Optakt fra London: Engelske fans vælter Madrid og markedet vinder igen

Foto: TT

Champions League-finalen står for døren, og det betyder Madrid vil stå på den anden ende. Og pakket ind i ’Union Jack’. Der ventes hele 150.000 engelske fans til den spanske hovedstad, når Tottenham og Liverpool tager livtag i sæsonens største europæiske kamp. Det er flere, end der er indbyggere i fodboldbyen Blackburn.

Heraf kommer der mindst 80.000 fans fra Liverpool og muligvis flere, da alle flyafgange støvsuges for ledige billetter i disse timer.

Af Søren Sorgenfri

Engelske fans rejser i stort tal

John Lennon Airport i Liverpool alene melder om dobbelt så mange rejsende til Champions League-finalen i år end finalen sidste år.

Der er blot to gode times flyvetid fra Liverpool til Madrid, hvorfor de rødblusede fans rejser af sted i større tal end da de sidste år stod i finalen i Kiev.

Det samme gælder Tottenhams fans, der ikke vil gå glip af klubbens første europæiske finale siden 1984.

Der venter med andre ord en engelsk fodboldfest i det spanske med flag, sang og rigelige mængder øl i Madrids gader indtil kampen begynder på Wanda Metropolitano, men en fest har en pris. I kolde kontanter i dette tilfælde.

Dyr rejse til Madrid

For en sådan fan-fest kommer uvilkårligt i kløerne på markedskræfterne, og man tager næppe fejl, hvis udbydere af kviklån har kronede dage i det engelske i disse dage. For pilgrimsrejsen til Madrid bliver svimlende dyr for de engelske fodboldfans.

Så snart det stod klart, at Liverpool havde gjort det umulige og fuldført det comeback ingen ventede i semifinalen mod Barcelona, så gik trafikken på lavpris-flyselskabernes hjemmeside voldsomt i vejret. Priserne gik med og mindsteprisen nåede hurtigt 5000 kroner for tur/retur. Senere kravlede mindsteprisen på afgange fra nabobyen Manchester endnu længere op med en mindstepris på næsten 10.000 kroner ifølge Daily Mail.

Engelske fans bliver flået

Hoteller og private udlejere fulgte hurtigt med. To nætter i Madrid kan nu ikke findes til under 9000 kroner, og det er ikke hverdagspriser i den spanske hovedstad, der til hverdag ikke er i top ti over verdens dyreste hotelbyer, men i Champions League-weekenden ligger over gennemsnitsprisen på hotelværelser New Yorks, der ellers er førende ud i dyre hotelværelser.

Selv en køje i en sovesal på byens vandrehjem koster nu knap 2500 kroner for en nat.

Liverpools borgmester Steve Rotheram (labour) har langet ud efter blandt andre Easy Jet for at skrue priserne massivt i vejret, men flyselskabet undskylder sig med, at det er udbud og efterspørgsel, der fastsætter priserne og forsikrer, at priserne skam ikke fastsættes ’kunstigt’.

Der meldes om samme priser på afgange fra Londons mange lufthavne til Madrid.

Men hvis skyld er det? Fansene, køberne, kan jo bare holde muldvarpen i lommen og se kampen fra sofaen i en ’another cup of tea darling’ stemning.

Men det er ikke kun de rejsende fans, der kan se frem til et dyk i lommerne. Selv enkelte og populære pubber i Liverpool, der normalt er gratis at komme ind på vil kræve mere end 100 kroner i entre for at se kampen på storskærm med ligesindede. Hvilket naturligvis har vakt harme på fansenes sociale medier. Men uanset hvem der vinder kampen, så fansene råbe og skrige og blive forargede. Markedet vinder hver gang.