Kasper Hjulmands landstrænerjob er et andet end det han sagde ja til.

AF SØREN SORGENFRI

Billede: TT


Kasper Hjulmand har holdt stor presse-seance, hvor den nye landstræner forklarede om sine visioner og ambitioner. De interviews og Q & A’s der fulgte i pressen, har været interessant læsning som pejlemærke for den tid, som landsholdet går i møde.

Det er tydeligt, at med den energi som Hjulmand ligger i sine svar, så er der tale om, han har landet et drømmejob; han er godt forberedt og i fuld sving med at sætte sit hold så langt så godt.

Men jeg er ikke sikker på tidspunktet for vagtskiftet er en drøm. Startdatoen har været kendt længe, men præmissen for første dag på jobbet har ændret sig. For Hjulmands job er ikke længere at tegne en streg i sandet og markere ny start – han skal overtage, videreføre, forandre og markere noget nyt og de første 12 måneder bliver vanvittigt hektiske og afgørende for hans landstrænertid.

Han har dog også klogt understreget, at det har været bedre og federe for alle, hvis Åge Hareide havde kørt sit projekt og tid færdig med EM-slutrunden. Sådan gik det som bekendt ikke, og nyheden om at Hareide ikke blev forlænget og afløst af Hjulmand var et noget kluntet forløb af DBU, så overgang fra en træner til en anden kunne være mere glat og glidende.

Hjulmand er næppe ked af at arve en EM-billet til næste sommers slutrunde tilmed med kampe i København, men det ændrer hans udgangspunkt.



Hareide opererede med en ret fast stamme af spillere, som passede nordmandens 433-system og disse spillere havde naturligvis også sat næsen op efter en slutrunde.

Flere af disse spillere kommer Hjulmand til at skuffe med telefonopkald, hvor han siger tak for denne gang. Den tyr tog han ved hornene under presseseancerne og forklarede, at det kun er naturligt spillere falder i niveau og andre blomstrer op. Men i forlængelse heraf må vi også gå ud fra, at han vil gå med de spillere, som passer hans taktiske tankegods og ikke blot udtage spillere, fordi de gjorde et godt job for Hareide. Der vil komme vindere og tabere i det spil, hvor præmien er en billet til Hjulmands EM-hold.

Det ændrer også på Hjulmands kalendermæssige udgangspunkt, fordi han nu både skal forberede landsholdet på EM næste sommer, de første kvalkampe frem mod VM 2022 og implementere og skrue på den spillestil, som han ønsker at se landsholdet praktiserer.

Hjulmand har klogelig retorisk lagt afstand til ’den rigtige fodbold’ – altså den indstilling som Morten Olsen stod vagt om. Hos DBU vandt man ikke for enhver pris. Hareide fandt en vindende formular og holdt ved den med stor succes. Hjulmand har forklaret, at han finder inspiration hos mange klubber, blandt andre Atletico Madrid, der ellers anses for et stærkt beregnende og resultatorienteret hold. Og mere retorik – vi erfarede, at Hareide og Tomasson tog deres målsætninger alvorligt og nordmanden sigtede efter en VM-semifinale.

Danmark snublede mod Kroatien i 1/8-finalerne, men efter straffesparksnederlag til de senere finalister. Hareide havde tydeligt lært af Frankrig, der har ændret på deres taktiske tilgang til slutrunder- man vinder ikke metal ved fejende flot fodbold, men ved at være kyniske kalkulerende og satse på med hurtighed at straffe modstandernes fejl.



At Hareide som det mest naturlige meldte op, at han ville gå efter en EM-semifinale, tog vi derfor alle ret alvorligt. Med en gruppe bestående af Belgien, Rusland og Finland er der rimelige muligheder for avancement; det bliver naturligvis svært – Finland skal være tre point, Belgien er mine personlige favoritter sammen med Frankrig til at vinde hele molevitten, så den sælger vi meget gerne for et X. Rusland overraskede positivt ved VM på eget græs, men de er generelt en svær størrelse at blive kloge på. Uanset vurderede Hareide, at der var muligheder for at række ud efter en semifinale.

Hvordan arver man den målsætning? Og hvordan forholder man sig til den? Hjulmand svarede klogelig, at han drømmer om at vinde EM. En drøm kan alle have, den koster ikke noget, så på den måde fik han snedigt, hverken sagt for meget eller for lidt.

Men man kan ikke forestille sig, at Hjulmand vil kopiere Hareide 1:1 trods nordmandens succes. Havde DBU ønsket at se mere af Hareides fodbold havde de naturligvis forlænget med ham. Havde Hareide opnået de samme resultater med det norske landshold, så var der blevet rejst en statue af ham tværs over indsejlingen til Oslo.

I Danmark blev det til en tak for denne gang og hurtigt videre til noget andet akkompagneret af kølige billeder af DBU’s direktør Peter Møller og Åge Hareide ved siden af hinanden.

Så selvfølgelig vil Hjulmand præsentere os der ser på og hans arbejdsgivere for en anden tilgang til fodbolden end Hareide. Og forberede landsholdet til VM-kvalen. Og EM. Og vælge spillere fra og forklare hvorfor. Han får travlt. Bare drømmejobbet ikke får en mareridtsstart.