Simon Kjær: Fra lille Lund til verdens største ligaer

Simon Kjær er personificeringen af det rå talent, der har taget turen fra en lille klub til de største europæiske scener.

NordicBets ambassadør er i dag i verdenseliten blandt forsvarsspillere, men det var der næppe mange, der forventede, da den blonde knægt fra Horsens-egnen begyndte at sparke til en bold i Lund IF.

Op gennem drengeårene spirede imidlertid et betydeligt talent, og FC Midtjylland begyndte tidligt at holde øje med årgang ’89eren, der som ynglingespiller fast blev placeret i centerforsvaret. 

FC Midtjylland forædlede talentet

Simon Kjær skiftede som teenager lille Lund IF ud med AC Horsens, hvor han blev udtaget til regionsholdet ’Jysk Hold’. Herefter fulgte det oplagte skifte til FC Midtjyllands store talentfabrik i Herning, og herfra gik det slag i slag for naturtalentet. Ikke mindst træningen med FC Midtjyllands fysisk stærke og dribledygtige afrikanske spillere lærte Simon Kjær meget. Han var ganske enkelt nødt til at blive en bedre fodspillere for at kunne dæmme op for holdkammeraterne til træning. Det rykkede hans barre, og så gik det stærkt.

Faktisk udviklede unge Kjær sig så hurtigt, at midtjyderne kun i kort tid fik glæde af ham som forsvarsmakker til Magnus Troest på førsteholdet. En rolle han tilmed fik på et afbud, da Winston Reid blev skadet. Den chance greb han og vandt sølvmedaljerne med de sortblusede.

Og selv før han for første gang startede inde for ulvene, så havde det store udland fået øjnene op for de kvaliteter, som FC Midtjylland dygtigt forædlede.

I en ungdomsturnering i 2006 blev han spottet af franske Lille, der bød på ham, men FC Midtjylland takkede pænt nej.

Efter forfremmelsen fra FC Midtjyllands ungdomsrækker til førsteholdet i januar 2007 så inviterede selveste Real Madrid til prøvetræning august samme år. Her imponerende unge Kjær så meget, at kongeklubben var klar til at købe ham, men FC Midtjylland sagde nej. Med selveste Real Madrid blandt bejlerne så var det kun et spørgsmål om kort tid, før FC Midtjylland måtte slippe ham. Det blev Palermo, som vinteren 2008 overhalede Chelsea og Middlesbrough indenom, og ifølge dagspressen lagde 30 millioner kroner for stortalentet, der bare 18 år gammel rykkede til Serie A.

Palermo blev ‘pretty in pink’

Palermo med de lyserøde kulttrøjer er berømt og berygtet i fodboldens verden, men med beliggenhed på Sicilien så må bølgerne nødvendigvis gå lidt højt. Klubejer Maurizio Zamparini er kendt for at have en særdeles kort lunte, og trænere kommer og går med tidevandet i den smukke sicilianske by, men den koleriske italiener havde sammen med sportschef Walter Sabatini en langsigtet plan med den unge dansker.

Palermo havde nemlig siden ungdomsturneringen Viareggio år forinden holdt øje med det danske talent. Den italienske fodboldkultur er skruet sådan sammen, at de italienske klubber kun tager til Norden for at se efter spillere, hvis der er en virkelig god grund til det. Hvorfor skulle de? De har jo selv verdens bedste fodboldskole, hvis du spørger italienerne. 

Men netop turneringen i Viareggio er et fluepapir for italienske scouts, og Palermos udsendte så noget i Simon Kjær, der fik ham flittigt til at notere på blokken.

Danskeren var derfor på ingen måde købt i blinde, og da han i oktober 2008 blev sendt på banen til debut mod Fiorentina var det bare første skridt frem mod et storstilet salg.

Zamparini og Sabatini så store muligheder i danskeren. Som spiller med store videresalgsmuligheder. Sådan er moderne fodbold, og det lærte Simon Kjær her i kampene mod Serie A’s bedste spillere med indsatser, der hurtigt gav ham ros i støvlelandets presse. Nå ja, så lærte han også, at det ikke kan betale sig at kaste penge efter store, dyre biler når man bor på Sicilien. Når høj og lav skal finde rundt i Palermos mylder eller finde en p-plads ved den skønne Mondello strand så er buler allemandseje. Sicilien er de små, kvikke og bulede bilers ø.

