Mål i vente og Ajax lurer på Tottenhams mandefald

Foto: TT

Ajax Amsterdam blev erklæret døde i 90’erne, men hollænderne har rejst sig fra de døde. I Midten af 90’erne dominerede hollænderne den europæiske scene og vandt i 1994/95 den hollandske liga uden at tabe en kamp og scorede 106 mål undervejs.

Af Søren Sorgenfri

Det var dengang truppen bød på navne som Frank og Ronald de Boer, Edgar Davids, Danny Blind, Edwin van der Saar, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf og naturligvis Kluivert. Et hold der vandt Champions League den sæson.

Bosman-dommen splittede det Luis van Gaals mægtige mesterhold for alle vinde, lokket af store lønninger andetsteds og heftige sign on fees ved kontraktudløb hos Ajax.

Der døde Ajax Amsterdam som europæisk magtfaktor fra øverste hylde og i stedet opstod en rugekasse for store talenter, der blev solgt videre for store summer. Det var slut med at se de bedste spillere gå gratis, men det var også forbi med de store europæiske finaler.

Men nu står de der igen. På tærsklen til endnu en finale. De skal bare lige forbi Tottenham. Host, host.

For englænderne er naturligvis favoritter. Det kan ikke være anderledes med tanke for budget og truppernes generelle kvalitet samt Spurs som repræsentant for verdens bedste liga. 

Værterne har dog grund til panderynker. Harry Kane og Aurier er ude med skade, og formstærke Son sidder i skammekrogen med karantæne. Sissoko og Winks er tvivlsomme. Det betyder, at Tottenham vil starte med den store spanier, Llorente på top understøttet af Christian Eriksen og Lucas Moura.

Ajax Amsterdam kan stille i stærkeste opstilling og har ikke spillet kamp i en uges tid, da det hollandske fodboldforbund valgte at udskyde deres seneste ligakamp, så hollænderne kommer med fuld tank.

Ajax Amsterdam har ikke tabt i 17 af deres seneste 18 kampe i Champions League og vil som, da de vandt 2-1 ude over Juventus lure på kontrachancerne.

Tottenham var ikke imponerende i weekendens 0-1 nederlag til West Ham. Måske var det den forestående kamp mod Ajax, der spøgte i hovederne på Spurs-spillerne, men der skal i hvert fald andre boller på suppen, hvis ikke Ajax Amsterdam også skal sende englænderne ud i mørket.

For de objektive tilskuere bør der vente underholdning. Godt 73 procent af Tottenhams kampe går over 1,5 mål og knap 60 procent går over 2,5 mål pr. kamp. For Ajax er det 88 procent af kampene, der går over 1,5 og 68 procent går over 2,5 mål ifølge fctables.com.