Tæt på EM: Selvfølgelig kan Danmark sænke England

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Timerne tikker og uret tæller ned. Kl. 21:00 dansk tid tager Danmark livtag med England i semifinalen om retten til at møde Italien i finalen.

Jeg har i de seneste dage haft fornøjelsen af at skrive et par artikler til engelske aviser om det danske landshold, og skal jeg nu sætte det lidt på spidsen, så måtte jeg begynde med Adam og Eva. Det er først nu, det er gået op for mange englændere, at Danmark overhovedet er at finde ved slutrunden.

Det er ikke så overraskende. Engelsk fodbold har en kultur og tendens til at slutte sig om sig selv i vished om, at Premier League som verdens rigeste liga også er den stærkeste.

En rundtur på sociale medier – som man bekendt skal være bekendt med at bruge som pejlemærker for ret meget – engelske artikler og klummer, så vil det efter engelsk selvforståelse være en gigantisk skuffelse og sensation, hvis ikke England sender Danmark hjem.

Den antagelse skal deles i to. Ja, det vil helt indlysende være en skuffelse. De har bortset fra en afstikker til Rom haft hjemmebane hele vejen, og lodtrækningen har været dem meget gunstig. De har således ikke indkasseret et mål endnu og kommer naturligvis med stor selvtillid og tro på egne evner. En tro der ikke mindst blev styrket af, at Harry Kane kom i gang med målene.

Det er også en potentiel skuffelse med historiske rødder. Ved de fleste slutrunder tager England afsted med store håb og forventninger og kommer så hjem før tid, når de er slået ud af Island. Fordi de aldrig helt er op til speed. Taktisk er de på mange måder altid lidt bagefter.

Det fører frem til del to. Sensationen. Vil det så, som mange englændere mener, være en sensation, hvis Danmark vinder? Nej, overhovedet ikke. England er favoritter, men ikke i stort omfang.

England vandt gruppen med syv point med en score på 2-0. Det er jo ikke sådan vildbasse-bæst agtigt, når man tænker på modstanderne var et svækket Kroatien, de skotske småbrødre og så Tjekkiet. Derefter et tysk hold, der ikke er set mere ude af balance i mange år. Jeg har en del fodboldkyndige bekendte i Tyskland. Ingen af dem forventede tyskerne ville nå videre. 343’eren med alt spil gennem Kroos var ganske enkelt for nem at lukke ned for. Hansi Flicks første opgave bliver med garanti at få tyskerne til at spille en super-direkte 4411.

Derefter vandt England 4-0 i sikker stil over et ukrainsk mandskab, der virkede meget ramt af opgaven. Eller bare ikke var bedre.

Det skal ikke tage noget fra England. Vi har set dem snuble mange gange før, og vinder England EM, så er det først og fremmest Southgates EM. Han har forvandlet englænderne til en stabil enhed, der først og fremmest lukker ned, og derefter straffer fejl. Da skotterne angreb med alt de havde, kom englænderne ud af balance og virkede sårbare. Hvem skulle kalde til samling og løfte flokken? Det gjorde ingen.

Netop derfor er det ingen sensation, hvis Danmark vinder. Overraskende – ja måske – men ikke et vildt langskud.

England spiller på mange måder skabelonfodbold a la 00’erne. Den mest kreativt begavede spiller starter ude.

Det kan man sagtens vinde en slutrunde på, men de har ikke mødt en modstander som Danmark, der spiller med stor taktisk fleksibilitet og smidighed. Bytter positioner efter behov, bruger udskiftninger for at skifte gear og taktik. Næsten som nye hjælperyttere ind for at holde det direkte spil. Der er enormt meget fart og vilje i det danske spil – en stil, som tyskerne fik praktiseret i ca. 10 minutter i kampen mod England, og der kom de hurtigt på hælene. Den super intense stil, som Danmark praktiserer helt til sidste minut, vil være uvant for englænderne. Det er jo ikke, fordi Hjulmands hold i ’86 stil skiller modstanderne ad med lækre driblinger og andet eye candy, men de sled Rusland og Wales i stykker og stoppede ikke, da først de fik fært. Det kræver mod, og det mod har danskerne. Det bliver et hva’ dælen moment for englænderne.

Slaget kommer til at stå på kanterne med hovedroller til Damsgaard, Braithwaite, Mæhle og Stryger.

Southgate vil helt sikkert stille med Rice og Philips som sikringsspillere og lukke ned for midtbanen, hvorfor Danmark skal uden om den defensive blok, som England har centralt i banen.

Om Hjulmand så skubber AC op fra start eller venter, det får vi se. Det er muligt, at Zanka med større fart kommer i spil i forsvaret i tilfælde af 343 formation – Vestergaard har været god, men han skal nok ikke løbe om kap med Sterling.

Braithwaite bliver vigtig – han skal lukke ned for Shaw og samtidig udnytte de rum, der kommer der. For de vil komme. Der vil være plads.

Det kan meget vel blive Martins store aften. Og Danmarks.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.