Simon Kjær udgjorde hurtigt en stærk forsvarsduo med Cesare Bovo, og han blev efter den første sæson i Serie A belønnet med en fornem hæder af sportsavisen La Gazetta sammen med forbilledet Paolo Maldini. Mere hæder fulgte, da Simon Kjær i 2009 blev kåret til årets danske talent foran Nicklas Bendtner og underskrev en ny og forbedret kontrakt med Palermo. Karrieren som udlandsprof var i sandhed begyndt som ’pretty in pink’, men den skulle hurtigt gå fra lyserød til lysegrøn.

Et dansk talent med stort potentiale

Danskeren var derfor på ingen måde købt i blinde, og da han i oktober 2008 blev sendt på banen til debut mod Fiorentina var det bare første skridt frem mod et storstilet salg.

Zamparini og Sabatini så store muligheder i danskeren. Som udviklingsspiller med store videresalgsmuligheder. Sådan er moderne fodbold, og det lærte Simon Kjær her i kampene mod Serie A’s bedste spillere med indsatser, der hurtigt gav ham ros i støvlelandets presse. Nå ja, så lærte han også, at det ikke kan betale sig at kaste penge efter store, dyre biler, når man bor på Sicilien. Når høj og lav skal finde rundt i Palermos mylder eller finde en p-plads ved den skønne Mondello strand så er buler i bilen allemandseje. Sicilien er de små, kvikke og bulede bilers ø.

Simon Kjær udgjorde hurtigt en stærk forsvarsduo med Cesare Bovo, og blev i 2009 kåret til årets danske talent foran Nicklas Bendtner og underskrev en ny og forbedret kontrakt med Palermo. Karrieren som udlandsprof var i sandhed begyndt som ’pretty in pink’, men den skulle hurtigt gå fra lyserød til lysegrøn.

Wolfsburgs ulve uden bid

Sommeren 2010 var tyk af rygter om et forestående klubskifte, og det lignede næste stop for Simon Kjær ville blive Premier League, men tyske Wolfsburg lagde målrettet de knap 13,5 millioner euro for danskeren, som Palermo forlangte.

Simon Kjær var ikke færdigudviklet som fodboldspiller, men den lektie som han håbet at lære i tysk fodbold var ikke den erfaring, som han endte med at gøre sig. Men opholdet i Tyskland blev samtidig et bevis på, at hvor andre unge danskere ofte giver op og tager hjem, så holdt Simon Kjær hovedet højt.

Skiftet til Bundesligaen og bilbyen Wolfsburg blev anderledes for Simon Kjær, end han forventede. Simon Kjær blev købt i juni 2010, blot en måned efter Wolfsburg ansatte Steve McClaren som træner, men englænderen kunne ikke spillet til at fungere.

Den tidligere engelske landstræner havde vundet den hollandske liga, men hans forsøg på at fusionere den hollandske spillestil med Bundesligaens tradition for at køre mand mod mand i forsvaret faldt ikke heldigt ud. Forsvarskæden blev igen og igen trukket fra hinanden og de store huller udnyttede modstanderne til at score. Den tyske presses kritik faldt på spillerne, men reelt kæmpede de grønblusede spillere, med Simon Kjær som starter i alle kampe en forgæves kamp mod et spilsystem, der ikke fungerede fra dag. Steve McClaren blev fyret i februar 2011, og klubledelsen henvendte sig til Felix Magath. En træner af den gamle tyske skole kendt for at kunne tage spilleglæden fra enhver og anvende mildest talt alternative træningsmetoder. Eksempelvis forsøgte år senere som træner i Fulham at behandle Brede Hangelands lårskade med ost. Den lader vi lige stå et øjeblik.

Felix Magath langede omgående ud efter Steve McClaren og spillertruppen. Spillerne var dovne og ude af form, lød det fra den kontroversielle Magath, men trænerveteranen nød en stor stjerne hos ledelsen, da han et par sæsoner tidligere havde gjort Wolfsburg til tyske mestre.

Simon Kjær erkendte efterfølgende, at han ikke var Magaths kop te, men den danske landsholdsspiller var ikke til at komme udenom, når koleriske Magath satte sit hold. Kjær fik i sæsonen 32 ud af 34 kampe fra start den sæson og spillede fuld tid i de 31 af dem.

Roma og den evige stad

Simon Kjær har en stor stjerne i Serie A, og da Palermos tidligere sportschef Sabatini nu var i Roma, så gik turen videre til den italienske hovedstad. Efter lidt indledende transferforviklinger så endte Wolfsburg med at godkende en låneaftale gældende for sæsonen 2011/12 med en købsoption.

Roma havde store forventninger til netop den sæson. Spanske Luis Enrique var hentet ind som træner, men den tidligere Barcelona-spillers ideer om tiki-taka holdt ikke vandt i italiensk fodbold. Og dermed blev det til endnu en sæson for Simon Kjær, hvor en rodet og ikkefungerende spillestil kastede kritik af sig til spillertruppen.

