Tæt på EM: Analyse af Gruppe C

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Med tre hjemmekampe i Amsterdam vil det være en dundrende fiasko, hvis ikke Holland gør rent bord her i en relativ nem gruppe. Ukraine, Østrig og Nordmakedonien venter. De tre øvrige gruppekampe afvikles i Bukarest, men fokus vil være på kampene i Amsterdam.

Holland var ikke med til EM 2016 eller VM 2018, så Oranje har noget at revanchere. Holland er ved at bygge et nyt ungt hold op, som ser spændende, men ikke fejlfrit ud. Ronald Koeman var arkitekten bag et nyt hollandsk landshold, men da Barcelona ringede og tilbød et job, så smuttede han. Frank de Boer har taget over og slår hollænderne over i en 352-formation.

Kampprogram for Gruppe C

Der er ingen tvivl om, at savnet af skadede Van Dijk bliver stort. Uden ham har forsvaret ikke helt samme kvalitet, og helt fremme så er hollænderne langt fra fordums styrke med verdensklasse angribere. Det er Lyons Memphis Depay, der skal score målene. Depay har efter et mislykket ophold i Manchester United fundet sig selv igen i det franske, men sådan verdensklasse rimer Depay ikke på. De Jong og Wijnaldum skal styre midtbanen, og Tim Krul ligner førstevalget i buret efter Valencias Cillesen noget overraskende og til stor ballade er valgt fra som følge af corona. Flere spillere har været ramt af virussen, men selv et afbudsramt Holland med intern uro skal have gode chancer for at vinde denne gruppe.

Østrig har ikke vundet en kamp ved en slutrunde siden sejren over USA i 1990, men kan gøre sig håb om avancement via tredjepladsen. Alaba får en central rolle på et hold, der savner profiler, men de kan glæde sig over, at de i kvalgruppen mødte Nordmakedonien og vandt begge kampe. Østrig sætter deres lid til erfarne folk som Baumgartlinger og Arnautovic.

Ukraine ligner den største trussel mod Holland. Ukraine vandt uden at tabte en eneste kamp deres kvalgruppe foran Portugal og Serbien, og landstræner Shevchenko har unge spillere på vej, men mangler helt klart en skarp angriber. De tre angribere i truppen har blot scoret ni mål i mere end 40 kampe. Ukraine vandt U-20 VM, og profiler herfra er på vej til gennembrud på A-landsholdet. Det er dog især forsvaret, der bærer Ukraine igennem – i kvalen blev der blot lukket fire mål ind.

Anfører Goran Pandev er klar til at lede Nordmakedonien til landets første slutrunde, og han er ikke ukendt med store scener, da han var med til at vinde CL i 2010. Der er med andre ord tale om en rutineret herre på 37 somre. Pandev er en af få profiler på Nordmakedoniens landshold, men bid mærke i duoen Elmas og Bardhi på den centrale midtbane. For Nordmakedonien slutter det i gruppefasen, men det betyder ikke, at de ikke får en fest.

Forudsigelser

Østrig åbner gruppen og med en sejr over Nordmakedonien må vi forvente. Derefter vinder Holland over et afventende ukrainsk hold – Holland har ikke scoret færre end to mål på hjemmebane i kvalen. Herefter kommer Ukraine på tavlen med tre point mod Nordmakedonien, og Holland vinder over Østrig uden alt for meget besvær. Holland vinder hele balladen med ni point og en storsejr over Nordmakedonien. Ukraine og Østrig deler i porten.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.