Kuhns klumme: Det dufter af fodbold i Vejle

Efter en runde i Superligaen præget af ekstremt dårligt fodboldvejr med frosne, snebeklædte baner og få tilskuere som følge heraf, er det nu NordicBet LIGA, der fredag får fornøjelsen af de noget uvante forhold. Forårssæsonen åbnes fredag med et brag af en kamp mellem rækkens nummer 1, Vejle Boldklub og rækkens nummer 2, Thisted FC. Kampen spilles på et dejligt stadion i Vejle, hvor jeg forventer, der til denne kamp kommer flere tilskuere end til visse af kampene denne runde i Superligaen. Da Vejle er NordicBet LIGAens bedste hjemmehold, og Thisted tilmed er rækkens bedste udehold, er kampen i sig selv meget interessant rent sportsligt. Når Vejle Kommune så tilmed støtter klubben med gratis entré til alle børn og unge under 18 år, viser det, at det her er en kamp af stor betydning.

Det er ikke overraskende, at kommunen gerne vil støtte byens hold, da man jo altid har sagt, at der ”dufter af fodbold” i Vejle. Vejle er historisk set én af landets store klubber med koryfæer som Allan Simonsen, Preben Elkjær og Thomas Gravesen. Klubben og byen lægger ikke skjul på, at det er den klare målsætning at rykke direkte op fra NordicBet LIGSen til Superligaen. Jeg synes, det er forfriskende af en dansk klub at komme med sådan en udmelding, og det vidner både om stor tro på egne evner, men også en enorm lyst til igen at blive et flagskib for byen, Vejle.

I starten af denne sæson tiltrådte noget så atypisk som en italiensk cheftræner i Vejle Boldklub. Adolfo Sormani kom til klubben efter en fortid med assistentroller i flere af de store europæiske klubber. Hans indtog i klubben må siges at have medført stor succes. Sormani virker som en klassisk italiensk træner, for hvem resultatet kommer før alt andet, men ikke desto mindre vil han også gerne spille fodbold. Flere spillere har udtalt sig om Sormanis ledelsesstil, der tyder på at minde meget om Zornigers – en anden udenlandsk træner i dansk fodbold. Det er med hård træningsdisciplin og klare instrukser på, hvad der forventes af spillerne, hvilket nok især kan mærkes i form af mange hårde træninger, der stiller store krav til spillernes fysik. Hvis spillerne ikke lever op til det, der forventes af dem, hvad enten det er fodboldmæssigt eller i forhold til opførsel, er Sormani ikke bange for at skride til handling. Det er bl.a. eksemplificeret ved, at han i november smed tre af klubbens bedste spillere ud af truppen, da de ikke havde levet op til klubbens regel med ”holdet over alt”. Hvor mange danske trænere havde haft modet til at smide tre af de bedste spillere ud af truppen inden en vigtig kamp (som man i øvrigt endte med at tabe)? En anden træner, der kan drages paralleller til, er Erik Hamrén, som jeg selv havde fornøjelsen af at arbejde sammen med i AaB. Han stod for at indføre en hidtil uset professionalisme til hele spillertruppen og setup’et i AaB, og det tyder på, at Adolfo Sormani er ved at lave samme forvandling med Vejle Boldklub.  

Der er ingen tvivl om, at Sormani har stor andel i klubbens sportslige succes, men flere markante spillere har også meldt sig på banen. Bl.a. har holdet en stærk og erfaren midtbane bestående af Nicolaj Madsen og Jacob Schoop, der begge har flere superligakampe på CV’et. Mads Greve har også vist sig som en solid signing i det centrale forsvar, mens en anden af klubbens største profiler, angriberen Dominic Vinicus, er draget til kinesisk fodbold hen over vinterens transfervindue. Klubben har eftersigende fået op mod 20 mio. kroner for den store angriber, så det er svært at bebrejde Vejle at sælge deres topscorer, når de tilbydes sådan et beløb for en spiller i NordicBet LIGA. De har i øvrigt valgt at erstatte ham med en spiller, de fleste med bare en smule kendskab til dansk fodbold kan huske; Peter Utaka. Derudover har Vejle også hentet den italienske midtbanespiller Simone Branca til klubben på opfordring fra træner Sormani, med hvem han har fælles fortid i FC Südtirol.

Hvad får disse nye signings så af betydning for klubbens spillestil i forårssæsonen? Der er ingen tvivl om, at det gør noget ved spillestilen, når man mister en så markant spiller som Dominic Vinicius, der fyldte meget i Vejles angreb. Vejle kan blive nødt til at omstille sig på samme måde, som vi har set FC Midtjylland gøre i sæsonens første kampe og spille med et mere bevægeligt angrebsspil, end de har været vant til. Utaka er en mere bevægelig type end Vinicius, og italienske Simone Branca er eftersigende en dygtig teknisk spiller, som sandsynligvis vil passe godt ind i en ny måde at spille på. Det bliver spændende at se, om vi får et nyt udtryk at se fra Vejle fredag aften mod Thisted, eller om de kummerlige baneforhold gør, at kampen får et mere rodet udtryk. Der er ingen tvivl om, at Thisted vil forholde sig afventende og lure på kontrachancer, mens det bliver op til Vejle at skabe kampen under svære forhold.

Generelt har NordicBet LIGA vel aldrig været stærkere, end den er lige pt. Hele top 7 består af klubber med fine projekter og gode sportslige forhold. Flere af holdene har træningsfaciliteter og stadions, der bestemt er Superligaen værdig. Hvis jeg skal nævne et enkelt hold, der stikker ud i denne top 7, er det Thisted FC. Klubben har præsteret meget flot i efteråret og ligger godt til, inden forårssæsonen bliver skudt i gang, men salget af Mikkel Agger til norsk fodbold kan godt vise sig at blive et stort tab for klubben. Ikke desto mindre vil jeg dog fremhæve klubben som efterårets store positive overraskelse. Esbjerg startede efteråret skidt, men er nu ved at have fundet fodfæste i NordicBet LIGA og kunne godt komme bragende i foråret sammen med Viborg. Disse to klubber er sammen med Vejle vel nok de største i rækken med setups, der bestemt er Superligaen værdig. Rækkens nummer tre, Vendsyssel FF, har fået tilført ny kapital i form af fire mio. kroner, og det er interessant, at sportsdirektør, Mogens Krogh, selv er én af de nye investorer. Det vidner om tro på projektet i det nordjyske, og klubben er da også den i rækken med de bedste resultater i opstartens træningskampe med sejre over AGF og Viborg, der blev slået hhv. 4-2 og 5-1.

Det bliver spændende at se, hvilket hold der løber med den direkte oprykningsplads til Superligaen. Her må Vejle Boldklub betegnes som den største favorit i øjeblikket. Resten af top 7 er dog også i spil til oprykningspladser, og jeg spår, at de to hold, der skal ud i play-off, får nogle meget tætte kampe med de potentielle nedrykkere fra Superligaen.