Romerne sluttede udenfor de europæiske pladser og Enrique forlod klubben. Det samme gjorde Simon Kjær, da Roma ikke havde pengene til at indfri den købsoption, der var indbygget i lejekontrakten.

Tilbage til Wolfsburg

Simon Kjær blev ikke just modtaget med åbne arme i Wolfsburg. Felix Magath meldte ud, at han ikke ønskede at gøre brug af danskeren, men de to indgik dog en våbenhvile. Efter otte ligakampe lå Wolfsburg i den tunge ende af tabellen, og tilfældet Magath blev fyret. Simon Kjær fik 25 kampe i alle turneringer i sæsonen 2012/13, og det var blevet til flere, hvis ikke det havde været for to skadespauser i den sæson. Statistikken taler for sig selv med Simon Kjær som Wolfsburgs mest pasningsstærke forsvarsspiller og kun Naldo var bedre i tacklingerne – Kjær vandt 65, 26 af sine nærkampe og var med fire gange en hyppigere gæst på Ugens Hold i fodboldavisen Kicker end store tyske navne som Hummels, Müller og Reus. Selv om der var godt med kampe med Simon Kjær på holdkortet, så var det tydeligt, at hans fremtid ikke lå i bilbyen.

Lille blev de store med Simon Kjær

Sommeren 2013 fik Lille omsider præsenteret Simon Kjær i den hvide trøje. Franskmændene havde i ungdomsårene snøren ude efter ham, men her lykkedes det dem at hente ham som etableret spiller til den nordfranske industriby. Det ægteskab blev lykkeligt. For Simon Kjær handlede det ikke mindst om igen at få fast spilletid og fodboldglæden tilbage efter tiden med Magath.

Under Kjærs ledelse lukkede Lille blot 26 mål ind i ligaen med rækkens næstbedste forsvar, hvad angår indkasserede mål og flest clean sheets. Der var et overvældende antal roser til danskeren fra de franske medier med konstant optrædener på ugens hold i forskellige toneangivende medier. Roser der resulterede i en fornem hæder, da han kom på årets hold i den franske liga i sæsonen 2013/14. Sportsavisen l’Equipe havde ham tilmed på årets hold foran Paris SG’ duoen David Luiz og Thiago Silva.

Det blev til bronzemedaljer i ligaen for danskeren nu med kælenavnet ’Le Viking’.

Sommeren 2014 piblede det igen frem med transferrygter, men danskeren blev. Andre nøglespillere forlod Lille, og det nordfranske fodboldflagskib tabte vind i sejlene i sæsonen 2014/15. Heldet var ikke med dem i lodtrækningen til kvalifikationen til Champions Leagues gruppespil, hvor FC Porto kom op af hatten. De tidligere vindere af turneringen gjorde kort proces med Lille og vandt samlet 3-0. I ligaen sluttede Lille på en hæderlig ottendeplads, men dog langt fra de europæiske billetter.

Det stod klart at skulle ambitiøse Kjær få drømmen om Champions League indfriet, ja så krævede det et klubskifte.

Velkommen til Istanbuls fodboldgale inferno

For en grundpris på 7,7 millioner euro, der senere steg til en samlet pris på 10 millioner euro, blev Simon Kjær bogstavelig talt købt ind i og til fodboldvarmen. Den tyrkiske storklub Fenerbahce investerede voldsomt i spillertruppen op til 2015/16 sæsonen blandt andre med den danske landsholdsspiller til at afstive forsvaret. Missionen og ambitionen var klar. Den store Istanbul-klub skulle vinde mesterskabet og i Champions League med spillere som Simon Kjær, Robin van Persie og Nani ombord, og det foran 50.000 fodboldgale fans på hjemmebanen.

Fodbold i Tyrkiet er ikke bare en sport. Det er en religion og et inferno af følelser. Vigtigere end liv og død så presset på spillerne for at levere varen er enormt i en klub, der som Fenerbahce har millioner af fanatiske fans.

Igen faldt Simon Kjær og co. på tærsklen til Champions Leagues gruppespil med et samlet 3-0 nederlag til Shakhtar Donetsk’ brasilianerberigede mandskab. I ligaen blev det til sølvmedaljer efter rivalerne Besiktas, men det gav dog et nyt skud i forsøget på at gå i mesterholdenes turnerings gruppespil.

Igen faldt det tyrkiske storhold i playoff-runden. Denne gang til Monaco, der senere henrykkede høj og lav i turneringen, men Fenerbahce måtte igen nøjes med Europa League. I ligaen blev det i sæsonen 2016/17 til en tredjeplads med Kjær som en af klubbens tre kaptajner. Nu med kælenavnet ’Thor’ – Fenerbahces fans havde i den grad taget den stærke stopper til sig.

