Livet efter Neymar

Nu skulle det være helt officielt: Paris Saint-Germains brasilianske superstjerne Neymar misser returopgøret mod Real Madrid tirsdag den 6. marts som følge af den genstridige skade, han pådrog sig i pokalkampen mod Marseille. Men det er for tidligt at afskrive PSG. Måske er de ligefrem bedre uden Neymar?

Der var offentligt tovtrækkeri. Først meddelte PSG’s træner, Unai Emery, at han regnede med, at Neymar ville være klar til Madrid-opgøret 6. marts. Siden rejste både en delegation fra det brasilianske landshold og Neymars far til Paris og så var beskeden, at Neymar skulle holde mindst to måneders pause grundet operation og frygten for, at skaden ville blusse op igen med fare for Neymars deltagelse i VM i Rusland til sommer.

Man anede et brud mellem Neymars følge og Liegue 1-klubben.

Måske kommer det alligevel ikke, for onsdag aften valgte PSG at udstede en pressemeddelelse. Her lader klubben klart skinne igennem, at beslutningen om operation og udeladelse af Real-kampen er transatlantisk, og at læger fra både Brasilien og Frankrig vil bistå med at gøre Neymar fit for fight igen.

Men et lille sår er der jo nok kommet.

Og konspirationstrommerne svulmer i styrke: Er det signalet til, at Real Madrid skal rykke for et køb til sommer?

Argentina

I mellemtiden er Angel Di Maria vågnet til dåd og vist sig som en fuldgod erstatning for PSG’s fraværende talisman. Argentineren har været afgørende i anden del af sæsonen og senest i Coupe de France, hvor PSG er sikkert videre.

Med Di Maria beholder PSG ikke alene den hurtighed, de har mistet med en skadet Neymar. De får også en portion uforudsigelighed og en anden – og måske lidt mere uselvisk – mulighed for at linke midtbane, fløj og offensiv end med Neymar.

Di Maria virker til at være selvskreven mod Real Madrid 6. marts, og det kan hurtigt vise sig at blive et fatalt gensyn for den spanske kongeklub.

Ånd

I krisetider har mennesker det med at stimle sammen og umærkeligt dyrke sammenhold og fælles fjende. Det ligger simpelthen i vores DNA.

Måske kommer vi til at se det samme med PSG. Neymar har på godt og ondt været en kile ind i et tvedelt PSG: En aristokratisk halvdel, der har dyrket individualiteten, og en hårdtarbejdende middelklasse af fuldgode atleter, som bor og arbejder på den samme planet som du og jeg.

Med en Di Maria i stedet for Neymar mister PSG sin gyldne trekant oppe foran. Til gengæld får de smørelsen til et nyt kollektiv, en ny holdånd.

Det kan også blive afgørende for resultatet 6. marts.

Trods

Vi bliver i lommepsykologien. Det er lige før, der er noget befriende over Neymars fravær. Alt har handlet om ham. Bolden skulle partout igennem ham. Fra at varme bolden til at slippe den hurtigt i en dødelig assist. Neymar, Neymar og atter Neymar.

Nu kan PSG tanke motoren med Neymar-fri oktan. Tilsat et ordentlig skvæt trods og bagvredet energi:

Ingen Neymar? Vi kan alligevel!

Hvis først PSG scorer til 1-0 på hjemmebanen i Paris, så er helvede løs for madrilenerne. Uha, det bliver spændende!