Simon Kjær: Skal aldrig spille for Magath igen

Simon Kjær har haft den tvivlsomme oplevelse at spiller under den berygtede træner Felix Magath. Det skal han aldrig igen, fortæller han her til NordicBet.

Af Tom Carstensen

Det er ganske enkelt nogle gange det glade vanvid at spille under den berømte – og berygtede – tyske træner Felix Magath.

Historierne om han er sevet ud løbende i hans karriere, og flere danskere har spillet under ham. En af dem er Simon Kjær. Det er ikke noget, han tænker tilbage med med glæde.

”Jeg skulle aldrig være kommet tilbage til Felix Magath efter jeg var lejet ud til Roma,” siger Simon Kjær og fortsætter:

”Han er en meget speciel type. Han vil bare bryde folk ned,” siger Kjær og fortæller om sin oplevelse med Magath, hvor Magath konstant til Kjær fortalte, at han ville bygge forsvaret op om ham. Men samtidig hørte Kjær konstant rygter fra andre om, at træneren faktisk ville af med den danske midterforsvarer.

”Han sad og klappede mig på skulderen og spurgte mig, hvor jeg gerne ville hen i min karriere. Jeg sagde, jeg ville til en af de største klubber og spille Champions League. Det skulle han nok hjælpe mig med,” sagde han. 

Men rygterne tog til.

”Jeg får flere og flere opkald fra forskellige personer, der siger, han gerne vil have mig væk. Men jeg spurgte ham face to face flere gange, og han sagde, han ville have, jeg blev. Så kommer jeg til træning fire-fem dage før vinduet lukker, og så sidder der to nye midterforsvarere i omklædningsrummet. Efter træningen hiver han fat i mig og siger, at enten finder jeg en ny klub eller også kommer jeg til at sidde på tribunen resten af året. Det forstår jeg bare ikke. Det er en person, jeg aldrig får respekt for igen,” siger Kjær og dømmer Magath ude i moderne fodbold.

”Den træner fungerer ikke i den slags fodbold, der bliver spillet i dag”

Hvorfor tror du, han er sådan som leder? Det lyder jo som en mærkelig tilgang at have til andre mennesker.

”Hvis jeg skulle fortsætte med alle de historier, jeg kan og hvad jeg har hørt… Jeg har også talt med William Kvist om ham, hvor han også fortalte historier om den kære Magath. Og Kahlenberg fortalte mig, at de på en tur til Kina skulle spille to kampe. Til taktikmødet brugte Magath tyve minutter på mentalt at save to spillere midt over. Den ene havde han selv købt. Han vil bryde folk ned mentalt, så de bliver maskiner og bare løber og løber,” siger Kjær og fortæller om en af sine egne oplevelser.

”Jeg var på træningslejr med ham. Efter en uge er man træt. Vi trænede tre gange om dagen, og vi blev ødelagt til hver træning. Efter en uge kunne man knap nok gå. Så får vi at vide, vi skal sætte os ud i bussen. Man kunne ikke stå op mere. Så kommer han ind og siger: Drenge – vi kører ikke bus. Vi cykler.

Det handler om at bryde en mentalt ned, så man ikke tænker mere. Det kunne jeg ikke fungere under.”

Det er langt fra kun Simon Kjær, der har haft oplevelser med Magath af den slags. Steve Sidwell spillede under Magath i Fulham og har fortalt Magath måske ikke kunne redde Titanic, men dem der overlevede ville være de mest fitte mennesker i verden, fordi han bare har pisket dem igennem.

Og det første, der kommer op, når man søger på Magath i Google er ordet ost. Det peger tilbage på en mildt sagt alternativ behandlingsmetode, den gale tysker sværger til. Den tidligere FCK-spiller Brede Hangeland har fortalt, at han blev bedt om at behandle sin lårskade med en blanding af alkohol blandet op med smøreost – og daglige telefonopkald til sin mor. Ja, daglige telefonopkald til sin mor. Kombinationen af de ting skulle helbrede lårskaden. Her kan den vildeste alternative behandler dårligt være med.

Steve Sidwell fortalte også i London Evening Standard, at de havde tabt en kamp, hvor Magath ikke mente, spillerne havde positionereret sig godt nok på banen. Til næste træning blev de bedt om i 50 minutter at stå på deres pladser og kigge fremad i regn og blæst. Bare stå. Ingen bevægelse. Ingen øjenkontakt.

”Jeg har hørt, at han gjorde det i Bayern München også. Det pissede ned, og så havde han sagt til spillerne de skulle stå på deres positioner til han fløjtede. Så havde de stået der i 45 minutter. Så havde han fløjtet af og bedt dem om at gå over på den anden side af banen. Der stod de så i 45 minutter mere. Og så havde han sagt til dem, at det var sådan de spillede i går,” siger Simon Kjær, der brugte oplevelsen med Magath postivt.

”Det var en god erfaring, og det endte lykkeligt. Han blev fyret og jeg spillede fast igen. Det var en interessant periode i min karriere. Det handler om at lære af de nedture, man har, og det handler om, hvordan man kommer ud på den anden side,” siger Simon Kjær, der efterfølgende kom til Lille, hvor han blev en kæmpe succes.