De store investeringer i spillertruppen begyndte nu at mærke klubbens budgetter og uden udsigt til Champions League så måtte Fenerbahce åbne op for spillersalg for at lette lønbudgettet.

Sevilla og Champions League

Flere klubber var inde i billedet, men spanske Sevilla kunne tilbyde præcis det, som Simon Kjær skulle bruge. Verdens bedste liga, ambitioner om topplacering samt Champions League.

Andre danskere som Christian Poulsen og Michael Krohn-Dehli havde haft en god tid i Andalusien, så Simon Kjær var ikke i tvivl, da spanierne henvendte sig.

På den europæiske scene blev det en god første sæson for danskeren, der nåede kvartfinalerne i Champions League. Ikke mindst takket være en opsigtsvækkende samlet sejr over Manchester United før FC Bayern blev endestationen.

Konkurrencen i La Liga er knivspark, og et ulykkeligt samarbejde med den italienske træner og tidligere Roma-stjerne Montella kostede Sevilla værdifulde point i ligaen. Det ender dog med en billet til næste sæsons Europa League og sæsonens kampagne endte trods alt med en finaleplads i den spanske pokalturnering. Uden en skadet Simon Kjær blev Sevilla sænket med hele 5-0 af FC Barcelona, og dermed mistede Montella jobbet.

Det ændrer dog ikke på billedet af en samlet godkendt første sæson i La Liga af NordicBets ambassadør, Simon Kjær.

Landsholdet – fra kanin til anfører

Simon Kjær blev i 2016 den yngste landsholdsanfører nogensinde. Som ungdomsspiller spillede han 14 kampe på forskellige ungdomslandshold, og selv om skiftet til Palermo vakte opsigt så var det alligevel noget af en kanin, som Morten Olsen trak op af hatten i 2009. Da den tidligere landstræner udtog den unge forsvarsspiller til a-landsholdet til den vigtige VM-kval kamp mod Sverige i Stockholm, så kom det bag på de fleste. Morten Olsen var imidlertid ret imponeret af den unge stopper, og så ham og Per Krøldrup som de oplagte til at konkurrere om pensionerede Martin Laursens plads ved siden af Daniel Agger i centerblokken.

I første omgang var Krøldrup duellen, men en skade til kampen i Stockholm sendte Simon Kjær på banen fra start mod svenskerne. Danmark vandt 1-0, kursen mod VM i Sydafrika var sat, og Simon Kjær spillede hele kampen til stor ros. Det på trods af han døjede med en mindre skade op til kampen.

Siden har Simon Kjær ikke set sig tilbage. Han har været fast starter på landsholdet lige siden og har rundet 75 kampes jubilæet.

Kjærs slutrundeerfaring

Simon Kjær har deltaget i to slutrunder med det danske landshold. VM 2010 og EM 2012.

Ved VM i Sydafrika blev til nederlag til Holland, derefter sejr over Cameroun før et hurtigt spillende japansk mandskab understregede behovet for et dansk generationsskifte med et svigende nederlag.

Den generation havde Simon Kjær, Daniel Agger og Nicklas Bendtner som nøglefigurer. Det blev i første omgang til en EM-billet, hvor det trods alt blev til sejr over Holland i en ualmindelig hård gruppe, der bød på knebne nederlag til Portugal og Tyskland.

VM 2018 bliver Danmarks første slutrunde siden 2012, og den første slutrunde under ledelse af norske Åge Hareide. Men Simon Kjær er stadig med, og det som den eneste med reel slutrundeerfaring. Christian Eriksen og William Kvist var også med i 2010, men som periferispillere modsat stamspiller Kjær. Nu venter en ny slutrunde på den danske vikingforsvarer, der har taget rejsen fra lille Lund til landsholdenes største scene. Nu som rød-hvid anfører.  

FC Midtjylland fra 2006 til 2008

US Cittá de Palermo fra 2008 til 2019

VfL Wolfsburg fra 2010 til 2011

AS Roma fra 2011 til 2012

VfL Wolfsburg fra 2012 til 2013

OSC Lille fra 2013 til 2015

Fenerbahce A.S. fra 2015 til 2017

Sevilla FC fra 2017 til nu

A-landsholdet: 76 kampe (3 mål, 8 gule kort, 0 røde kort)

U21-landsholdet: 2 kampe

U20-landsholdet: 1 kamp

U19-landsholdet: 10 kampe

U18-landsholdet: 1 kamp