Tæt på EM: Danmark SKAL åbne med en solid sejr

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Så er det nu! Danmark åbner ballet med den første af tre hjemmekampe i EM’s gruppe B. Modstanderen er debutanterne Finland, og det skal give en sejr. Det kan ikke være anderledes, hvis det danske landshold skal leve op til egne kvaliteter og forventninger.

Danmark har ikke for vane at vinde den første gruppekamp ved Europamesterskaberne og er således 1-3-3 (minus deltagelsen i et noget anderledes format i 1964) i syv forsøg udi førsterundekampe, men det 1-tal skal ændres til et 2-tal, når der fløjtes af i Parken lørdag aften.

Danmark er nummer ti på FIFA’s internationale rangliste – Finland nummer 54. Da Argentina, Brasilien og Uruguay er foran Danmark på den liste som de eneste ikke-europæiske repræsentanter i top-10, så gør det Danmark til Europas syvende bedste nation på nuværende tidspunkt.

Det er jo sådan lidt købmandslogik, men heraf bør målsætningen være at nå kvartfinalerne, og når man ser på den kvalitet, sammenhold og vindervilje, der er på det danske landshold, så er det absolut en realistisk ambition. Måske tilmed et skridt videre – marginaler eller held vil spille ind. Den internationale pandemi kaster sin skygge over EM, og hold der – 7,9,13 – rammes af virussen kan miste momentum. Vi har allerede set Spanien og Sverige bokse med virussens tentakler.

Men det ændrer ikke på, at når vi ser på landsholdets kvalitet på papiret, så er det et sjældent set dansk landshold, der stort set ikke kender til at tabe længere. Og det bedste landshold i virkelig mange år. Dagene, hvor Morten Olsen med et dybt suk udtog en trup primært bestående af Superliga-spillere, er længe borte. Der står Inter, Milan, Atalanta, Tottenham, Leicester, Chelsea, Barcelona og Dortmund på holdkortet nu. Den langsigtede danske talentplanlægning og udvikling bærer for alvor frugt nu. Sikke et kvalitetsløft.

Det ændrer dog ikke på, at gruppefasen bliver vanskelig. Belgien kender vi som en hård modstander, som Danmark har tabt til to gange i Nations League, og da belgiernes gyldne generation er sat til at toppe ved dette EM og igen ved VM i Qatar, så skal vi ikke forvente nogen nåde der. En andenplads i gruppen vil nu heller ikke være dumt. Det vil sende Danmark over i den såkaldte lette halvdel af knald eller fald-fasen med en modstander (hvis Italien som ventet vinder gruppe A) fra trioen Tyrkiet, Wales eller Schweiz. Ikke nemt, hvilket det ikke skal være til et EM, men heller ikke umuligt. Derfra en kvartfinalemodstander, der kunne hedde Holland.

Det er dog spekulationer for nuværende. Vejen ud af gruppen går via en sejr over Finland og minimum en uafgjort, men helst en sejr over Rusland. Sammenligner vi med EM for fem år siden med et tilsvarende format, så havde to af de fire 3’ere, der gik videre fire point. De to andre tre point. Ingen af de fire hold havde en positiv målscore. Ingen garantier for et tilsvarende billede ved den forestående slutrunde, men fire point ligner umiddelbart en billet videre.

Tre point mod finnerne er dog nøglen til avancement. Det vil give ro i maven og brændstof i tanken til de to næste og vanskeligere kampe mod Belgien og Rusland. Finnerne vil sælge sig selv ekstra hårdt mod rivalerne fra Rusland. Det kan blive en dansk fordel og i fodbold, krig og kærlighed gælder alle kneb.

I ren matchup er Danmark bedre på alle pladser end Finland. Der er ikke en finsk spiller, der kunne tage en startplads hos Danmark. Teemu Pukki? En fabelagtig presspiller, men det er andre typer, som Kasper Hjulmand hælder til.

Vi skal ikke overraskende forvente os et defensivt og afventende finsk hold, bygget op over tre mand i forsvaret og to wingbacks. Derudover et skjold af en hårdtarbejdende midtbane og forsøg på at få Pukki afsted. Det vil kræve flere delkomponenter for dansk succes. Et øjebliks uopmærksomhed og Pukki scorer. Det vil give finnerne vinger, så det skal vi ikke have noget ud af, men der er grund til defensiv optimisme med ni ’rene lagner’ i de sidste 12 kampe.

Derudover offensiv tålmodighed. Danmark vil uden tvivl være mest på bolden, og udover der skal være ’resting with the ball’ perioder, så skal der arbejdes med at finde og skabe huller i den finske defensiv. Ingen panik eller hektik. Tålmodighed kan blive nøgleordet her.

Skal man pege på en dansk svaghed, så er det måske fraværet af en tydelig 9’er, men kender man Kasper Hjulmand, så vil han ikke se dette som et problem, men tænke i værktøjer. Wind, Dolberg, Cornelius og Poulsen har vidt forskellige kompetencer, der kan være mere eller mindre relevante alt efter modstanderen.

Der vil som altid være ekstra opmærksomhed på Christian Eriksen. Sådan har det været i snart ti år, men fordi han tager sig en slapper i en testkamp, så behøver der ikke udbryde panik. Han er et menneske som alle andre og skal vælge sine kampe med omhu. Ved denne slutrunde kommer han til at have en fabelagtig arbejdsom duo i Højbjerg og Delaney omkring sig. Muligheder på siderne via to stærke backs i Mæhle og Wass. En station i enten Dolberg eller Wind med stor spilforståelse og bevægelige kanter. Eriksen vil eje terrænet. Ingen panik. Det begynder med en solid sejr over Finland. Det skal det.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.