Tæt på EM: Analyse af Gruppe E

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Denne gruppe har en interessant sammensætning, hvor vi kan forvente tre delkomponenter vil byde hinanden op til dans. Spanien, Polen og Sverige skal duellere, og derudover skal der næppe være store forventninger til et aldrende Slovakiet. Profiler som Weiss, Hamsik og Pekarik har passeret de 30 år, og selv om der med blandt andre Lobotka er spændende navne på vej frem, så bliver gruppefasen noget af en omgang for slovakkerne.

Spanien og Sverige var i samme kvalgruppe, og her gik spanierne ubesejrede igennem denne fase og scorede i snit lidt over tre mål per kamp.

Kampprogram for Gruppe E

Spanierne har ikke det niveau som i tiden med Xavi, Iniesta, Villa og Torres, men er klart en dark horse i turneringen her. Vinderen af gruppe E sendes over i den forventede lettere rute mod finalen med potentielle modstandere som England og Holland – hvis det går som præsten prædiker – og den pris har spanierne uden tvivl kompetencerne til at sikre. Det er et stærkt kollektiv, der skal bære Spanien. I kvalfasen var der mange, der bød ind på målene og ingen scorede mere end fire træffere. Spanien kommer dog til slutrunden efter en lang række ’bomber’ detoneret af landstræner Luis Enrique. Der er ingen spillere fra Real Madrid med i truppen, hvilket også betyder, at Sergio Ramos er valgt fra. Han har ellers været den forsvarsmæssige rygrad siden 2006, men det er bogstavelig talt nye tider hos spanierne efter, at Laporte har valgt Frankrig fra og i stedet stiller op for Spanien.

Enrique er primært en 433 træner, men spiller dog med en vis taktisk fleksibilitet, hvorfor Spanien efter behov spiller med 3 i bagkæden. Enriques Spanien spiller også mere vertikalt, end man husker hans Barcelona-hold. Ikke mindst fordi man ikke kan forvente et landshold uden Xavi og Iniesta har den samme dybtliggende forståelse for positionsspil. Spanien har tre hjemmekampe i Sevilla, og bør tage en af de to øverste pladser.

Hvem kan udfordre dem?

Sverige nåede kvartfinalen ved VM 2018, og det har givet en vis optimisme og tro på gruppens andenplads.

Hvad er ændret siden 2018? Sverige stiller med en markant bedre offensiv, men defensiven har ikke niveauet fra slutrunden i Rusland. Ved den lejlighed var Andreas Granqvist en sand kriger, men nu er han 36 år gammel og med som femtevalg og nok mindst for sine lederegenskaber til træning og omklædningsrummet. Medmindre han bliver en overraskende starter ved siden Lindelöf, der er førstevalg til centerblokken. Det ligner den nybagte skotske mester, Helander træder ind i centerblokken ved siden af Lindelöf bedømt ud fra kampene i marts.

De svenske backs er et issue – ikke mindst den venstre – hvor Pierre Bengtsson er hasteindkaldt som reservernes reserve efter Augstinsson og Olsson er ude med skader. Skjoldet foran forsvaret i en vintage svensk 442 bliver Seb Larsson og Ekdal. Helt fremme ligner Marcus Berg en sikker starter, og Forsberg anker op på venstrekanten. Alexander Isak, Robin Quaison, Kulusevski og Claesson slås om de sidste pladser. Det bliver med andre ord landstræner Anderssons store udfordring at finde balancen mellem defensiv og offensiv og en balance, der ikke udstiller forsvaret.

Polen har naturligvis Lewandowski som epicenter. Polakkernes spil er lagt an på at få iscenesat en af verdens absolut bedste angribere. Han scorede seks mål i kvalen, og det er bestemt ikke første gang, at han bærer de polske håb. Efter magre år så er dette EM det fjerde i træk med Polen som deltager, hvilket taler for en vis bredde trods superstjernen fra FC Bayern. Polen har ikke været bleg for at prøve kræfter med prominente udenlandske trænernavne – hvem husker ikke kæderygeren Leo Beenhakker, hvis hollandske ideer om den rigtige fodbold stadig præger polsk bold.

Denne gang er det ingen ringere end Paulo Soso, der står på sidelinjen. Som aktiv i 90erne og 00erne optrådte han for en række af Europas største klubber og som træner har han været vidt omkring med jobs i England, Portugal, Schweiz, Israel, Ungarn, Italien, Kina og Frankrig. Han har set lidt af verden, og han er kommet til Polen med et formål – underholdende fodbold, der kan kalde på den nationale stolthed. Han blev ansat i januar og som det første kaldte han 45 spillere sammen og orienterede dem om hans ideer. Denne pulje er nu kogt ned til 26 mand, og den første kamp med Sousa i spidsen var en VM-kval mod Ungarn, der endte 3-3. Han vil se offensivt mod og viljen til ansvar og risiko, men hans portugisiske ophav fornægter sig ikke. Forsvaret er bygget op omkring Bednarek og erfarne Glik – muskler og hjerne. Hold især øje med den lille dynamo fra Leeds, Klich.

Forudsigelser

Polen åbner mod Slovakiet og bør lægge fra land med en solid sejr i Sankt Petersborg. Spanien tager i Sevilla mod Sverige og vinder knebent.

Herefter deler Spanien og Polen, og Sverige sænker Slovakiet. I den sidste gruppekamp gør spanierne arbejdet færdigt med en pæn sejr over Slovakiet og tager førstepladsen. Sverige og Polen deler – polakkerne tilfredse med andenpladsen og Sverige med fire point ret sikre på at avancere som en af de bedste treere.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.