7 gode grunde til, at Real Madrid kan vinde El Clásico

Verdens største fodboldkamp – El Clásico – byder på tindrende triumfer og svigefulde nederlag. Kampe mellem Real Madrid og Barcelona har deres helt egen dynamik. Her er syv grunde til, at Real Madrid måske kan komme sejrrigt ud af løjerne.

Af Bo Kampmann Walther

1. Jeg er den bedste

”Hvis jeg havde vundet fem Ballon d’Or, ville jeg også kalde mig selv historiens bedste spiller”, udtalte legenden Rivaldo for nylig. Og så var der pludselig en vis legitimitet omkring Cristiano Ronaldo, der som bekendt hævder, at han er den mest komplette fodboldspiller i klodens historie.

Hvor meget der er mediespin eller patologisk ærlighed, skal her være usagt. Faktum er blot, at Real Madrids offensive fyrste går ind til opgøret lørdag mod Barcelona med overskud og mål i støvlerne. Faktisk er han helt lige i målscore med rivalen Lionel Messi. I Champions League har han gjort rent bord og fortsætter dermed tendensen fra sidste sæson, og senest scorede han det ene, afgørende mål i finalen i klubverdensmesterskaberne.

Samspil med Karim Benzema eller ej – to ting er vigtige for Reals selvtillid: Lige nu virker Ronaldo som en mand, der kan afgøre kampe mere eller mindre alene. Og hvis der er noget, der kan sætte Ronaldo op, er det individuelle konkurrencer, stats og udsigten til at sidde alene på tronen.

2. Fuld fart på flankerne

Begge har været skadet i sæsonen. Den første kom hurtigt tilbage i storform. Den anden mangler stadig et par meter. Dani Carvajal og Marcelo, sidste år udråbt som verdens bedste back-duo, er så småt ved igen at udgøre en vital trussel på grønsværen.

I sidste Clásico blev Marcelo overløbet (og overlistet) flere gange, men han har forhåbentlig læst på lektien. En duo med præcision i benene kan gøre forskellen mellem hovedløs indover-til-en-fri-mand og intelligent offensiv.

3. Modric!

Den elegante kroat blev kåret til Man of the Match i klub VM-finalen mod Gremio. Han har haft et dyk i efteråret 2017, men med en storspillende Modric, der på én gang er holdets puls, dynamo og offensive strateg, har Real Madrid det vigtigste kombi-våben af dem alle: En fantastisk midtbane, stabilitet og midlet til at overrumple.

4. Vor mand på bænken

Efter et sandt skadeshelvede er der håb forude for både Gareth Bale og Real Madrid. Den 28-årige waliser har præsteret fornemt i de seneste kampe. Han skulle ikke have mange sekunder på banen, før både Copa del Rey og VM-finaleplads var sikret. Bale tilfører fart, teknik og præcision – men også passion og determinisme til et mandskab, der ellers kan have en tendens til at falde både i stamina og opfindsomhed. Seneste forlydender er, at Bale starter Clásico på bænken, men som superindskifteren over dem alle kan Bale meget passende være dét es i ærmet, Barca lige præcis ikke har.

5. Vi er de brede fra Madrid

Ved siden af spilfilosofi – klichéen er, at Barcelona har den i blodet, mens Real Madrid bare køber den – har det været vendt og drejet i mange år, hvem af de to, der har den bredeste og mest komplette trup.

Her må Real trods alt sejre. De store, spanske sportsaviser har i ugens løb hæftet sig ved, at det faktisk er en luksus for Zidane at kunne operere med spillere som Borja Mayoral, Nacho og – ikke mindst – Lucas Vázquez. Den sidste er overhovedet ikke så spektakulær som sidste sæsons Alvaro Morata og James Rodríguez, men han gør noget andet vigtigt: Han giver plads og rum til midtbanespillere som Toni Kroos og Luka Modric. Han gør de andre spillere bedre.

6. Det handler om at vinde

Det kan lyde banalt, for har alle hold det ikke sådan? Jo, alle vil vinde. Alle vil kæmpe til sidste sveddråbe og krampeforstrækning. Men Real Madrid har, kan man mene, et ekstra gear, måske ligefrem et ekstra kromosom på dén konto. Kampen på lørdag 23. december 2017 er udråbt til vind-eller-forsvind-match. Vinder Real ikke, er ligaen så godt som tabt. Pistolen i tindingen er ikke noget dårligt udgangspunkt for Real. De trives i sådan en kultur.

Eneste udfordring er blot: Herlighederne foregår på Bernabéu. Camp Nou havde været bedre.

7. Giv mig diamanter!

Til sidst en taktisk kommentar. Jeg har tidligere klaget over en lidt gumpetung 4-3-1-2-opstilling med 6’ere på linje og alt for langt op til en kreativ offensiv og en flagrende Isco i smørhullet som konsekvens.

Men kampen mod Gremio (og til dels mod Sevilla i ligaen) viste, at Real med forholdsvis enkle midler (læs: en Modric back in bizz) kan vende skuden til 4-1-3-2, hvor Casemiro mere entydigt er skraldemanden, men dog kan skyde med frem (lige som Khedira gjorde tidligere), og hvor de igangsættende islæt er overladt til Modric og Kroos (hvilket også skubber Isco længere derop, hvor han hører til). 4-1-3-2-systemet har også den klare fordel, at det let og elegant kan forfines i diamanten (4-1-2-1-2), især når fullbackerne både evner at polstre midtbanen og udgøre en offensiv trussel i bredden.

Det er de ting, jeg kigger efter, når der er kickoff til klodens største og bedste fodboldbegivenhed. Én ting er sikkert: Der skal nok komme mål.