Tæt på EM: Sådan går det (måske) i 1/8-finalerne

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Efter en dramatisk og medrivende sidste runde i gruppefasen ser vi nu frem mod 1/8-finalerne.

Grupperne endte stort set som spået i de indledende analyser *host host* nå ja ja, når nu ingen vil nævne det, så må man jo selv.

Akkurat som ved EM 2016 har gruppefasen i store træk været seværdig og underholdende. Målsnittet ligger på 2,61, og der har været mange store øjeblikke. I dansk kontekst naturligvis hyldesten til Christian Eriksen, 2-1 kampen mod Belgien og derefter 4-1 sejren over Rusland, men også kampe som Portugal – Tyskland, Skotland – Kroatien, Sverige – Polen stikker ud blandt flere andre. Nordmakedonernes æresport og hyldest til veteranen Goran Pandev, der nu takker af på landsholdet, er også værd at huske på længe. Det var et meget fint øjeblik, da tavlen kom op og Pandev lod sig skifte ud for sidste gang til stående applaus. Akkurat som mange nationers støtte og opbakning til Christian Eriksen har vist, hvordan fodbold kan binde folkeslag sammen i lyse og mørke øjeblikke.

Spørgsmålet er så om dette EM også i knald eller-fald fasen vil ligne 2016-turneringen, der gik noget ned i kadence efterhånden som alvoren tog til.

Lad os se nærmere på 1/8-finalerne fra en ende af.

Wales – Danmark

På de sociale medier var der en del dybe walisiske suk ved udsigten til at møde Danmark. Og retfærdigvis skal det siges, at Danmark må påtage sig favoritrollen uden at kny, der er vel ikke andre end Ramsey og Bale, der fra Wales kunne blive en del af den danske startopstilling.

Når det er sagt, så er der masser af kvalitet og kompetence i dette walisiske hold, så jeg tror, de er helt ok med, at det blev Danmark som næste modstander. Med Moore til at lave ballade, Bale til at straffe danske fejl og Ramsey til at levere de farlige dybe løb, så har Wales fine kort på hånden. Akkurat som Danmark har det. Og bedre end Wales’ hånd. Spiller Danmark op til det bedste som holdet kan, så er der heller ingen tvivl hos mig om, at Danmark går i kvartfinalen, men rød-hvide brølere kan se vinden vende og Wales vinde.

 • Den oplagte: Danmark til at vinde til 1,81
 • Den solide: Begge hold scorer – ja – til 2,31
 • Den dristige: Poulsen scorer og Danmark vinder til 5,0

Belgien – Portugal

Det er noget af et brag, der venter os her. En af forhåndsfavoritterne mod de forsvarende mestre. Belgien fik et løft med Kevin de Bruynes tilbagevenden; det så vi i Parken og sammen med eminente Lukaku giver han Belgien en lille fordel i min bog. Portugals forsvar har ikke overbevist, og træner Santos har i min optik ikke fået det helt optimale ud af en ellers virkelig stærk midtbane. Så er det godt, han har evigtunge Ronaldo, der ikke svigter. Kampbilledet vil uden tvivl blive belgierne på bolden, og Portugal lurende på en kontra. Belgierne har under Roberto Martinez udviklet sig markant, og selv om et aldrende forsvar er en svaghed, så er belgierne langt bedre til at styre en kamp nu. Men har de en offday så hugger Ronaldo dem ud, og der kan være mål i vente. Lægger vi deres gruppekampe sammen, så gik kun en af de seks kampe under 2,5.

 • Den oplagte: Belgien til at gå videre 1,67
 • Den solide: Over 2,5 til 2,13
 • Den dristige: Resultat plus begge hold scorer 1 og ja til 5,1

Italien – Østrig

Lad os tage østrigerne først. De var en klasse dårligere end Holland og en klasse bedre end Ukraine og Nordmakedonien, hvorfor de i sikker stil tog seks point og gruppens andenplads. Østrig har stadig til gode at få det bedste ud af Alaba, og fastholder de ham i centerforsvaret, så får de problemer med at sætte ting sammen frem i banen. Italien har været blændende, men forlader nu Rom efter tre sejre og en solid førsteplads. Der er dog intet, der tyder på, at Mancini vil trække håndbremsen på Wembley og det meget offensive back og kantspil med fart kommer til at gøre ondt på Østrigs 352. Det ligner en af den type kampe, hvor førsteklassen – Italien – ret overbevisende vil lukke for Østrigs trods alt relativt få kvaliteter. Kommer Italien i front, så skal Østrig åbne op, og det vil italienerne straffe. Men også her er det værd at huske på, at det for Østrig er en stor succes at nå 1/8. Succes kommer i nuancer.

