Tæt på EM: Danmark skal løse ét stort problem

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

En belgisk journalist skrev til mig i pausen mellem Danmark og Belgien: ’Det er den mest perfekte første halvleg, der er spillet mod Belgien i mange år.’

Han havde ret. Kombinationen af fansenes vokale tryk i Parken og et dansk mandskab, der bare ville ud og bide fra sig satte især i de første 20 minutter belgierne på hælene.

Skal man pege på en lille sprække i den danske præstation i de første 45 minutter var det Braithwaites manglende aflevering på tværs af bassinet til Mæhle. Det var en situation, som belgierne nærmest kopierede efter sideskiftet og scorede på.

Havde Danmark nu bragt sig på 2-0, så var aftenen i Parken måske blevet et nøk mere magisk.

Men der var heldigvis nok fortrylledne elementer samlet set til at tage med videre til skæbnekampen mod Rusland.

Danmark skal bruge en sejr. I så fald kan det blive til både anden eller tredjepladsen. Andenpladsen vil afhænge af resultatet andetsteds – så skal Belgien slå Finland. Her må man sige, at trods heroisk spil til tider, så kan finnerne næppe mønstre kvalitet nok til at tage point fra selv de belgiske reserver, hvis Martinez vælger at stille med B-kæden.

Jeg tror dog, at belgiernes spanske træner vil benytte den kamp til at få banket rusten af Eden Hazard og Axel Witsel ikke mindst. Plus de belgiske reserver vil naturligvis gøre deres bedste for at bringe sig tættere på start 11’eren til knald eller fald-kampene, så når verdens nummer 1 skal møde nummer 51 på verdensranglisten, så bør det falde ud til belgierne.

Får finnerne point og dermed andenpladsen i tilfælde af dansk sejr over Rusland, så skal danskerne give ret stort over Rusland. Ved seneste EM var der kun to 3’ere med fire point, men det kan se anderledes ud ved denne slutrunde, hvorfor en plads videre med 3 point kan blive overordentlig vanskelig, og en positiv målscore et ekstra og måske afgørende plus.

Den danske 343 mod Belgien havde mange opløftende elementer. Med Eriksen – og hvilken hyldest til ham i Parken – ude, så vil det give mening at klø på med den formation. Damsgaard viste lovende takter, men det er heller ikke umuligt, at Hjulmand slår tilbage til 433 og bringer Nørgaard og Wind i spil.

Det russiske landshold er i færd med et generationsskifte og har ikke fordums styrke, men russerne er både stærke og snu nok til at straffe danske fejl.

Og det er det, der står på bundlinjen, før kampen mod russere – det er op til det danske landshold selv. I ren matchup er de bedre end det russiske hold, så det bliver et spørgsmål om den nødvendige kynisme og effektivitet i begge ender.

Danmark havde 21 registrerede afslutninger mod Belgien og 22 mod Finland. Ét mål.

Det skal gøres bedre. De mange afslutninger skal ganske enkelt konverteres.

Spillet mod Belgien var til flere mål, så lad bare propperne sprænge mod Rusland med en dansk målfest. Det er sidste udkald.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.