der alle fik et tiltrængt hvil før finalen. Og kigger vi på den indbyrdes form mellem de to mandskaber, så har Barcelona vundet otte af de seneste ti kampe, mens en enkelt er endt uafgjort, ligesom en enkelt er tabt.

Messi

Hvis der var nogen, der stadig var i tvivl om argentinerens betydning, så blev de mindet om den tirsdag aften. Celta Vigo sad på spillet og var farligst, men da Messi kom på banen, trak de sig automatisk længere tilbage. Det var ikke fordi, han i den halve time han fik, gjorde det store væsen af sig, men hans blotte tilstedeværelse var med til at ændre kampbilledet. Og det er vel at mærke den betydning han har, når han ikke for alvor er aktiv i spillet. Med 29 mål er han topscorer i la Liga, ligesom han topper listen for flest oplæg med 12 af slagsen, og argentineren er både den mest scorende og assisterende spiller i La Ligas historie. Pep Guardiola sagde tidligere på sæsonen, at det hold der har Messi har størst chance for at vinde Champions League. Det holdte som bekendt ikke stik, men så lad os omskrive det til, at det hold der har Messi har størst chance for at vinde Copa del Rey. Nogen gange er fodbold så såre simpelt.

Taber sjældent finaler

Copa del Rey finalen i 2014 på Mestalla huskes nok bedst for Gareth Bale, der oversprintede Marc Bartra på sidelinjen, selvom han blev presset ud af banen af spanieren. Et mindeværdigt øjeblik i pokalturneringen, men også et mindeværdigt øjeblik i den forstand, at det var en af få gange, at Barcelona tabte en finale, der bliver spillet over en kamp. For mens de har lidt et par nederlag i den Spanske Supercopa først på sæsonen, så har de vundet de sidste tre Copa del Rey finaler, de har været i, de seneste syv europæiske finaler (Fem gange Champions League, to gange Cup Winners Cup), de har spillet sig frem til, og de seneste tre europæiske Supercup finaler.

Det defensive bolværk

Når vi taler Barcelona, taler vi oftest om den offensive styrke. Catalonierne er da også det mandskab, der har scoret flest mål i sæsonen, men det er deres defensive dyder, der er mest imponerende. Ter Stegen har holdt et exceptionelt højt niveau gennem hele sæsonen, mens Umtiti trods formnedgang på det seneste har været La Ligas bedste midterforsvar set over en hel sæson. Piqué er stadig en dygtig stopper, mens Jordi Alba har nydt godt af den ekstra plads, han har fået i det fremadrettede spil grundet Neymar afgang og formationsskifte. Netop det, at Valverde i næsten hele sæsonen har valgt at spille med en ekstra mand på midten har gjort, at Barcelona er blevet mere kompakte og mindre sårbare over for hurtige omstillinger. 19 indkasserede mål er i stærk kontrast til Sevillas mål i eget net. Flere end Malaga, der ligger sidst!

Kongerne af Kongens turnering

Det er næppe nogen overraskelse, at Barcelona er den ene part i lørdagens finale. Faktisk, vil man næsten kunne gå så langt at sige, at det ville være en skuffelse, hvis ikke de var nået frem til finalen. De har vundet de sidste tre udgaver, været i finalen i seks ud af de seneste syv gange, og de er da også turneringens mest vindende hold med hele 29 pokaler. Seks flere end nærmeste forfølger fra Athletic Club og hele 24 flere end lørdagens modstander fra Sevilla. I dette års udgave blev det til et nederlag mod Espanyol i den første kamp i kvartfinalen, men senest Barcelona led et samlet nederlag i pokalturneringen var tilbage i 2014, hvor Real Madrid vandt i ekstratid på føromtalte mål af Gareth Bale.