 • Den oplagte: Italien til at vinde til 1,49
 • Den solide: Italien til at vinde med handicap -1 til 2,64
 • Den dristige: Begge hold scorer plus over/under 2,5 Nej og over 2,5 til 6,4

Frankrig – Schweiz

Frankrig viste sig akkurat som det stærkeste hold i Gruppe F, og de bliver efter min bedste overbevisning deres egen værste fjende i denne kamp. Skruer de hurtigt op for blusset med tempo, dominans og et toneangivende mål, så får Schweiz ikke meget at have sagt her, men vi har også et set fransk hold, der kan gå lidt i tomgang. Det vil i givet fald være schweizernes chance, men den er ikke stor. Man kan snildt se for sig, at Frankrig kommer på 1-0, lader Schweiz komme lidt frem og trille bolden frem og tilbage og så hugger til på kontrafasen et par gange. Desuden har Deschamps og co. brug for at vise for fans og omverden, at Les Bleus har taget fyrværkeri med.

 • Den oplagte: Frankrig til at vinde til 1,5
 • Den solide: Frankrig -1 til 2,76
 • Den dristige: Scorer to eller flere mål: Mbappe til 9,4

Kroatien – Spanien

Spanien fandt omsider vejen til netmaskerne med 5-0 sejren over Slovakiet, men må sande at svenskerne med førstepladsen fik en lettere vej videre. Kroaterne er ikke en ønskemodstander. Nok er kroaterne ikke ved VM’s styrke, men de viste mod Skotland, at de stadig har et es eller to i ærmet. Og Modric’ mål mod skotterne var vidunderligt.

Spanien er meget på bolden, men havde i kampene mod Sverige og Polen svært ved at finde vej til målet, og spanierne er heller ikke helt, der hvor de har været. Svenskerne viste, at en solid defensiv tager pusten fra Spanien, og den kunst kan Kroatien gøre dem efter og være farlige i kontrafasen.

Det er en 50/50 kamp og ligner et godt bud på forlænget spilletid.

 • Den oplagte: Kroatien plus en til 2,35
 • Den solide: Uafgjort i ordinær spilletid: 3,55
 • Den dristige: Hjemmehold (Kroatien) vinder efter straffesparkskonkurrence: 11,0

Sverige – Ukraine

Sverige overraskede de fleste ved at vinde gruppen med en fin chance for at nå kvartfinalerne. Ukraine kom med hiv og sving akkurat med videre til 1/8-finalerne, da de scorede et mål mere end Finland. Det betyder ikke, vi skal forvente os en let dag på kontoret for Sverige. Ukraine har mere i posen end vi hidtil har set, så i min bog er dette en 50/50 kamp.

Sverige nød mod Polen godt af en lynstart, men mon ikke begge hold her åbner noget mere tilbageholdende. Der er meget på højkant og fejl kan blive kostbare, så fejlminimering vil sætte dagsorden her, men omvendt er det også en type kamp, der kan eksplodere efter det første mål.

 • Den oplagte: Uafgjort eller Ukraine til 1,67 (ordinær spilletid)
 • Den solide: Antal mål i første halvleg under 0,5 til 2,45
 • Den dristige: Resultatet 1-1 til 6,0

England – Tyskland

Der er en fodboldgud! Det er jo for alle os objektive genialt med sådan et brag her allerede i 1/8-finalerne. Ærkerival møde på Wembley og begge hold har en dagsorden om at overbevise hjemlige kritikere. England vandt gruppen med syv point og scoren 2-0 efter en omgang bold i gåtempo. Tyskerne har der været mere spræl i, men zee germans hænger ikke rigtigt sammen taktisk, hvilket kan blive englændernes chance.

Kane har stadig til gode at stemple ind i turneringen, men holder tyskerne fast i deres 343, så tror jeg, at han får præcis de rum, han skal bruge. Det bliver en affære, hvor det handler om at neutralisere hinandens kvaliteter, og det er her englænderne har overhånden.

 • Den oplagte: England eller uafgjort i ordinær spilletid til 1,46
 • Den solide: England til at gå videre til 1,82
 • Den dristige: Halvleg/Fuldtid X/X til 4,75

Holland – Tjekkiet

Hollænderne gjorde rent bord i gruppespillet, og Depay og Wijnaldum ligner de virkelig har fundet melodien. Tjekkerne viste dog i gruppefasen, at de har noget at byde ind med ikke mindst på dødbolde, hvilket kan være rigeligt til at volde et tøvende hollandsk forsvar problemer. Men ikke problemer nok.

Tjekkerne vil igen stå dybt og lure på kontra, og det vil hollænderne egentlig ikke have noget imod. Der er i min optik stor chance for en tjekkisk scoring, men sandsynligheden for at hollænderne scorer mere end én er ret stor, som jeg ser det. Det kan blive præcis sådan en kaos-kamp, som makkerparret Weghorst og Depay vil blomstre i.

 • Den oplagte: Holland til at vinde 1,64
 • Den solide: Over 3,5 mål til 3,25
 • Den dristige: Hjemmeholdet (Holland) til at score mere end 2,5 mål til 3,4

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.