Tæt på EM: Analyse af Gruppe B

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Belgien er den store favorit i gruppe B, der naturligvis også tæller Danmark, Rusland og Finland. Det er første gang, at der skal afvikles EM-kampe på dansk grund, hvorfor det danske landshold har tre hjemmebanekampe i gruppespillet. Det samme har Rusland med base i Sankt Petersborg.

Det belgiske landshold er gået fra hypet talentkuld til etableret tophold, og det er nu, der skal slås mønt på den gyldne generation med Hazard, Lukaku, De Bruyne og Witsel.

Roberto Martinez er landstræner på femte år, og det har hele tiden ligget i kortene, at holdet skulle peake ved dette EM og igen ved VM i Qatar. Martinez har praktiseret 343’eren om og om igen med en offensiv kant og en mere defensivt orienteret kant.

Kampprogram for Gruppe B

Vi kender de belgiske verdensstjerner fra fodboldens største klubber og ligaer, men alt er ikke helt så fryd og gammen, som håbet for belgierne. De kommer til slutrunden med store spørgsmålstegn omkring Witsel, Hazard og De Bruyne.

Hazard har på grund af skader ikke spillet for Belgien siden november 2019 og har på ingen måde leveret varen siden skiftet til Real Madrid. De Bruyne pådrog sig en skade i sæsonafslutningen, og Witsel har været ude siden januar og kan ikke være i kampform. Witsel er dog så vigtig som skjold foran forsvaret, at Martinez vil vente til næsten sidste minut, før han dømmer Dortmund-spilleren ude. Belgien kan heller ikke – bogstavelig talt – løbe fra et aldrende forsvar. Det er vanen tro, Verthongen, Vermaelen og Alderweireld med mere end 300 landskampe tilsammen, der vogter leddet, men de er ikke just vårharer længere. 34, 35 og 32 år så erfaring skal kompensere for aftagende hurtighed.

Rusland er i gang med et generationsskifte. Det hold der nåede VM-kvartfinalen i 2018 har taget afsked med flere store profiler, ikke mindst målmand Akienfeev.

Rusland har et uerfarent forsvar og få muligheder til kanterne, hvor Zhirkov på snart 38 stadig er med og blot tre spillere i truppen har spillet mere end 40 landskampe. Russerne praktiserer højt pres og en byge af indlæg til store angribere – gerne på låget. Rusland var i kval-gruppe med Belgien og tabte begge de opgør med samlet 7-2. Det var dog heldigt for Rusland en ret blød gruppe, så de sneg sig uden større problemer med videre som gruppens nummer 2. Problemer kan de dog få her i gruppe B.

F.eks. kan Danmark vise sig som en håndfuld. Ikke kun for russerne, men for de fleste modstandere. Uden at man skal tage klaphatten på, så må det konstateres, at Kasper Hjulmand råder over et af de stærkeste danske landshold nogensinde. Truppen er bred målt på kvalitet med forskellige typer, der komplementerer hinanden. Simon Kjær er som forsvarsgeneralen blevet bedre og bedre med alderen og et lovende samarbejde med Chelseas ’AC’ er i støbeskeen. Hjulmand har ret konsekvent fravalgt traktor-backs og er gået med tekniske stærke og hurtige folk for at komme hurtigt frem i banen, men også for at kunne brede spillet ud med kvalificerede spilstationer helt ude ved stregerne. Eriksen er som altid både hjerne og målscorer, og skal Danmark langt i turneringen, så står og falder det med den nybagte italienske mester.

Ikke mindst i kampen mod Belgien. Danmark har selvtilliden i orden, men tabte begge kampe mod belgierne i Nations League. Gruppe B’s andenplads bør dog være et realistisk og ikke helt dumt mål. Andenpladsen sender nemlig i givet fald Danmark over i den såkaldt lette del af knald eller fald-forløbet.

Finland er med til EM for første gang. Finnerne var ganske enkelt i kval-gruppen en tand mere stabile end Grækenland og løb med andenpladsen i en gruppe som Italien totalt dominerede med lutter sejre. Der er en del for dansk fodbold velkendte ansigter. Naturligvis Teemu Pukki, men også fra NordicBet Ligaen, hvor Esbjerg-duoen Soiri og Kauko er udtaget. Ikke mindst mod den russiske arvefjende vil finnerne give alt, men man skal huske nuancerne af succes og for Finland er det en stor succes bare at være med til EM.

Forudsigelser

Gruppen åbner med Danmark mod Finland, og her er kravet om tre danske point soleklart. Belgien bør heller ikke have problemer med Rusland.

Danmark kan så håbe på en uafgjort med Belgien, men realistisk set så napper belgierne sejren igen, og så er det spørgsmålet om ikke finnerne kan fighte sig til noget mod russerne med en uafgjort eller en stolt sejr.

Derefter vinder Belgien over Finland og tager førstepladsen med ni point. Danmark sender Rusland hjem og går på andenpladsen med seks point.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.